Share |

Kι όμως τύπωσαν χρήμα (όταν θέλουν, μπορούν)

(Τυπώνουν , αλλά μόνο για τράπεζες)

Όπως θα διαβάσατε προχτές, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους άντλησε μέσω δημοπρασίας 3μηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου το ποσό των 4,063 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,43%, ελαφρά ανοδικά συγκριτικά με το 4,28% της δημοπρασίας της 17ης Ιουλίου.

Η δημοπρασία αυτή ήταν απαραίτητη για να αποπληρωθεί ομόλογο της ΕΚΤ αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ που θα λήξει σύντομα. Η δημοπρασία αυτή επίσης από καιρό ξέραμε ότι θα γίνει, καθώς είναι μια διαφορετική δημοπρασία από τις άλλες, διότι διενεργήθηκε για ειδικό σκοπό.

Ενθυμήστε ότι πριν από λίγο καιρό, παράγοντες της Ευρώπης μας είπαν να μην ανησυχούμε για το ομόλογο της ΕΚΤ που λήγει, καθώς θα βρεθεί “τεχνητός τρόπος” να αποπληρωθεί.

Η δημοπρασία αυτή είχε γραφτεί αρκετά στον ξένο τύπο και λίγο πολύ όλοι ήξεραν το τι θα γίνει. Μάλιστα σύμφωνα με το Spiegel, είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ δίνει άδεια σε περιφερειακή κεντρική τράπεζα να τυπώσει λεφτά με αποκλειστικό σκοπό να χρηματοδοτηθεί κυβέρνηση (με λίγα λόγια, να
αποπληρωθεί χρέος που λήγει).

Για εξηγήσουμε τι έγινε και πως έγινε, νομίζω ότι αξίζει λίγη προϊστορία.

Στο άρθρο με τίτλο, "Παράθυρο για υπονόμευση της ΕΚΤ;", σας είχα εξηγήσει ότι υπάρχει μια τρύπα στις ευρωπαϊκές συνθήκες, όπου μπορεί η ΤτΕ να τυπώσει σχεδόν απεριόριστη ρευστότητα, με ενέχυρα, που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν αξίζουν σχεδόν τίποτα.

Στη συνέχεια στο άρθρο με τίτλο, "Μια ολοκληρωμένη πρόταση για το ελληνικό αδιέξοδο", σας εξήγησα πως με βάση αυτό τον μηχανισμό, θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί το τραπεζικό μας σύστημα, χωρίς να χρειαστούν λεφτά φορολογούμενων.

Στη συνέχεια της σειράς αυτών των άρθρων,"Μια ολοκληρωμένη πρόταση για το ελληνικό αδιέξοδο (II)", σας είπα ότι θα μπορούσαμε θεωρητικά, με τον μηχανισμό αυτό, να τυπώσει λεφτά η ΤτΕ και να αποπληρώσουμε ακόμα και χρέος.

Για όσους δεν το κατάλαβαν τι έγινε χτες, η ΤτΕ τύπωσε λεφτά και αποπλήρωσε χρέος του ελληνικού δημοσίου.

Η σειρά έχει ως εξής:

Η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει 4 δισ. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βάσει κάποιου ενεχύρου.

Το ελληνικό δημόσιο διενεργεί δημοπρασία.

Οι τράπεζες αγοράζουν τη δημοπρασία.

Το ελληνικό δημόσιο παίρνει τα λεφτά και αποπληρώνει την ΕΚΤ.

Αυτή η πράξη είναι σημαντική για πολλούς λόγους.

Κατ΄ αρχάς, αυτός ο δανεισμός (από τον εαυτό μας στον εαυτό μας) είναι εσωτερικός και όπως έχω πει πολλές φορές, μας κοστίζει σχεδόν μηδέν.

Δεύτερο και ίσως ακόμα πιο σημαντικό, είναι ότι δεν πληρώνουμε τόκους πουθενά στο εξωτερικό. Οι όποιοι τόκοι θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο στην ΤτΕ, βάσει νόμου, στο τέλος της χρονιάς, θα επιστρέψουν σαν κέρδος στο υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, είναι ο μοναδικός τρόπος που εγώ βλέπω (και νομίζω ότι το έχουμε αναλύσει αρκετά διεξοδικά), έτσι ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα χρέους των ευρωπαϊκών κρατών καθώς και των προβληματικών τραπεζικών παγίων. Πάντα σε συνδυασμό με κουρέματα, τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο και σε επίπεδο κρατικού χρέους.

Το πόρισμα λοιπόν είναι ότι αυτά που θα πρέπει να γίνουν θα γίνουν, διότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά - αν θέλουμε δηλαδή σε βάθος χρόνου να δούμε μια ενωμένη Ευρώπη, διότι αν δεν θέλουμε, πάω πάσο.

Η προχτεσινή διαδικασία, αν και έχει γίνει πολλές φορές με σκοπό να αντλήσει κεφάλαια το τραπεζικό σύστημα, εντούτοις ήταν η πρώτη φορά που έγινε με αποκλειστικό σκοπό να αντλήσει κεφάλαια κάποιο κράτος με σκοπό να αποπληρωθεί χρέος.

Κεφάλαια όμως, που δεν προήλθαν από κανέναν φορολογούμενο αλλά εκ του μηδενός (δημιουργική λογιστική κεντρικών τραπεζών κωδικός ELA) όπως ακριβώς θα έκανε ο Harry Potter... δια μαγείας.

Του Γιώργου Καισάριου, capital