Share |

Το ημερολόγιο ενός οφειλέτη σεισμόπληκτου: Χρήμα είναι και η Αγάπη.

Ήταν στραβό το κλίμα, τόφαγε και ο γάιδαρος.

Κάταγμα ώμου, θλάση στέρνου και πλευρών και σπασμένα γυαλιά μυωπίας, με ευθύνη του Δήμου. Κι αυτό, γιατί στα γεφυράκια του Κουτάβου, τα ανοίγματα ανάμεσα στις σανίδες, χωράνε ρόδα ποδηλάτου. Δήμαρχε, να ετοιμάσω αγωγή, όταν βρω εθελοντή δικηγόρο;

Γράφω με ένα χέρι και με το γράψιμο είναι που ζητιανεύω. Κάποιες κυρίες μου έδωσαν 100 ευρώ για να δώσω έναντι στη ΔΕΗ και, τώρα, μας βρήκε τούτο. Είναι άγνωστο πότε θα τυπωθεί το έντυπο που μοιράζω, ζητιανεύοντας(νομίζω πως τη ζητιανιά την κάνω, με σχετική αξιοπρέπεια). Ευτυχώς, το κατάστημα οπτικών έκανε έκπτωση και πίστωση.

Ο υδραυλικός, ήρθε, είδε τη διαρροή και απήλθε. Χρειάζομαι την επί πιστώσει εργασία του. Λογικό  είναι το, ως τώρα, χειμαζόμενο επάγγελμα, να βάλει σε προτεραιότητα εκείνους που θα τον βηθήσουν να κλείσει τις τρύπες στις άδειες τσέπες του. Υποσχέθηκε ότι θα έρθει όσο πιο σύντομα μπορεί. Κάνω υπομονή κι ελπίζω η διαρροή να μη χειροτερέψει.  Σήμερα, περιμένω κάποιος να έρθει να ανοίξει τη βάνα, για να πλυθούν τα πιάτα. Όχι, βέβαια, από μένα (Μόνος μπορώ, εκεί που και οι βασιλιάδες πάνε μόνοι).

Έχω Φίλους, που δεν είναι πλούσιοι σε υλικά αγαθά. Χρήμα είναι και η Αγάπη.

Δεν φοβάμαι, μήπως μου πάρει το σπίτι ο σεισμός. Τις τράπεζες και την εφορία , φοβάμαι.

---------------------------

Πολλές ομάδες οφειλετών, από όλη την Ελλάδα, παίρνουν τηλέφωνο την Ένωση Καταναλωτών και τους "αποφασισμένους" οφειλέτες Κεφαλονιάς και θέλουν να προσφέρουν.

Μπορεί να ανήκει μεγάλος έπαινος σε ανθρώπους και εταιρείες που συνεισφέρουν απαλύνοντας τον πόνο και τη δυσκολία μας, αλλά σε τούτους εδώ, τι πρέπει να πούμε;

Επειδή, πολλοί, χτες, πήραν τηλέφωνο, εκφράζοντας επιθυμία προσφοράς, απαντάμε:

Αν δεν υπάρξει αξιόπιστη διαδικασία διακίνησης της βοήθειας, μη στέλνετε τίποτα.

Και η μόνη αξιόπιστη διαδικασία είναι η οργάνωση των ίδιων των πληγέντων, η οποία θα καταγράψει α) τις άμεσες ανάγκες και β) τις ζημιές του καθενός.

Και αξιόπιστη οργάνωση είναι η ανοιχτή και διάφανη οργάνωση πολίτων, που αναθέτει την απογραφή των αναγκών και τη διαχείριση της βοήθειας, σε αξιόπιστους ανθρώπους.  Μια τέτοια εγγύηση είναι οι κυρίες του Γενικού Φιλόπτωχου, κάποιοι παπάδες και γνωστά άτομα της κοινωνίας. Η ζωή των οποίων εγγυάται την εντιμότητα και την ικανότητα της διαχείρισης. Η ομάδα πρέπει να πλαισιωθεί με λογιστές και μηχανικούς, για να γίνεται και μια πρώτη οικονομική αποτίμηση. Αν δεν γνωρίζουμε, τι θα ζητήσουμε ή θα διεκδικήσουμε;

Μια τέτοια πρωτοβουλία έχει αναλάβει το Γενικό Φιλόπτωχο της Μητρόπολης.

Ο πλέον αξιόπιστος μηχανισμός διακίνησης βοήθειας είναι το Γενικό Φιλόπτωχο (γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα).

Και η Ένωση Καταναλωτών Κεφαλονιάς, που στην πραγματικότητα, είναι ένωση οφειλετών, κινείται προς την ίδια κατεύθυνση και καλεί τους ανθρώπους να οργανωθούν, να δηλώσουν ζημιές και ανάγκες, ώστε οι πληροφορίες να αξιοποιηθούν και να συμβάλλουν στο κλείσιμο των πληγών.

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, αλλά για πολλούς λόγους η διδικασία πρέπει να είναι διάφανη και στοχευμένη: Να εγγυάται ότι τα πράγματα θα πάνε στους πάσχοντες, για να μην αρχίσουν να οργιάζουν οι φήμες του τύπου: που πήγαν τα πράγματα;

Παρά τους πόνους, χτες βρεθήκαμε στο Ληξούρι και είδαμε να γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσει κάτι τέτοιο.

Αρκεί να ενωθούν και να πάψουν να ασχολούνται με ΑΥΤΑ:

- Έδιωξαν τον Κασιδιάρη από την Κεφαλονιά

- Αποθέωσαν τον Κασιδιάρη οι Κεφαλονίτες

- "Εμφύλιος" στην Κεφαλονιά με Κασιδιάρη

Περιοχές από όπου  ήρθαν μηνύματα προσφοράς από οφειλέτες: Καλαμάτα, Αθήνα, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Ζάκυνθος, Κρήτη, Πάτρα, Κέρκυρα κ.ά. Και, προφανώς, είναι πολλοί περισσότερες αυτές που δεν γνωρίζουμε.

-------------------

Στιγμιότυπα:

- Το Ληξούρι χόρεψε στους ρυθμούς των ρίχτερ. Το τι σημαίνει χορός, φαίνεται στη φωτογραφία. (Στο βάθος διακρίνεται άθικτο εξωτερικά σπίτι, το οποίο επέζησε και από τους σεισμούς του 1953).

  • (* Τα λάθη πληρώνονται. Δεν διασταυρώσαμε τη φωτογραφία που μας έστειλαν. Πρόκειται για ατύχημα, που δεν έχει σχέση με το σεισμό. Το αφήνουμε ως έχει για να γίνονται τα παθήματα, μαθήματα. Το Ληξούρι , πάντως, χόρεψε).

- Ασήκωτες παλιές ντουλάπες και έπιπλα βρέθηκαν στην άλλη άκρη του δωματίου.

- Η γη χόρεψε κι αυτή. Κάτω από όρθια σπίτια υπάρχουν καθιζήσεις και ανυψώσεις εδάφους.

- Είδαμε δυο νέα κορίτσια, γόνους εφοπλιστικών οικογενειών, να παίρνουν μέρος στις φορτοεκφορτώσεις, στην ενεργοποίηση πλουσίων οικογενειών και στον συντονισμό μεταφοράς μεγάλων φορτίων. Το πρώτο ξεφορτώθηκε στου Κονταρίνη. Θα συσκευαστεί και θα διακινηθεί, από τον ίδιο, δωρεάν, στο Ληξούρι.

Το Γενικό Φιλόπτωχο έχει ανάγκη από εθελοντές για την αποσυσκευασία και τη συσκευασία σε οικογενειακές μερίδες όλης της βοήθειας. Σήμερα, όποιος μπορεί, στις 12:00 , στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης. Αλλά και, σχεδόν, κάθε μέρα χρειάζονται χέρια. Δηλώστε συμμετοχή στον κατάλογο των εθελοντών, ώστε όποτε υπάρχει ανάγκη να σας καλούν.

- Τα κορίτσια αυτά έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε μεγάλη κινητοποίηση, αλλά έθεσαν το λογικό ερώτημα: Πώς ξέρουμε ότι θα πάνε στα σωστά χέρια;

Ας τους απαντήσουμε.

- Η Γιάννα Δασκαλάκη Αγγελοπούλου έστειλε σημαντική ποσότητα κλινοσκεπασμάτων.

- Λόγω του κατάγματος, δεν έχουμε όλη τη λίστα των ανθρώπων και των εταιρειών που έχουν διαθέσει προϊόντα. Επιφυλλασσόμαστε.

- Εντυπωσιακή είναι η αποστολή 8 φορτηγών από τον Σκλαβενίτη, ο οποίος δεν δραστηριοποιείται στην Κεφαλονιά!

Γνωρίζουμε, όμως, ότι έχει σε πρώτη προτεραιότητα την διακίνηση, προώθηση και πώληση του "Βαρελίσιου τυριού Κεφαλονιάς". "Βαρελίσιο τυρί Κεφαλονιάς" ονόμασαν οι εφευρέτες της φέτας το τυρί τους, όταν ο υπόλοιπος πλανήτης αποφάσισε να ονομάσει "φέτα" τα άγνωστης ταυτότητας τυριά του. 

Σε λίγο, ο Σκλαβενίτης θα είναι ο πρώτος που θα διακινήσει παστεριωμένο γάλα και γιαούρτια Κεφαλονιάς, από μονάδα που ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή. Ας τρέμουν οι μεγάλοι του χώρου: Οι Κεφαλονίτες έρχονται. 3,5 χιλιάδες χρόνια, από την εποχή των Τηλεβόων, των Αχαιών και του Ομήρου, οι Μεγάθυμοι Κεφαλλήνες ξέρουν από κοπάδια, κτηνοτροφία και γαλακτοκομία. Ο Θρύλος και ο Μύθος επιστρέφουν, δυναμικά, στις μεγάλες αγορές. Για χοιροβοσκό, ο Οδυσσέας είχε τον βασιλικής γενιάς Εύμαιο. Τον πρώτο άνθρωπο που εμπιστεύθηκε, γυρνώντας στην Ιθάκη του. Στα κοπάδια μας πρέπουν βασιλικές τιμές.

Ξέρουμε από σεισμούς και τυρί. Ξέρουμε και από μύθους.

(ΑΥΤΑΡ ΗΓΕΝ ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΑΣ ΜΕΓΑΘΥΜΟΥΣ) . Και ακόμα οδηγεί.

- Το βουλγαρικών συμφερόντων defencenet εξακολουθεί να μας βλέπει "αναστατωμένους". (στον ύπνο του, μας βλέπει;):

Αναστάτωση από νέο, ισχυρό μετασεισμό στην Κεφαλονιά

Σε αυτό το σημείο της γραφής μας, φάγαμε ένα ακόμα 4άρι. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τους σεισμολόγους, για να μάθουμε την ένταση. Έχουμε γίνει σεισμογράφοι. Συνεχίζουμε το γράψιμο, "αναστατωμένοι". Υπήρξαν και καναδυό τέτοιοι τη νύχτα. Μας χάλασαν τον ύπνο.

 

- Και κλείνουμε, με τι άλλο; Τον Κεφαλονίτικο -  Ληξουριώτικο τρόπο αντιμετώπισης σεισμών:

Έκκληση προς τους ευεργέτες μας

Εξαιρετικά Επείγον!!!!

Προς τα Κανάλια,

Προς Θεού, σωτήρες μας! Στείλτε κι άλλες κάμερες. Υπάρχουν ακόμα 117 Ληξουριώτες και ένας Αγιοδημητριώτης, που ΔΕΝ έχουν δώσει συνέντευξη!!!!

Ιωσήφ Λουκέρης

--------------------

Oι Ληξουριώτες έχουν χωρίσει τους σεισμούς σε δύο κατηγορίες: τους κανονικούς και τους...αναπάντητους! Κι αν ρωτάτε ποιοι είναι οι "αναπάντητοι" εξηγούμαι: είαι αυτοί που έχουν μόνο βουητό χωρίς...κούνημα!!!

Αχ, οι Ληξουριώτες μας.Μέσα στα βάσανά τους δεν χάνουν το χιούμορ και την οξύτητα του πνεύματος , για την οποία διακρινονταν πάντα!

Τα ..μυστήρια τσι Κεφαλονιάς , που λέει κι ο Λασκαράτος!!!!

του Κοσμά Κρούσου

H συμμετοχή του Κοσμά στην Μπιεννάλε με το ψηφιδωτό "DESIRE". διακρίθηκε ανάμεσα σε πολλά έργα...

(Τι κοιτάς ρε; Στα  Φαρακλάτα έχουμε και μαύρους Κεφαλονίτες. Ρωτήστε τον Οδυσσέα)

-----

...ας κρατήσουν οι σεισμοί 
και θα βρούμε αλλιώτικα
στέκια Ληξουριώτικα βρε!! 
κι όπως λεν' κι οι ειδικοί
σύντομα οι Βώβικες θα βρεθούν στο Ξι

...και θα 'ρθουν τα πάντ' απίκουπα, ο Αθέρας στα Καλάτα
κι οι Σουλάροι απ' τα παράλια, πάνω στα Καμιναράτα.

(Π. Νικολάτος 7/2/14)
#...έλα Παναγιά μου απόψε!!! ...κούνα μας κερατά Εγκέλαδε!!

---

Η Maria Mourelatou ΕΛΠΙΔΑ
https://fbstatic-a.akamaihd.net/rsrc.php/v2/yH/r/86kamp15gHT.png); background-size: auto; display: inline-block; height: 20px; opacity: 0.5; width: 16px; background-position: -273px -19px; background-repeat: no-repeat no-repeat;" title="Επιλογές γι' αυτή την ανακοίνωση">Επιλογές γι' αυτή την ανακοίνωση

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ .......ΧΘΕΣ ΒΟΗΘΟΥΣΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΣ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΡΩΤΗΣΑ ΕΝΑΝ ΚΥΡΙΟ <ΠΩΣ ΠΑΕΙ? > ΜΟΥ ΕΙΠΕ < ΟΣΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΑΡΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΟΛΩΝΕΣ (ΚΗΔΕΙΟΧΑΡΤΑ) ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ ,ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ > ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ ..............ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΠΑΛΛΗΚΙΣΙΑΝΟΣ ΑΞΙΖΕΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!!!!!!!ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΡΑ !!!!!!

----

ΚΑΙ ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ

Κόντρα στην τρομοκρατία σεισμών, καναλιών και λοιπών συμφερόντων,

Κάνουμε δωρεάν ξεν-αγήσεις σε ότι αγαπάμε. Σε ότι Άξιον εστί.

Στους τόπους, στους ανθρώπους, στην ιστορία, στο μύθο, τη λατρεία και τη φιλοσοφία της πατρίδας.

Άγοντας ξένους, κάνεις φίλους.

 

ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ