Share |

Σπύρος Σαμούρης: "Κύριε Δήμαρχε, ακούτε μελέτες και σας πιάνει σύγκρυο"

Την περασμένη εβδομάδα έγιναν δυο δημοτικά συμβούλια σε πρώτο και δεύτερο … ημίχρονο, όπου συζητήθηκαν στο μεν πρώτο το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011 και στο δεύτερο ο Προϋπολογισμός.

Στο πρώτο τέθηκαν ερωτήσεις προς τον Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή από τον συνδυασμό της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ. Όπως π.χ. η λειτουργία της Μελισσάνης και της Δρογκαράτης, ένα σοβαρότατο θέμα διαχείρισης δημοσίων εσόδων, που μέχρι τώρα γίνεται από τρίτους και άσχετους και όχι από τα επίσημα όργανα του Δήμου Κεφαλλονιάς. Δυστυχώς, για μια καραμπινάτη παρανομία δεν υπήρξε απάντηση εμπεριστατωμένη, ενώ από τα ΜΜΕ πέρασε στα … ψιλά.

            Σε ερώτηση-θέση που τέθηκε σχετικά με το πώς πληρώνεται αριθμός υπαλλήλων ανά την Κεφαλλονιά, η σιωπή ήταν … η απάντηση. Επίσης, ερωτήσεις που αφορούσαν στον πρώην Δήμο Παλικής, έπεσαν στο κενό και εξανέστη ο Αντιδήμαρχος κ. Θεοφιλάτος. Αναφορικά δε με τις μισθώσεις παραλιών, και με δεδομένο ότι η πηγή της οικονομικής ζωής στην Κεφαλλονιά είναι ο Τουρισμός, δεν έχει πραγματοποιηθεί η διαδικασία δημοπράτησης ούτως ώστε να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες για την υποδοχή των ξένων – παραλία Σκάλας, κ.α. είναι στις καλένδες. Έχουμε φθάσει ήδη στις 10 Μαΐου και ο τουρισμός έχει αρχίσει. Ακόμη, η καθαριότητα και η προετοιμασία του Πλατύ Γιαλού δεν έχει πραγματοποιηθεί-.

            Όλα τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικές αναφορές για το πώς βαδίζει η νέα Δημοτική Αρχή.

            Όσον αφορά στο Τεχνικό Πρόγραμμα η θέση μας, και με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι να εξοφληθεί μεγάλο τμήμα προγενέστερων οφειλών και ένα άλλο ποσό να διατεθεί για ολοκλήρωση μελετών έργων που μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, τη μόνη πηγή χρηματοδότησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων. (Χρήματα που δεν τα βγάζουμε από την «τσέπη» μας, απλώς συμμετέχουμε). Και εδώ όμως φαίνεται η φιλοσοφία του κ. Δημάρχου όσον αφορά στις μελέτες! Ακούει «μελέτες» και τον πιάνει σύγκρυο! Λες και υπάρχει κανένας άλλος μαγικός τρόπος να εκτελέσει έργο. Βεβαίως κατηγορεί συλλήβδην όλους τους προηγούμενους για τις μελέτες έργων, ενώ ήδη μελέτη (αλλαγή σωληνώσεων ύδρευσης) που είχε συνταχθεί από την πρώην Δημοτική Αρχή Αργοστολίου είναι προς έγκριση στην Π.Ι.Ν.

            Με τέτοιες πρακτικές και τέτοια φιλοσοφία προβλέπω δυστυχώς ότι για το νησί μας δεν θα υπάρξει καμιά προοπτική αισιόδοξη για το αύριο.

Εύχομαι όμως τελικά να διαψευστώ.

 

Αργοστόλι, 9 Μαΐου 2011

 

Σπύρος Σαμούρης

Δημοτικός Σύμβουλος