Share |

O Κούταβος και οι ιστορίες του

  • (στην εικόνα: ρύπανση Κουτάβου από σεντινόνερα. Κατά πάσα πιθανότητα από τα κρουαζιερόπλοια. Κανείς δεν το έψαξε. Κανένας "θόρυβος" δεν ακούστηκε).

Ξαφνικά, η λιμνοθάλασσα του Κουτάβου έγινε πρώτο θέμα, λόγω της εκδίωξης των πουλιών και της αντικατάστασης τους από τουριστικές βάρκες.

Τέτοιος θόρυβος και τέτοια διάσταση δεν δόθηκε ποτέ στο παρελθόν, παρ' όλο που υπήρξαν γεγονότα, έρευνες και στοιχεία, ότι η λιμνοθάλασσα και ο περιβάλλον χώρος πλήττεται από πολλές πλευρές.

  • Άσχετο, αλλά τέτοιος θόρυβος ουδέποτε προκλήθηκε, όταν "τυχαίνει" έξωση ανθρώπων από τα σπίτια, τη δουλειά και τη ζωή τους.

Κάποτε, στον Κούταβο υπήρχαν χέλια και μικρές μαύρες γαρίδες. Υπήρχαν και διβάρια, καμωμένα από καλαμωτές. Σήμερα, το ψάρεμα επιτρέπεται μόνο με πετονιά.

  • Στις  (23/06/2011) ανιχνεύτηκαν στην λιμνοθάλ0ασσα του Κούταβου εννέα δραστικά φυτοφάρμακα (με δύο από αυτά σε ποσότητες μεγαλύτερες από τις ανώτερες επιτρεπτές, ένα εκ των οποίων ήταν και απαγορευμένο), ύστερα από έλεγχο που διενήργησε το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών. Επίσης, ανιχνεύτηκαν παθογόνοι και μη μικροοργανισμοί (Ολικά Κολοβακτηριοειδή, E. coli, Εντερόκοκκοι) σε αρκετά υψηλά επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει μικροβιολογική ρύπανση-μόλυνση, η οποία σε συνδυασμό με την αρκετά υψηλή συγκέντρωση αμμωνιακών ιόντων υποδεικνύουν την παρουσία κάποιας μορφής ανεπεξέργαστων αποβλήτων, πιθανώς και αστικών λυμάτων.

Η λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, όπως και ο υγρότοπος του Λιβαδιού, δεν ανήκουν στις προστατευόμενες περιοχές.

Απαγορεύεται μόνο το κυνήγι. Κι αυτή  η απαγόρευση ήρθε, όταν κάποιοι κυνηγοί πέρασαν τους αγριόκυκνους για αγριόπαπιες και τους σκότωσαν. Η απαγόρευση ήρθε, μετά από ξεσηκωμό πολιτών και αναφορές της "Εταιρείας Προστασίας της Φύσεως".

  • "Δρακοσπηλιά"(αρχαίος λαξευτός τάφος), Αλαφώνα.

Ο καιρός πέρασε και στον Κούταβο τοποθετήθηκαν χήνες, κύκνοι και πάπιες. Πάνε πολλά χρόνια που οι αγριόκυκνοι και οι αγριόπαπιες δεν επισκέπτονται τον Κούταβο. Ή, τουλάχιστον, εγώ δεν τα βλέπω κι ας περνώ καθημερινά από εκεί.

Όλα αυτά τα χρόνια, κανείς δεν έχει προσέξει ότι στον Κούταβο υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έπρεπε να υπάρχουν. (Και στο Λιβάδι ένα νταμάρι που βγάζει μάτια).

Η "ανάπλαση", που έγινε κάποια στιγμή στον Κούταβο, άφησε ανενόχλητες, ως "προστατευόμενο είδος", τις επιχειρήσεις.  Άφησε και κάτι γίδια να ρημάζουν το σημείο, όπου έβοσκαν.

Κάποια στιγμή, μεγάλος θόρυβος δημιουργήθηκε και για το αν η γέφυρα έπρεπε να γίνει δρόμος ή πεζόδρομος. Νίκησε ο πεζόδρομος.

Για την αισθητική της "αποκατάστασης" του ιστορικού μνημείου που λέγεται "Γέφυρα Αργοστολίου" δεν ξεσηκώθηκε κανένας θόρυβος.

  • Χειμερινή λίμνη Αλαφώνας. Τα νερά της χύνονται στον Κούταβο.

Δεν θα αναφερθώ για το πώς μία "ανάπλαση" υγροβιότοπου πιάνει μόνο το μισό του χώρου του. Και δεν θα πω τίποτα για το ότι ο κόλπος Αργοστολίου τείνει να γίνει νεκρή θάλασσα. "Δεν υπάρχουν πια όστρακα", μού 'πε επαγγελματίας αλιέας οστράκων που  σταμάτησε τη δουλειά του. Ο αείμνηστος Γιώργος Ζησιμάτος, που τολμούσε να μιλήσει, είχε δεχτεί αγωγή ενός ή δύο εκατομμυρίων ευρώ, επειδή μίλησε για "μόλυνση" από τα ιχθυοτροφεία. Και δεν έγινε ποτέ δεχτή η πρόταση του, για κοινή ανάθεση αντικειμενικής μελέτης από τους αντιτιθέμενους( επιχείρηση και κάτοικοι Θηνιάς). 

 

Ρωτώντας πας στην πόλη (ή στον Κούταβο).

Με αφορμή τον πρόσφατο θόρυβο, κάτι θυμηθήκαμε και ρωτήσαμε τον τ. Νομάρχη Διον. Γεωργάτο. Αν κάτι μεταφέρουμε λάθος από τη συνομιλία μας, ας μας διορθώσει.

Στην πρώτη του θητεία ως Νομάρχης, ολοκληρώθηκε χάραξη αιγιαλού και παραλίας. Η εγκεκριμένη χάραξη, για τυπικούς λόγους (λάθος σύνθεση επιτροπής έγκρισης) ακυρώθηκε, από κάποιους που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, με τη χάραξη αιγιαλού και παραλίας, ο χώρος που εμπίπτει σε αυτά τα δύο είναι δημόσιος. Π.χ. ότι είναι κάτω από το δρόμο της ανατολικής πλευράς του Κουτάβου και μεγάλα τμήματα γης, όπου βρίσκονται οι επιχειρήσεις.

Υπάρχει και άλλο ένα θεματάκι, με ιδιοκτησίες και μπαζώματα. Αυτό λύνεται με αεροφωτογραφίες και τίτλους ιδιοκτησίας. Για την ιστορία των "ιδιοκτησιών": Ο Μαρίνος Κοργιαλένειας, το 1911, αφήνει με τη διαθήκη του 16,000 λίρες στερλίνες για απόκτηση, αποξήρανση και αξιοποίηση του Κουτάβου!!! Έτσι αποξηράνθηκε ένα μεγάλο μέρος της περιοχής- που μέχρι τότε ήταν έλος- και στην συνεχεία φυτεύτηκε κυρίως με ευκαλύπτους. Το 1931 γίνεται ο περιφερειακός δρόμος και την ίδια εποχή, η Φιλοδασική Εταιρεία (Γ. Πινιατώρος) με χρηματοδότηση του Βαλλιάνειου Κληροδοτήματος δεντροφυτεύει την ανατολική πλευρά με πεύκα.

  • Αρχαίος θολωτός τάφος, Αλαφώνα.

Ερώτημα, κατόπιν όλων αυτών: Πώς βρέθηκαν ιδιοκτησίες σε περιοχή που κάποτε ήταν έλος που αποξηράνθηκε και δημόσιος χώρος; Οι πληροφορίες μας θέλουν το Βαλλιάνειο Κληροδότημα (Γεωργική Σχολή κλπ) να έχει και την ιδιοκτησία του Κουτάβου. Σίγουρα, ότι κι αν συμβαίνει σήμερα, δεν υπήρχαν ιδιώτες στην περιοχή, οι οποίοι θα μεταβίβαζαν την ιδιοκτησία τους.

Συνεχίζουμε με την αφήγηση του κ. Γεωργάτου:

Στη δεύτερη θητεία του, ο τ. Νομάρχης επιμένει. Επανέρχεται στη χάραξη αιγιαλού και παραλίας και εγκρίνεται σημαντικό ποσό για την χάραξη. Παράλληλα, με συνεννοήσεις, προσπαθεί να πείσει τους επιχειρηματίες να απομακρυνθούν, κάτι που δεν γίνεται, τελικά.

Όπως μας είπε, προχώρησε στην επιβολή προστίμων στις επιχειρήσεις και στον γιδοβοσκό και παρέπεμψε το θέμα στη Δικαιοσύνη.

Η "δικαιοσύνη", που μοιράζει πρόστιμα και κατασχέτει περιουσίες, τι έκαμε για την υπόθεση αυτή; Αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, ΤΙΠΟΤΑ.

Στα πλαίσια αυτά, ο Νομάρχης προχώρησε σε "προγραμματική σύμβαση" με τη ΔΕΗ, για την παραχώρηση του παλιού εργοστασίου, ώστε να γίνει κάποιο είδος "περιβαλλοντικής δράσης". Για την υπόθεση αυτή, εγκρίθηκε από την τότε υπουργό κ. Λούκα  Κατσέλη το ποσό των 150.000 ευρώ.

Η θητεία των Νομαρχιών έληξε και οι αρμοδιότητες πέρασαν στην Περιφέρεια.  Τι έκαμε η Περιφέρεια και ο Αντιπεριφερειάρχης με τις επιχειρήσεις, με το ποσό για τη χάραξη αιγιαλού και παραλίας και με την συμφωνημένη με τη ΔΕΗ "προγραμματική σύμβαση";

ΤΙΠΟΤΑ. Τα λεφτά χάθηκαν και η ΔΕΗ ακύρωσε τη σύμβαση και πούλησε σε ιδιώτη τις εγκαταστάσεις. (Τώρα, το τι μπορεί να κάμει ένας ιδιώτης σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ΖΟΕ, είναι άξιο απορίας).

 

Από όλα τα πιο πάνω, δεν προκύπτει "Ηθικό δίδαγμα".

ΥΓ: Ο Κούταβος είναι μέρος ενός ευρύτερου οικοσυστήματος, με περιβαλλοντικό, ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ξεκινά από τη Συσσιώττισσα και περιλαμβάνει τη λιμνοθάλασσα, τις πηγές του Άη Γιάννη, τη Νερομάνα, την Αλαφώνα, την αρχαία Κράνη και τα Κυκλώπεια, για να καταλήξει στα "Ταμπάκικα", δίπλα στη γέφυρα. Και κάπου κάτω από το δρόμο της Κρανιάς βρίσκεται μπαζωμένη μια εμπορική αρχαία γειτονιά.

Μια ιστορία χιλιάδων χρόνων.