Share |

Σφαγεία και "Γραφεία"

warning: Creating default object from empty value in /home1/ithaca/public_html/sites/all/modules/openpublish_core/theme_helpers/node-article.tpl.inc on line 48.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Πριν λίγες μέρες, έγινε μεγάλη σύσκεψη για τα σφαγεία. Πρόβλημα έχει και η  Ζάκυνθος., η Σάμος και πολλά άλλα μέρη της περιφέρειας. 9 σφαγεία είχε κλείσει πριν μερικά χρόνια το αρμόδιο υπουργείο. Δεν είναι τοπικό θέμα. Και παλιότερα έγιναν "συσκέψεις" για τα σφαγεία. Και λύση δεν βρίσκουν, γιατί εκεί που κοιτάνε λύση δεν υπάρχει. 

 δήμαρχοι, νομάρχες, περιφερειάρχες και αντί - περιφερειάρχες, συσκεπτόμενοι και μη, δε λένε το αυτονόητο:

Τα σφαγεία δεν μπορούν να γίνουν, γιατί η επένδυση δεν είναι βιώσιμη.

Ο αριθμός των ζώων που σφάζονται στα δυο νησιά δεν είναι τέτοιος που να μπορεί να αποσβέσει το κόστος κατασκευής (πάνω από 1,5 εκατομμύριο) και να συντηρήσει τη λειτουργία τους.

Και συνεχίζουν να κάνουν συσκέψεις!

Και βγάζει ο Δήμος Κεφαλονιάς, Δελτίο Τύπου, με πανηγυρικό τίτλο:

"Προς λύση το θέμα των σφαγείων"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε τροχιά λύσης εισέρχεται ένα από τα μεγαλύτερα χρονίζοντα προβλήματα του Νομού μας, το ζήτημα της ανέγερσης των νέων σφαγείων, με ενέργειες του Δημάρχου Κεφαλλονιάς Α. Παρίση που συναντήθηκε στο Δημαρχείο την περασμένη Τετάρτη με εκπροσώπους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και του Συλλόγου Κρεοπωλών. Στην συζήτηση συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Πυλάρου Γεράσιμος Βαγιωνίτης, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η εποπτεία των σφαγείων, καθώς και εκπρόσωπος της μελετητικής εταιρείας που προτίθεται να αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης για την ανέγερση του νέου κτιρίου των σφαγείων.
Δύο ήταν τα κυρίαρχα ζητήματα της συζήτησης:
1. Το ύψος του κόστους της μελέτης, όπου ο εκπρόσωπος της μελετητικής εταιρείας είπε ότι αυτό μπορεί να μειωθεί στις 500-700.000 ευρώ από το ποσό του 1.100.000 περίπου που προέβλεπε προμελέτη και
2. Η μεταφορά του καταυλισμού των Ρομά που βρίσκεται στον χώρο του οικοπέδου που θα ανεγερθούν τα νέα σφαγεία. Η πρόταση που έγινε ήταν ο καταυλισμός να μεταφερθεί σε άλλο χώρο και γι’αυτό ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των Ρομά που κλήθηκαν και παραβρέθηκαν στην συζήτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των Ρομά αποχώρησαν ευχαριστημένοι από την λύση που τους προτάθηκε από τον Δήμαρχο.
Επίσης, λόγω του ότι φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, συμφωνήθηκε να βρεθεί ο τρόπος με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση του έργου στον χώρο του οικοπέδου που ανήκει στην κυριότητα του Δήμου Κεφαλλονιάς.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

-----

Διαβάσατε καμιά λύση;

Αυτά συνέβησαν στις 20-1-2011.

Και, ξαφνικά, στις 27-1-20011, άλλο δημοσίευμα στην έγκυρη ιστοσελίδα kefaloniapress.gr:

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ανδρέας Καλαφάτης αρχίζει έρευνα  στην Ολλανδία για αγορά κινητού σφαγείου!
 Μάλιστα! Όπως το ακούτε! Εβγαλε νοκ αουτ το δελτίο τύπου του Δήμαρχου Αλέξανδρου Παρίση περί λύσης του προβλήματος , και κάνει το δικό του!
Θα φέρει κινητό σφαγείο που θα πηγαίνει σουλάτσο στα χωριά της Κεφαλονιάς από βδομάδα σε βδομάδα, ενώ οι ντουντουκες των Ρομα προπορευόμενες θα φωνάζουν «όλα τα σφάζω- όλα τα μαχαιρώνωωωωωωω»..
Τ΄ακούτε Ζακυνθινοί που τρέχετε και δεν φθάνετε για το σφαγείο σας;  Οι Κεφαλονίτες σας δώσανε την λύση. Αν μάλιστα αγοράσουμε και δυο μαζί  -ενα για Κεφαλονιά , ένα για Ζάκυνθο-  θα έχουμε και έκπτωση.Πως δεν τον σκέφτηκε ακόμα και ο εκατομμυριούχος Δήμαρχος Ιθάκης; Πάμε για τρία κινητά σφαγεία πακέτο! Και δώρο μια μικρή Ολλανδέζα!...

------

Δεν ξέρουμε τα οικονομοτεχνικά χαρακτηριστικά της λύσης του κινητού σφαγείου, αλλά φαίνεται πως η Ένωση ξέρει πως η λύση, που προωθείται, από το Δήμο, δεν είναι βιώσιμη. (Ίσως να ξέρει και κάτι περισσότερο).

Και στο παρελθόν, είχαν ανακοινωθεί  πανηγυρικές "λύσεις", όπου οι δήμοι παραχωρούσαν οικόπεδα για την ανέγερση, η νομαρχία υποσχόταν χρήμα κλπ. Μόνο που τα οικόπεδα ήταν μη άρτια!

------

Τόσο κακό είναι να διερευνήσει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών κάποιες εναλλακτικές λύσεις;

Νομίζω πως κάθε πολίτης θέλει τα χρήματα του να πάνε σε καλή μεριά και στην αποδοτικότερη λύση. έρευνα κάνει η Ένωση. Δεν είπε πως θα αγοράσει! Γιατί , τότε, τόση ειρωνία;

 

 

Κι εδώ μπαίνει το ithacanet.gr , με τους συλλογισμούς του:

Ας ρίξουμε μια ματιά στην ανακοίνωση του "Γραφείου" του Δήμου (έτσι λέμε το Γραφείο Τύπου, χάριν συντομίας):

Το ένα από τα δύο "κυρίαρχα" θέματα της σύσκεψης ήταν:

"Το ύψος του κόστους της μελέτης, όπου ο εκπρόσωπος της μελετητικής εταιρείας είπε ότι αυτό μπορεί να μειωθεί στις 500-700.000 ευρώ από το ποσό του 1.100.000 περίπου που προέβλεπε προμελέτη".

Καταλάβατε τώρα τι εξυπηρετεί το δεύτερο δημοσίευμα; (έστω και άθελα του;)

Αν αυτό που ερευνά η Ένωση είναι οικονομικότερο, συφερτικό και λειτουργικό, δεν χρειάζεται η μελέτη και οι έλληνες πολίτες γλιτώνουν χρήμα. 

Ίσως, να υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Άμα ψάχνεις , χάνεις λεφτά;

 

Προσέξτε και κάτι ακόμα, από το Δελτίο του "Γραφείου": "μπορεί να μειωθεί στις 500-700.000 ευρώ από το ποσό του 1.100.000".

Κόστος - λάστιχο! Από 1.100.000 σε 500.000!! Πώς στα κομάτια, κοστολογούνται αυτές οι μελέτες; Σε καιρούς που δεν υπάρχει χρήμα;

(Θα έχουμε κάποια Χορηγία;) 

Μελέτες, σε δουλειά να βρισκόμαστε και προμήθειες να βγαίνουν. Αυτό θα σκεφτεί ο παραδαρμένος λαουτζίκος.

 

Έχει κι άλλα το δελτίο

Από τη συζήτηση του ενός θέματος, "οι εκπρόσωποι των Ρομά αποχώρησαν ευχαριστημένοι από την λύση που τους προτάθηκε από τον Δήμαρχο". 

Από τη συζήτηση του άλλου θέματος; Δεν έπρεπε να μας ενημερώσει, αν έφυγαν ευχαριστημένοι και αυτοί; Μισές δουλειές θα κάνουμε; Αν κρίνουμε από το δεύτερο δημοσίευμα, από το οποίο προκύπτει  πως η ΕΑΣ ψάχνει άλλη λύση, κάποιοι δεν πρέπει να έφυγαν ευχαριστημένοι.

---

Φυσικά, με τη μελέτη των 500.000  έως 1.100.000 ευρώ, θα μάθουμε πόσο κοστίζει η κανονική κατασκευή, ο εξοπλισμός και κυρίως ο βιολογικός των σφαγείων. Η Ε.Ε., πιστή στη στήριξη των μεγάλων μεγεθών, βάζει τις ίδιες προδιαγραφές βιολογιού καθαρισμού, στην Κεφαλονιά, στην Αθήνα ή στο Παρίσι, ώστε να καθίσταται αδύνατη η δημιουργία μικρών σφαγείων. 

Σας είπαμε, στην αρχή,  πόσο περίπου είναι το ελάχιστο κόστος ανέγερσης. Δεν μιλάμε δηλαδή μόνο για τα ποσά της μελέτης. Υπάρχουν κι άλλα περιθώρια για δημιουργία υπεραξίας, προμηθειών και κερδών.

Ποιος θα βάλει τα επόμενα λεφτά; Πριν να ξοδέψουν το πρώτο χρήμα, για μελέτη, έπρεπε να το ξέρουν. Το ξέρουν; (Εμείς ξέρουμε πως κανείς δεν θα τα βάλει).

Τότε, γιατί γίνεται η μελέτη; Αν κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους διαφωνούν, γιατί πρέπει να πεταχτούν χρήματα για μελέτες;

Και αφού αυτό που θα προκύψει από τη μελέτη δεν είναι βιώσιμο, γιατί το "σπρώχνουν";

Τουλάχιστον, γιατί ξόδεμα πριν ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες για εναλλακτικές λύσεις;

Πώ πωωωωω!!! Τι βιασύνη είναι αυτή!!!!

 

Υ.Γ.: Έτσι θέλουν να διαχειριστούν κάποιοι τα λεφτά μας. Έτσι μας ενημερώνουν τα "Γραφεία". Έτσι , στο χαλαρό, σχολιάζονται κάποια θέματα, ενέργειες και πράξεις. Εντελώς τυχαία και χιουμοριστικά.

Πάντα μας άρεσαν τα χαλαρά και τυχαία δημοσιεύματα. Αν δεν υπήρχαν αυτά, δεν θα ψάχναμε το θέμα, για να δούμε τι κρύβεται από πίσω.

 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

Τα σφαγεία είναι κοινωνική και δημόσια ανάγκη.

Πάντα, τα σφαγεία τα χρηματοδοτούσε το δημόσιο, ιδιαίτερα για περιοχές που λόγω μεγέθους τα σφαγεία δεν είναι βιώσιμα και κερδοφόρα.

Η 40 χρόνων προπαγάνδα έχει αποδομήσει τη σκέψη μας, έχει καταργήσει τα αυτονόητα και μας έχουν πείσει πως πρέπει να βγάζουμε τα μάτια μας , μόνοι μας. Επιτρέπουμε την εκχώρηση τοπικών και δημόσιων αγαθών σε πολυεθνικές , καταστρέφοντας τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό και αφήνουμε μια ολιγαρχία να οδηγεί εμάς και τον κόσμο όλο στην καταστροφή. (Και στο ενδιάμεσο, μερικοί κοιτάνε πως θα κάμουν καμιά "αρπαχτή").

Η λογική της "ιδιωτικοποίησης", που είναι η λογική "της μεγαλοεταιρειοποίησης" ,απειλεί με εξαφάνιση την κτηνοτροφία στην Κεφαλονιά και σε πολλά άλλα μέρη, ώστε τα πάντα   να διακινούνται και να εισάγονται.

Αν θέλουμε αυτή τη "λύση" , ας συνεχίσουμε να βαυκαλιζόμαστε , με τους νόμους της δήθεν ελεύθερης αγοράς, που δεν είναι καθόλου ελεύθερη.

Δημοκρατία σημαίνει πολίτευμα που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Το συμφέρον των πολλών και όχι των εταιρειών, των μελετητών, εργολάβων, προμηθευτών  κλπ. (θα έλεγα και των μιζαδόρων, αλλά άστο).

Δημοκρατία σημαίνει συμμετoχή. >Ας πάψουμε να περιμένουμε κάποιον άλλον να μας σώσει.

------

Διαβάζετε και διαδίδετε το ithacanet.gr και το ρημαδιασμένο το ΝΥΣΤΕΡΙ. Μορφώνουν και δεν παχαίνουν.

------

 

(φοτό: Σπύρος Δελάλης)


Σχόλια

Δεν αλλάζουμε όσα γράψαμε κι ας είναι λάθος. Να μάθουμε να μη βιαζόμαστε.
Όμως, δεν φταίμε μόνο εμείς. Ο σχολιασμός μας στηρίχτηκε στο "Δελτίο Τύπου" του "Γραφείου Τύπου" και στη φράση:
"Το ύψος του κόστους της μελέτης, όπου ο εκπρόσωπος της μελετητικής εταιρείας είπε ότι αυτό μπορεί να μειωθεί στις 500-700.000 ευρώ από το ποσό του 1.100.000 περίπου που προέβλεπε προμελέτη..."
Μελέτη 500-1.100 χιλιάδων ευρώ είναι εξωπραγματικό νούμερο. Αν το Δελτίο του "Γραφείου" έγραφε το ορθό "το κόστος μελέτης - κατασκευής μπορεί να ...κλπ", δεν θα προκαλούσε σχολιασμό, γιατί το ποσό γίνεται λογικό. Δεν μιλά, όμως, για "κατασκευή" .
Οπότε τα σχόλια που κάναμε και αφορούν αυτό το θέμα είναι "άδικα". Τα αφήνουμε, για να κρινόμαστε και να αυτοκρινόμαστε.
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, όπως μας την έδωσαν οι χασάπηδες:
1. Πρόκειται για μελέτη - ανακατασκευή του υπάρχοντος σφαγείου.
2. Οπουδήποτε αλλού γίνει σφαγείο, το κόστος πάει στα ύψη.
3. Ίσως το κόστος να είναι κάτι παραπάνω από τις 700.000, αλλά τα πρόβληματα είναι άλλα και γι΄αυτό η Ένωση ψάχνει και άλλες λύσεις:
- Η κατασκευή μπορεί να επιδοτηθεί με 50%, οπότε απομένει η αναζήτηση της ίδιας συμμετοχής, η οποία δεν είναι εξασφαλισμένη, μια και πρέπει να καταβληθεί από φορείς, όπως οι κτηνοτρόφοι, η Ένωση, οι χασάπηδες και ο δήμος.
- Η έγκριση επιδότησης προϋποθέτει τραπεζικές εγγυητικές επιστολές, δηλ. δέσμευση κεφαλαίων, ίσων με το 10% του προϋπολογισμού, με ανάλογο τραπεζικά έξοδα. Οι εγγυητικές επιστολές καταπίπτουν, αν δεν εκτελεστεί το έργο.
- Ποιος θα δεσμεύσει κεφάλαια, τα οποία μπορεί να χαθούν, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η ίδια συμμετοχή;
- Και στο παρελθόν, υπήρξε έγκριση χρηματοδότησης σφαγείου, στην Πύλαρο, αλλά κανείς δεν έβαλε την ίδια συμμετοχή, το έργο δεν έγινε και κάποιοι επαγγελματίες κινδύνευσαν να χάσουν τα χρήματα της εγγύησης. (Κάποια τράπεζα επέστρεψε την εγγύηση, χωρίς να είναι υποχρεωμένη). Σήμερα , ποιος ή ποιοι θα τα βάλουν;
-Καμία δέσμευση δεν υπήρξε στη σύσκεψη, για την ίδια συμμετοχή. Μόνο ευχές.
- Το προϋπολογισμένο ποσό δεν περιλαμβάνει το ΦΠΑ των κτηριακών, το οποίο πρέπει να συνυπολογιστεί στην ίδια συμμετοχή, καθώς και μια σειρά άλλα έξοδα. (Το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών στο ΦΠΑ προς επιχειρήσεις)
- Τέλος, η Ένωση ψάχνει το θέμα των κινητών σφαγείων, χωρίς να είναι σίγουρη αν μπορούν να αδειοδοτηθούν.

Όλα τα άλλα που προαναφέραμε, ισχύουν.

Ηθικά Διδάγματα:
* Να μην είμαστε σίγουροι, για τα ελληνικά του "Γραφείου".
* Ας προσέχαμε.
* Τώρα, μπορούμε να καταλάβουμε, γιατί οι μόνοι ευχαριστημένοι, μετά τη σύσκεψη, ήταν οι ρομά.
* Κάποιοι νομίζουν πως οι δουλειές γίνονται με δελτία τύπου και πανηγυρίζουν, προκαταβολικά.

(Το λέει και η παροιμία: "Δεν βάφεις αυγά, ...χωρίς μπογιά". Άλλο λέει, αλλά ...μυρίζει)
Γιάννης Κων. Κρούσος