Share |

Είναι αυτονόητο ότι το νοητό είναι ακατανόητο για μένα τον ανόητο...

Μπροστά στην πρόκληση και στην επίθεση που δεχόμαστε έχουμε μόνο ένα μονοπάτι ανοιχτό το οποίο ανοίγει μόνο με το σωστό ερώτημα. Δημοκρατία η ολιγαρχία;

Όσοι απαντούν το πρώτο είναι μαζί μας,όσοι επικροτούν το δεύτερο ας αναλογιστούν σε τι σημείο τους έφερε αν όχι αυτούς την κοινωνία μέσα στην οποία ζούνε.

Για μας δεν πρέπει να υπάρχουν διλήμματα μνημόνιο η όχι, ευρω η δραχμή, για μας το γενικό συμφέρον είναι το ζητούμενο όπως μπορεί να προσδιοριστεί μέσα από την πραγματική δημοκρατία χωρίς πλαίσια χωρίς σκοπούς άλλους παρά την απελευθέρωση του ανθρώπου από κάθε είδους εμπόδια μπροστά στις προκλήσεις της ζωής.

Και η δημοκρατία χρειάζεται διαφανή πληροφορία, επιστημονικά ξεκάθαρη γνώση επί των πραγματικών συνθηκών και χωρίς κανενός είδους δόγμα και προϋπόθεση. Αυτός ο ορθός λόγος μας ενώνει και διώχνει τον σκοταδισμό και τον φανατισμό. Αυτή η λογική διώχνει την βία και την προκατάληψη και αξίζει μόνο όταν τίθεται στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Η δημοκρατία πλέον μπορεί να υπάρξει αρκεί να μην την παραποιήσουμε να μην την ισοπεδώνουμε στο όνομα ενός δόγματος το οποίο προσπαθεί να πείσει τον άλλον για την αποδοχή του. Δημοκρατία είναι η ισότιμη κατάθεση προτάσεων, ευφυΐας, ανθρωπισμού και η ανάδειξη μέσα από ξεκάθαρες αντικειμενικές διαδικασίες του ορθού λόγου. Και η λύση όπως και τα προβλήματα πότε δεν είναι μία. Οτιδήποτε λογικό και βασισμένο σε πραγματικές συνθήκες είναι ορθό , μπορεί να υπάρχουν πολλές λύσεις για το ίδιο πρόβλημα,  Αλλά η δημοκρατία θα επιλέξει αυτή που ταιριάζει στο σύνολο γιατί υπηρετώντας το σύνολο έχεις δώσει την καλύτερη λύση και σε σένα. Η δημοκρατία δεν έχει αυθεντίες,δεν έχει κρυφή γνώση. Η γνώση μοιράζεται και απελευθερώνει την αντίληψη,λύνει απορίες τοποθετεί τα πράγματα στην θέση τους και πραγματοποιεί την δημοκρατία. Μπροστά στην δημοκρατία δεν στέκεσαι με θεωρίες , στέκεσαι ταπεινός ψάχνοντας για την αλήθεια γιατί την αλήθεια δεν την ξέρει κανένας.  Αλλά και όποιος την ξέρει και δεν την καταθέτει για κρίση στο σύνολο είναι μία μικρή ασήμαντη αλήθεια..

Η δημοκρατία είναι ο μηχανισμός που αφήνει στον καθένα να καταθέτει αυτήν την μικρή του ασήμαντη αλήθεια στο σύνολο για να συνδιαμορφώσει μία μεγάλη χωρίς αποκλεισμούς και προϋποθέσεις και γι αυτό την δημοκρατία δεν στην δίνει κανείς δωρεάν, είναι κάτι που το κατακτάς με την στάση σου και την συνέπεια σου. Στην δημοκρατία δεν υπάρχει χάνω η κερδίσω γιατί κερδίζεις ακόμα και αν χάσεις και ακόμα και αν είχες δίκιο στο θέμα που Έχασες ο ορθός λόγος θα το επαναπροσδιορίσει θέτοντας το στο σωστό χρονικό πλαίσιο που η ίδια η κοινωνία ορίζει.

Οι λαϊκές συνελεύσεις άλλες πέτυχαν και άλλες απέτυχαν γιατί ακόμα δεν έχουμε κατακτήσει την δημοκρατία του ορθού λόγου, της αριστοτέλειας λογικής. Στον 21 αιώνα με τον θρίαμβο της επιστήμης ακόμα παλεύουμε να την θέσουμε στην υπηρεσία του ανθρώπου ακόμα παλεύουμε για το αυτονόητο εξαιτίας όλων αυτών που μας κοροϊδεύουν, μας παραπλανούν λέγοντας και προπαγανδίζοντας μισές αλήθειες χωρίς καμία λογική επεξήγηση, χωρίς να δέχονται αμφισβήτηση η αντίκρουση, χάρη σε αυτούς που φίμωσαν μία κοινωνία στον παραλογισμό των πάνελ που συζητάνε όλοι για ώρες χωρίς στο τέλος να υπάρχει συμπέρασμα. Χάρις σε αυτούς που σε έκαναν θωπευτή της αυθεντίας, εγωιστή αλαζόνα, πολύξερο, που κατασκεύασαν τοίχος στον νου μας ..Και τι να την κάνεις την αυθεντία αν αυτή δεν τίθεται ταπεινά στην υπηρεσία του ανθρώπου; Ακόμα και αυτή τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης..

Πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξουμε έναν πραγματικά δημοκρατικό διάλογο από πάμπολλους, πρέπει να σταθούμε ίσοι και ανοιχτοί στο οτιδήποτε σαν ένας λευκός πίνακας που ότι έχει γραφτεί το έχει καταθέσει στο σύνολο, πρέπει να ξαναδούμε τον εαυτό μας μέσα από τον άλλο και τότε θα έχουμε φύγει μπροστά.. Το κάθε δίλημμα θα διαλυθεί το κάθε ερώτημα θα απαντηθεί η κάθε απορία θα είναι το έναυσμα για το καλύτερο η κάθε πληροφορία θα είναι ξεκάθαρη και θα μπορέσουμε να πορευτούμε όλοι μαζί για το αύριο..

Ένα μόνο χρειάζεται η δημοκρατία ..Κανείς να μην αποκτά όλη την εξουσία για οποιοδήποτε διάστημα χωρίς έλεγχο και σε αυτό θα πρέπει να δώσουμε την μάχη η μέσα η έξω από τα κόμματα η φτιάχνοντας ακόμη και αν χρειαστεί να κάνουμε κόμμα..

Καμία ολιγαρχία να μην επιβάλει κανένα δόγμα καμία απόφαση ερήμην του λαού.Πρέπει να δώσουμε την μάχη να δοθεί η ίδια δύναμη σε όλους τους πολίτες και να αντιταχθούμε στο μοίρασμα της αδυναμίας που συμβαίνει με αυτό το μοναδικό κέλευσμα θα ήθελα να γνωριστούμε και να καθίσουμε ξένοι σε ένα τραπέζι σαν φίλοι από παλιά αφήνοντας στην άκρη το ατομικό συμφέρον στα πλαίσια της αλληλεγγύης και της προσφοράς να βάλουμε ένα λιθαράκι και να σπρώξουμε την κοινωνία ένα βήμα μπρος αντί να πάμε δύο πίσω όπως οι ολιγαρχικοί κάναν πάντα για την εξουσία και τον έλεγχο. Αυτή είναι η βαριά αρρώστια που ταλανίζει την ανθρωπότητα και δεν την αφήνει να ανασάνει,να ανακαλύψει το αυτονόητο....

Η αληθινή δημοκρατία δεν έχει εχθρούς άλλους πέρα από την άγνοια, την φτώχεια την ανέχεια τον μισανθρωπισμό. Εχθρός της δημοκρατία δεν είναι ο συνομιλητής που έχεις απέναντι σου είναι αυτός που δεν σε αφήνει να κάτσεις στο ίδιο τραπέζι με αυτόν που έχει αντίθετη άποψη. Εχθρός της δημοκρατίας είναι να θυσιάζεις το σημαντικό για το ασήμαντο. Εχθρός της δημοκρατίας είναι η πόλωση, η έλλειψη ανοχής στο διαφορετικό , η προκατάληψη η στερεοτυπική αντίδραση ο φόβος.. Όταν καθίσεις στο ίδιο τραπέζι με αυτόν που σου ορίζουν από χρόνια σαν αντίπαλο με καθαρό μυαλό θα δεις ότι πίσω από όλα αυτά που σου επέβαλε η προπαγάνδα του ..ισμου σου υπάρχει ένας άλλος άνθρωπος με τα ίδια προβλήματα τις ίδιες αγωνίες και απορίες με εσένα που πότε δεν μπόρεσε να τα μοιραστεί μαζί σου γιατί ο "εχθρός" δεν σε άφησε πότε να καθίσετε μαζί..

Αν παραμερίσεις το ατομικό σου συμφέρον και τον δεις κατάματα με διαφάνεια θα δεις τον εαυτό σου..

George Singleton

 

Eικόνα : Δον ΨΥΧΩΤΗΣ