Share |

Τηλέμαχου Καραβία: To προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης

Από σήμερα 3 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ουσιαστικά η εφαρμογή του «Καλλικράτη» και στο Δήμο Ιθάκης, από σήμερα θα προσγειωθούν και οι πιο αισιόδοξοι για το θεσμό, αλλά περισσότερο αυτοί που δεν τον έχουν διαβάσει έστω και μια φορά. Εμείς να ευχηθούμε στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο κάθε επιτυχία στο έργο του και ευχόμαστε να μην εκπλαγούμε με αποφάσεις που μπορεί να παρθούν από τη πλειοψηφία του ΔΣ και προπάντων από τον ίδιο το Δήμαρχο κ. Κασσιανό μιας και από ότι φάνηκε στις πρώτες μετεκλογικές του συγκετρώσεις στο Δημοτικό Κινηματογράφο, δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί με τον «τσαμπουκά» και μόνο να προχωρήσει στη νέα εποχή που οραματίζεται για το Δήμο Ιθάκης. Αυτό συμπεραίνουμε αφού σε παραίνεση δική μου, να διαβάσει τους νόμους που διέπουν την Τ.Α. απάντησε «εγώ δεν διαβάζω τώρα γράφω». Φανταζόμαστε ότι γράφει τα 200 και πλέον έργα και ελλείψεις που πρόκειται να ανακοινώσει σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο όπως δήλωσε. Καλή επιτυχία ευχόμαστε και στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης-οι περισσότεροι σύμβουλοι που την απαρτίζουν είναι πεπειραμένοι- γιατί σωστή και μαχητική αντιπολίτευση θα βοηθήσει με τον τρόπο της στην ανάπτυξη του τόπου.

Το νέο ΔΣ απαρτίζεται από τους συμβούλους της πλειοψηφίας ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠ. ΟΜΗΡΟΣ, ΣΑΡΔΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΒΕΡΩΝΗΣ ΑΘ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, ΓΡΙΒΑΣ ΙΩΑΝ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΚΑΡΤΑΝΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, ΚΑΡΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΦΙΛΙΠΠΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΛΙΒΑΝΗΣ ΠΑΝ. ΜΙΧΑΗΛ,ΤΣΙΝΤΗΛΑΣ ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ και της αντιπολίτευσης ΛΙΒΙΤΣΑΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΚΑΝΔΗΛΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, ΜΑΡΜΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΚΛΗΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΔΕΤΣΙΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ.

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ - ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ

Η Ελενη Ραυτοπούλου ως πρώτη σε σταυρούς του επιτυχόντος συνδυασμού, συγκάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο για σήμερα 2 Ιανουαρίου, προκειμένου να εκλεγεί το Προεδρείο και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιθάκης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέλεξε το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου που αποτελείται από το Πρόεδρο (υποχρεωτικά από την πλειοψηφία), Αντιπρόεδρο, ο οποίος πρέπει να είναι από τη μείζονα παράταξη της μειοψηφίας, (δηλαδή από το ψηφοδέλτιο του Θανάση Λιβιτσάνη) και Γραμματέα, ο οποίος θα πρέπει να είναι από τις άλλες δύο παρατάξεις της μειοψηφίας (δηλαδή η από το ψηφοδέλτιο του Χρήστου Σκληρού η από το ψηφοδέλτιο του Νώντα Μαυροκέφαλου).
Η διαδικασία για την εκλογή του Προεδρείου έγινε ως εξής : Η κ. Ραυτοπούλου κάλεσε το Δήμαρχο κ. Κασσιανό να προτείνει το όνομα του υποψήφιου Πρόεδρου του ΔΣ και το έθεσε σε ψηφοφορία στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος πρότεινε για πρόεδρο του ΔΣ τον Ευστάθιο Καρτάνο ο οποίος αποδέκτηκε τη πρόταση. Η αντιπολίτευση δεν είχε δικαίωμα να προτείνει Πρόεδρο του ΔΣ. Κατά τη μυστική ψηφοφορία ανεδείχθει Πρόεδρος του ΔΣ ο κ.Καρτάνος με 9 ψήφους (δηλαδή πήρε μόνο τους ψήφους της πλειοψηφίας- απουσίαζε ο Ομηρος Κωστόπουλος που ήταν στο εξωτερικό). Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν λευκό.

Στη συνέχεια έγινε η ψηφοφορία για τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το νόμο ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ και ο Γραμματέας θα πρέπει να είναι από την αντιπολίτευση. Και οι τρείς παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν δέχτηκαν τη συμμετοχή τους στις δύο αυτές θέσεις.

Στη συνέχεια,τα εννέα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που έχουν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Κασσιανού, ψήφισαν για Αντιπρόεδρο ΔΣ τον Ιωάννη Φιλιππάτο και Γραμματέα τον Μιχάλη Π. Λιβάνη μετά από πρόταση του Δημοτικού συμβούλου Γεράσιμου Α. Βερώνη όπου και εκλέχτηκαν, σε αντίθεση τη πρόταση του Δημάρχου που πρότεινε τον Γεράσιμο Βερώνη και Γεώργιο Κάραλη- σε μια κατά την γνώμη μας πρόταση εντυπωσιασμού από τον ίδιο τον Δήμαρχο για να δείξει ότι ο συνδιασμός διέπεται από αρχές δημοκρατικές.

Να διευκρινίσουμε ότι οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου, ορίζονται από τον Δήμαρχο και δεν εκλέγονται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δήμαρχος μπορεί να ορίσει με απόφασή του που θα δημοσιευτεί σε τοπική εφημερίδα μέχρι δύο Αντιδημάρχους οι οποίοι θα είναι υποχρεωτικά από το δικό του συνδιασμό. Κατά πληροφορίες μας θα ορίσει μόνον έναν, και κατά πασα πιθανότητα θα είναι η πλειοψηφούσα σύμβουλος Ελένη Ραυτοπούλου, χωρίς όμως να της δώσει αρμοδιότητες-δηλαδή άνευ χαρτοφυλακίου-ίσως αναλάβει το πολιτιστικό φορέα του Δήμου τον «ΦΗΜΙΟ». Από ότι γνωρίζουμε ο ίδιος ο Δήμαρχος θα αναλάβει την Υδρευση και την Καθαριότητα ενώ από πληροφορίες μας ο Δήμαρχος πρότεινε στον Ευγένιο Γρίβα, Αντιδήμαρχο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής «να είναι το αυτί και το μάτι του» στην Υπηρεσία Καθαριότητας.

Αμέσως μετά την εκλογή του προεδρείου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης εξέλεξε τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής(παλιά λεγόταν Δημαρχιακή Επιτροπή) που αποτελείται από το Δήμαρχο ως πρόεδρο (ή τον αντιδήμαρχο που μπορεί να ορίσει ο Δήμαρχος ως αντικαταστάτη του) και από 7 τακτικά μέλη , εκ των οποίων υποχρεωτικά τα δύο πρέπει να προέρχονται από την αντιπολίτευση ενώ παράλληλα εκλέγονται και 5 αναπληρωματικά μέλη εκ των οποίων τα 2 από την αντιπολίτευση. Εκλέχτηκαν και με απόλυτη πλειψηφία οι εξής.Ιωάννης Κασσιανός, Δήμαρχος (ως πρόεδρος) και τακτικά μέλη Ραυτοπούλου-Κάραλης-Σαρδελής-Κωστόπουλος-Λιβιτσάνης και Μαυροκέφαλος. Αναπληρωματικά, Τσιντήλας-Γρίβας-Φιλιππάτος-Σκληρός-Στανίτσας. Η θητεία όλων των παραπάνω είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 όπου ο Δήμαρχος έχει το δικαίωμα να κάνει ανανέωση των προσώπων ή να αφήσει τους ίδιους έως τη λήξη της θητείας του. Η εκλογή προεδρείου έγινε χωρίς τη χρήση μεγαφώνων με το Δήμαρχο να ισχυρίζεται ότι κάποιοι «έκλεψαν» τον ενισχυτή της μικροφωνικής εγκατάστασης. Εμείς αργότερα ψάχνοντας για το τι συμβαίνει, μάθαμε ότι ο ενισχυτής, απλά ήταν κλειδωμένος σε κάποιο γραφείο του ΚΑΠΗ.

Στη συνέχεια ο νεοεκλεγής Πρόεδρος του ΔΣ Ευστάθιος Καρτάνος ευχαρίστησε τους δημοτικούς συμβούλους που το ψήφισαν και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να παίρνονται αποφάσεις με απόλυτη ψηφοφορία αν είναι δυνατόν και θα δίνει το λόγο σε όποιον το ζητήσει από τους πολίτες που θα παρευρίσκονται στα Δημοτικά Συμβούλια.

Μετά δόθηκε ο λόγος στο Δήμαρχο ο οποίος στην τοποθέτησή του, τόνισε για μια ακόμη φορά ότι μέσα στα τριάμιση χρόνια της θητείας του θα γίνουν πολλά έργα στο νησί και κάλεσε όλους να συνταχθούν στο πλευρό του «όσοι αγαπούν την Ιθάκη για να διορθώσουμε το μπάχαλο που παρέλαβε» δηλαδή αυτό που υπήρχε μέχρι σήμερα. Ανακοίνωσε ότι τα ΔΣ θα γίνονται την 1η και 3η Παρασκευή κάθε μήνα στο Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης για τους επόμενους δύο-τρείς μήνες μέχρι να υπάρξει άλλος διαθέσιμος χώρος, ότι θέλει τη συμμετοχή του κόσμου στα ΔΣ, ενώ για κάθε σοβαρό θέμα θα γίνονται ανοιχτές συνελεύσεις στο Δημοτικό Κινηματογράφο.

Αμέσως μετά ο λόγος δόθηκε στους επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Ο κ. Λιβιτσάνης αφού συνεχάρει τους εκλεγμένους του ΔΣ ρώτησε για το που θα συνεδριάζει το ΔΣ, συνεχάρει το ΔΣ του Μ.Κ.Ι που άνοιξε τις πόρτες του στην αυτοδιοίκηση και ζήτησε να παραχωρηθεί χώρος στην αντιπολίτευση στο Δημαρχείο.

Το λόγο πήρε ο κ. Σκληρός ο οποίος απάντησε στο Δήμαρχο ότι δεν πρέπει να αμφισβητείται η αγάπη του καθένα που συμμετέχει στα κοινά…. Και ότι «ο Δήμος δεν ξεκινάει από το μηδέν….ο κάθε Δήμαρχος και κάθε ΔΣ πριν από εσας κάτι προσέφερε…..δεν θα δεχτώ στο ΔΣ να εξευτελίζονται συνειδήσεις από τη πλευρά του Δημάρχου η της πλειοψηφίας».

O κ. Μαυροκέφαλος ζήτησε να πάρει ο Δήμος Ιθάκης την τύχη των ασθενέστερων στρωμάτων των δημοτών του στα χέρια του, λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν θα ψηφίσει μεγαλεπίβολα έργα πχ «το δρόμο από το Κιόνι στο Αντρι, όταν τα τελευταία 60 χρόνια δεν εχει φτιαχτεί ο δρόμος της Κανάτας».

Το επόμενο ΔΣ θα γίνει την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες μας θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη καθαριότητα, την ύδρευση και το «γκρέμισμα» της πλατείας στο Βαθύ, μιας και ο νέος Δήμαρχος Γιάννης Κασσιανός θεωρεί ότι σε πλειοψηφία συμπατριωτών μας δεν αρέσει η σημερινή πλατεία στο Βαθύ «γιατί θυμίζει Μέτσοβο». Φαίνεται ότι για τον κ. Κασσιανό αποτελεί «προτεραιότητα» το γρέμισμα της πλατείας-χωρίς να έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη πίστωση, δεν υπάρχει μελέτη και μάλιστα εγκεκριμένη κ.α-από τα θέματα που είναι πρώτης ανάγκης, όπως η ύδρευση, η καθαριότητα, η ανάδειξη των αρχαιολογικών ανασκαφών, ο βιολογικός καθαρισμός κλπ
Ισως να θεωρεί ότι μια τέτοια πράξη του, δηλαδή το ξήλωμα της κεντρικής πλατείας στο Βαθύ, θα τον κάνει πιο δυνατό η πιο αποφασιστικό στα μάτια των Ιθακησίων ψηφοφόρων του και πολύ περισσότερο σε αυτούς που δεν τον ψήφισαν.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

ΠΗΓΗ: mykefalonia.com