Share |

Άρθρα με θέμα: "Συντομογραφίες"

Η ηρωική Αυγή ασχολείται με την ποίηση και την Ελληνική Επανάσταση.

Η εφηβεία και η πρώτη νιότη μου σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από τα χρόνια της απάνθρωπης δήθεν εθνικιστικής δικτατορίας στην Ελλάδα. Για όσους δεν θυμούνται είναι εκείνη που πούλησε την Κύπρο. 

Ο τρόπος μας τότε ήταν "Επανάσταση Λαέ" και το αίτημα "Λαοκρατία"(τόσα ξέραμε, τόσα λέγαμε, αλλά η ιστορία δεν διαγράφεται , ούτε κόβεται και ράβεται στα μέτρα κάθε νέας εποχής). 

Σε τοποθετημένους στην αντικαθεστωτική πλευρά της πολιτικής, έκαμα το ερώτημα:

«Ποιο είναι το κακό με τον “Παιδαγωγικό Κώδικα Δημοκρατικού Ανθρωπισμού”»;

Δεν έλαβα απάντηση. Έψαξα και στο διαδίκτυο για συλλογή απαντήσεων. Τα επικριτικά σχόλια, εστίαζαν σε γεγονότα που δεν υπάρχουν στο κείμενο. Στην πράξη, δια της σιωπής και της «επίκρισης», κανείς δεν αμφισβητεί το περιεχόμενο του «Κώδικα».

Οι καιροί θα ήταν ενδιαφέροντες, αν δεν ήταν τραγικοί. Και η τραγωδία είναι ταυτόχρονα κωμική και δραματική. Οι καιροί γίνονται τραγικοί εξ αιτίας μίας ελίτ ανθρώπων και μιας ελίτ ιδεολογιών,  όλων των ειδών και όλων των αποχρώσεων.

Σύμφωνα με κάποιες αφηγήσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για το καλό μας, μια και το κράτος ήταν και είναι πελατειακό, διεφθαρμένο, κομματικό κλπ και οι εταιρείες με τους «θεσμούς» τους μπορούν καλύτερα.  Δεν έχει καμία σημασία αν αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Αρκεί,  που το λένε, ενορχηστρωμένα, χιλιάδες έγκριτοι και αποκτά οπαδούς. Ας δούμε, λοιπόν, την πραγματικότητα της διαχείρισης της ζωής  μας από εταιρείες, με ένα παράδειγμα.

Ήταν Μάης του 2009, όταν άφησα στο γραφείο σας το «Νυστέρι», που είχε για προμετωπίδα τη φράση «έντυπο ριζοσπαστικής έκφρασης». Δεν σας ξανάφερα άλλο, γιατί μου είχατε πει ότι «δεν είναι πολύ ριζοσπαστικό». Είχε για κύριο τίτλο: «Τράπεζες, οι ιδιοκτήτες του χρήματος». Δεν θα σας πω ότι θεωρούσατε «ριζοσπαστικό» το να υπηρετείτε πολιτικές των ιδιοκτητών του χρήματος, γιατί είμαι βέβαιος ότι, τότε, δεν φανταζόσασταν τη δική σας συνέχεια. 

Λίγο πολύ της ίδιας υφής άνθρωποι προσκαλούν σε πορεία, εκδήλωση, συγκέντρωση, οργάνωση, κόμμα ή απόκομμα. Είναι οι εκπαιδευμένοι σε μεθόδους, συμπεριφορές και τρόπους, προερχόμενους από την εσπερία. Όπως τότε μιμήθηκαν την Ισπανία, τώρα μιμούνται τη Γαλλία. Μόνο που τότε το πλήθος ήρθε και το έδιωξαν.

Με την καθοδήγηση ποιών(;), οι αγρότες έκλειναν δρόμους σε συμπολίτες τους. Η κυβέρνηση παρείχε την πολιτική και υλική υποστήριξη της στους «αγωνιζόμενους», εκδίδοντας ανακοινώσεις συμπαράστασης και θέτοντας στη διάθεση των μπλόκων την αστυνομία.

            Οι επώνυμοι ψηφοφόροι των Μνημονίων έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες στα «μπλόκα».

ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ;

Δεν ξέρω τι γίνεται αλλού, αλλά στο δικό μου τόπο έτσι γίνεται. 

Πρώτα απ’ όλα, δεν θάρθουν, γιατί αυτά τα πράγματα είναι δύσκολα. Θέλουν κόπο και θυσίες, που οι «επαναστάτες» δεν είναι διατεθειμένοι να κάμουν.

            Δεύτερο, γιατί τα μυαλά είναι καμένα από το σύνολο των παραδειγμάτων και υποδείξεων, που εμφανίζονται ως δρόμοι επανάστασης και απελευθέρωσης.

(Θα καταλάβετε, διαβάζοντας, γιατί τούτη η επιστολή έχει ονοματεπώνυμο). 

Ζούμε μέρες Δυτικής Κατοχής. Η διαφορές από την τελευταία Κατοχή της Ελλάδας είναι ότι τότε υπήρχε Κατοχική Κυβέρνηση και η κατοχή επεβλήθη στρατιωτικά, ενώ τώρα υπάρχει, εκτός από Κατοχική Κυβέρνηση, Κατοχικό Κοινοβούλιο και η κατοχή επεβλήθη, μέσω των τραπεζών, του ιδιωτικού χρήματος και του χρέους.

Με πόνο ψυχής, αλλά και αίσθημα ευθύνης, βάζει αυτόν τον τίτλο ένας άνθρωπος του δρόμου, άνεργος και υπό έξωση από το σπίτι του -ένας άνθρωπος, που δεν θα τα παρατήσει ούτε τώρα. Μπορεί, ως τώρα, να έχω χάσει μάχες, όμως, ούτε καλλιεργώ την ηττοπάθεια, ούτε αποδέχομαι την ήττα. 

Όποιος λέει ότι υπάρχει νομική λύση στα "κόκκινα δάνεια" ή είναι απατεώνας ή είναι αφελής, (για να μην πούμε "ηλίθιος"). 
Όποιος περιμένει σωτηρία, από μια κυβέρνηση, που επιτρέπει στην ιδιωτική ΤτΕ να νομοθετεί και να απαιτεί δήλωση νομιμοφροσύνης και πιστοποιητικό συνεργασιμότητας, από τους μη έχοντες, πείτε εσείς τι είναι. 

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Η Συναδελφική Κομπανία Κεφαλονιάς προτίθεται να διοργανώσει Έκθεση έργων τέχνης, χειροτεχνίας και οικοτεχνίας, κατά τον μήνα Δεκέμβρη, στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Επιμελητήριου

Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή.

Καλούνται, επίσης, όλοι οι παραγωγοί τοπικών βιοτεχνικών και αγροτικών προϊόντων, για τη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων στήριξης της τοπικής παραγωγής.   

"Πρώτη, παγκοσμίως, η Ελλάδα στην ανεργία πτυχιούχων" , λέει ο ΟΟΣΑ και αναπαράγεται, ως διαπίστωση με σχόλια διαμαρτυρίας. (Δεν αντιμετωπίζεται έτσι η ανεργία). 

"3 εκατομμύρια υπογραφές κατά της ΤΤΙΡ" και η αρμόδια επίτροπος απαντά: "Δεν παίρνω εντολές από τους ευρωπαίους πολίτες". (Δεν λύνεται το πρόβλημα με συλλογή υπογραφών). 

Την ΤΕΤΑΡΤΗ, 7/10/2015, και ώρα 6 μ.μ. , στην αίθουσα του Επιμελητήριου, στο Αργοστόλι, πραγματοποιείται η δεύτερη συνάντηση των ανθρώπων, που προσπαθούν να ιδρύσουν μια «Συναδελφική Κομπανία», σε καιρούς κρίσης.

Θέμα της συζήτησης είναι «το επόμενο βήμα».

Καλούνται όσοι θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια να παραβρεθούν και να συμμετάσχουν. Παρακαλούνται, επίσης, όσοι γνωρίζουν ανθρώπους αυτών των δυνατοτήτων να τους ενημερώσουν.

 

Από την «πρωτοβουλία»

Αργοστόλι 4/10/2015

Σε μια υλιστική και ατομικιστική κοινωνία, είναι, απολύτως, φυσιολογικό να έρθει το πλήρωμα του χρόνου, που το μάθημα των "θρησκευτικών" θα θεωρηθεί περιττός αναχρονισμός και θα καταργηθεί. Αναχρονισμός, εκπαίδευση και διάδοση της αμάθειας είναι όλο το Σχολείο, οπότε η αποδόμηση της, πάλαι ποτέ, σπουδαίας δημόσιας εκπαίδευσης είναι, επίσης, απολύτως φυσιολογική. Στα δικά μου χρόνια, στην ιδιωτική εκπαίδευση πήγαιναν μόνο οι "κακοί μαθητές", για να πληρώσουν για ένα απολυτήριο.

Στο Αργοστόλι, συγκεντρώθηκαν παραγωγοί έργων τέχνης, χειροτεχνίας και προϊόντων οικοτεχνίας (ξυλογλύπτες, κεραμίστες, υαλοτέχνες, αγιογράφοι, κατασκευαστές κοσμημάτων, κατασκευαστές παραδοσιακών επίπλων, παραγωγοί σαπουνιών,  αιθέριων ελαίων, σπιτικών γλυκών, μαρμελάδων και συσκευασμένων παραδοσιακών τροφίμων).