Share |

SOROS: «Η Ευρώπη θα έπρεπε να σώσει τις τράπεζες πριν από τα κράτη»

του Μαρίνου Γεωργάτου

Ο μεγαλοκερδοσκόπος Τζορτζ Σόρος έγραψε προχθές στους Financial Times ένα άρθρο με τίτλο «Η Ευρώπη θα έπρεπε να σώσει τις τράπεζες πριν από τα κράτη» Τι λέει αυτός ο αξιότιμος κύριος μεταξύ άλλων στην συνέχεια και μετά το βίντεο που ακολουθεί...!

 

George Soros on the financial crisis

www.youtube.com

According to hedge fund billionare George Soros, we are at the end of an economic "super boom" that has lasted since the end of the Second World War. But the average person has derived little benefit from it. (BBC Ten O'Clock News, 31/03/08) http://www.bbc.co.uk/news

 

Μεταξύ άλλων αναφέρει λοιπόν ο εν λόγω κύριος..«Τα έκτακτα δάνεια (σ.σ.: του ευρωπαϊκού «μηχανισμού στήριξης») θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, όσο και για να προσφέρουν πίστωση στα κράτη.... Οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν πιο αποδοτικά τα κεφάλαια από τα εθνικά δημόσια. Θα μειωθούν τα ελλείμματα στις χώρες και θα αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές νωρίτερα, αν το τραπεζικό σύστημα έχει επαρκή κεφαλαιοποίηση. Είναι καλύτερα να δοθούν κεφάλαια τώρα, νωρίτερα παρά αργότερα, και είναι καλύτερα να γίνει σε ευρωπαϊκή βάση, παρά να ενεργήσει η κάθε χώρα μόνη της. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ρυθμιστικό καθεστώς. Η πανευρωπαϊκή ρύθμιση των τραπεζών παρεμβαίνει λιγότερο στην εθνική ανεξαρτησία από τον ευρωπαϊκό έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής. Και ο ευρωπαϊκός έλεγχος των τραπεζών είναι λιγότερο ευπαθής σε πολιτική κατάχρηση από τον εθνικό έλεγχο».

Κάθε λέξη του Σόρος ανοίγει κι ένα μεγάλο θέμα. Όμως η βασική του αντίληψη είναι πως «οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν πιο αποδοτικά τα κεφάλαια από τα εθνικά δημόσια».

Ο επόμενος καημός του όμως είναι πως «ο ευρωπαϊκός έλεγχος των τραπεζών είναι λιγότερο ευπαθής σε πολιτική κατάχρηση από τον εθνικό έλεγχο». Γιατί;

 Διότι, όταν ο δανεισμός βρίσκεται υπό εθνική διαχείριση, ίσως υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα, όπως μια ανεξέλεγκτη πτώχευση, μια παύση πληρωμών του χρέους ή, ακόμη χειρότερα, μια άρνηση της νομιμότητάς του, ειδικά σε ακραίες περιπτώσεις όπως της Ελλάδας, η οποία ήδη έχει πληρώσει μιάμιση φορά το σημερινό της χρέος αλλά και πάλι το χρωστάει ακέραιο και προσαυξημένο.

Κυρίως, όμως, η απαίτηση του Σόρος, εφόσον υλοποιηθεί, διασφαλίζει ότι, καθώς πληθαίνουν οι υπό χρεοκοπία χώρες της Ευρωζώνης, τα κερατιάτικα θα τα πληρώνουν οι ισχυρότεροι εταίροι της Ζώνης και, κυρίως, η Γερμανία και η Γαλλία.

Με τον τρόπο αυτόν όχι μόνο παίρνει μεγάλη παράταση η δυνατότητα για συνέχιση της κερδοσκοπίας με τα ομόλογα, αλλά, επιπλέον, η «ευρωπαϊκή εγγύηση» διασφαλίζει τα εξής απλά: Τα ισχυρά κράτη της Ευρώπης όχι μόνο θα δανείζουν τα αδύναμα και χρεοκοπημένα, αλλά και θα φροντίζουν για τη διασφάλιση της διατήρησης και...επαύξησης του χρέους αυτού – το ίδιο το ελληνικό Μνημόνιο περιλαμβάνει μια ανάλογη... προφητεία για δραματική αύξηση του χρέους στο τέλος της δημοσιονομικής «προσαρμογής» και, μάλιστα, τα μέχρι τώρα στοιχεία την  υπερβαίνουν κατά πολύ!  Τα ίδια αυτά ευρωπαϊκά κράτη θα δανείζονται προκειμένου να διασφαλίζουν τα τεράστια κονδύλια του «μηχανισμού στήριξης».

Επομένως το τραπεζικό σύστημα αφενός θα έχει την καλύτερη δυνατή πελατεία και αφετέρου θα είναι ο κύριος αποδέκτης της βοήθειας προς τις χειμαζόμενες οικονομίες. Κυρίως όμως με τον τρόπο αυτόν – καθώς οι «αγορές»  θα πιέζουν όλο και περισσότερο για μεγαλύτερη «στήριξη» προς τους παρίες της Ευρωζώνης – οι σήμερα ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης θα γίνονται όλο και πιο ευάλωτες. Έτσι από τη μια το ευρώ θα αποδυναμώνεται και από την άλλη οι «αγορές», δηλαδή ο Σόρος και οι «ομότεχνοί» του, θα κερδοσκοπούν όλο και πιο ασύστολα όχι μόνο με τα ομόλογα, αλλά κυρίως με τα νομισματικά παιχνιδάκια, τα οποία είναι το ψωμοτύρι τους. Τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ!