Share |

Τουριστική στρατηγική 2011

( H "τουριστική" ενημέρωση έρχεται από την Ένωση Ξενοδόχων )

Προτεραιότητα η αξιοποίηση της τουριστικής περιουσίας και η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΤΕΤΣΗ| Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011  ΤΟ ΒΗΜΑ

 

Αξιοποίηση της τουριστικής περιουσίας και προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού με τρία νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η στρατηγική για τον τουρισμό, όπως δηλώνει στο «Βήμα Online» ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης. Ο υφυπουργός σημειώνει ότι το νομοσχέδιο για τον Αγροτουρισμό θα είναι το πρώτο από τα τρία που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο, ενώ θα ακολουθήσουν τα σχέδια νόμου για τον Ιαματικό και τον τουρισμό Υγείας. Σε τελικό στάδιο βρίσκεται και ο προσδιορισμός των καταδυτικών πάρκων στη χώρα, για την ανάπτυξη αυτή της μορφής τουρισμού, σημειώνει, ενώ στόχος της υλοποίησης της στρατηγικής είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στις 52 εβδομάδες του χρόνου.

Στο πλαίσιο της επέκτασης της τουριστικής περιόδου κινείται και η προσπάθεια για ανάπτυξη των δρομολογίων των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους (LowCostCarriers– LCC), σε περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Εκπρόσωποι των εταιριών βρίσκονται ήδη σε επαφή με τοπικούς φορείς για την εξεύρεση τρόπων συνδιαφήμισης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της διευκόλυνσης της διαδικασίας έκδοσης βίζας, στη Ρωσία υπογραμμίζει ότι δεν θα υπερβαίνει τις 48 ώρες στη Ρωσία, καθώς έχουν αυξηθεί κατά τρία, σε οκτώ συνολικά, τα κέντρα συλλογής δικαιολογητικών. Επίσης η εταιρεία που έχει τα «visacenter» πρόκειται να συνεργαστεί με ιδιωτική εταιρεία ταχυμεταφορών ώστε να καλύπτει 177 σημεία σε όλη τη Ρωσία, καθώς ο υφυπουργός εκτιμά ότι η αύξηση Ρώσων επισκεπτών θα αγγίξει το 50% το 2011. Με πρότασή του μάλιστα στον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα εξετάζεται η αποστολή προξενικών υπαλλήλων στη ρωσική περιφέρεια για την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων. Παράλληλα προσπάθεια καταβάλλεται και για την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης βίζας στην Κίνα.

Βασική προτεραιότητα αποτελεί επίσης η αξιοποίηση της τουριστικής περιουσίας, μετά τη δημοσίευση των προκηρύξεων για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Συνεδριακού κέντρου στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβο Ντο και την πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στους διαγωνισμούς αξιοποίησης με μακροχρόνια μίσθωση της Μαρίνας Βουλιαγμένης και του ακινήτου «Κτήμα Σκάλα Σκοτίνα Πιερίας», για 40 και 60 έτη αντίστοιχα, από την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε. (ΕΤΑ). Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα προχωρήσει στην αξιοποίηση και άλλων ώριμων ακινήτων, καθώς η ΕΤΑ διαχειρίζεται 371 ακίνητα η αξία των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 30 δις ευρώ.

Σε διαγωνισμό εκμίσθωσής του για 35 χρόνια πρόκειται να βγει άμεσα το Ξενία Τσαγκαράδας, ξενοδοχείο που παραμένει εκτός λειτουργίας από το 2003, μια και ο διαγωνισμός που είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν ακυρώθηκε το 2009 μετά από υπαναχώρηση του πλειοδότη. Η έκταση την οποία καταλαμβάνει το Ξενία Τσαγκαράδας είναι 14.970,39 τετραγωνικά μέτρα και από αυτά τα 2.659,66 τετραγωνικά μέτρα αφορούν στη δομημένη επιφάνεια, ενώ η υπολειπόμενη δομημένη επιφάνεια είναι 9.317 τετραγωνικά μέτρα. Παράλληλα αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα δύο μεγάλα ακίνητα της ΕΤΑ η αξιοποίηση των οποίων έχει καθυστερήσει λόγω γραφειοκρατίας, το Γκολφ Αφάντου στη Ρόδο (έκταση 1.300 στρεμμάτων) και το κτήμα Αλυκών στην Ανάβυσσο (έκταση 1.200 στρεμμάτων), τα οποία εντάσσονται στη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης (fasttrack) που θέσπισε η κυβέρνηση, όπως και το Κτήμα Καλών Νερών Μαγνησίας (152.000 τ.μ.), τα οποία περιλαμβάνονται στα 14 ακίνητα της περιουσίας του Δημοσίου που παρουσιάστηκαν στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων στα μέσα Δεκεμβρίου.

 

 

ΣΗΜ. "Ι": Ας τελειώσουμε με το παραμύθι της "ιδιωτικοποίησης". "Ιδιώτης", δηλ. ηλίθιος, είμαι κι εγώ. Κι εσύ και όλοι μας. Γιατί δε δίνουν σε μας τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας; Δεν πρόκειται για "ιδιωτικοποίηση", αλλά για "κεφαλαιοποίηση". Τα δίνουν μόνο σε αυτούς που έχουν και με μοναδικό σκοπό το κέρδος αυτού που θα τα πάρει.

Όλη η δημόσια περιουσία στο λαό. Ξέρουμε να τη διαχειριστούμε.