Share |

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας

 Ο τελευταίος Έλληνας Κυβερνήτης. Μετά ήρθαν οι "άλλοι". Οι ως τα σήμερα, νοσταλγοί του Libro d' Oro. Οι  καταχθόνιοι τοποτηρητές της Ύπατης Αρμοστείας των διαχρονικών Αυτοκρατοριών.

Σε αυτές τις αυτοκρατορίες, χάρις στους εθελόδουλους πολιτικούς, η πατρίδα παραμένει υποτελής, από τότε που "απελευθερώθηκε".

Χάρις σε αυτούς, που και σήμερα κυβερνούν στα επτάνησα και στην Αθήνα, η μικρή μας πατρίδα, τα νησιά του Ιονίου παραμένουν σκλαβωμένα. Από τότε που η Ύπατη Αρμοστεία της βρετανικής Αυτοκρατορίας μεταφέρθηκε από την Κέρκυρα στην Αθήνα, όπως είχε εύστοχα γράψει ο ριζοσπάστης και ποιητής Παναγιώτης Πανάς.

"ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι". - Κ. ΠΑΛΑΜΑΣ

 

Κάτι σαν Βιογραφικό Καποδίστρια, εδώ. Αλλά υποτίθεται πως ξέρουμε και για το τέκνο της Κέρκυρας και για όλα τα άλλα.

Από τους δολοφόνους αδελφούς, ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης λίγο πριν πεθάνει από τη πιστολιά του φρουρού του Καποδίστρια , ζητώντας έλεος είπε στους αστυνομικούς : ''Δεν φταίω εγώ στρατιώται, άλλοι με έβαλαν". Προς τη κατεύθυνση της εμπλοκής της Γαλλίας συναινεί και η μαρτυρία που μεταφέρει ο ιστορικός και αγωνιστής Νικόλαος Κασομούλης, ότι ο έτερος εκτελεστής του Κυβερνήτη Γεώργιος Μαυρομιχάλης κατέφυγε στο σπίτι του πρέσβυ της Γαλλίας βαρώνου Ρουάν ,δηλώνοντάς του : "Σκοτώσαμε τον τύραννο. Μπιστευόμαστε την τιμή της Γαλλίας. Να τα άρματά μας".

Η απόφαση του Γάλλου πρέσβυ Ρουάν να παράσχει άσυλο στον Γεώργιο Μαυρομιχάλη και η αρχική άρνησή του να τον παραδώσει με προφάσεις (όπως την επίδειξη εντάλματος σύλληψης) απετέλεσε χαρακτηριστική και απροκάλυπτη παροχή πολιτικής προστασίας και κάλυψης του εγκλήματος. Πάντως, παρά την προσπάθεια κωλυσιεργείας, υπό την απειλή του εξεγερμένου λαού που είχε περικυκλώσει την πρεσβεία, ο Ρουάν αναγκάστηκε να παραδώσει τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη στις αρχές. Οι αντιπρόσωποι της Γαλλίας συνέχισαν να παρέχουν υποστήριξη προς τους δολοφόνους του Κυβερνήτη, ακόμη και κατά τη διάρκεια της δίκης που ακολούθησε. Αξιοσημείωτη και αποκαλυπτική είναι, επίσης, και η στάση του πρέσβυ της Αγγλίας, ο οποίος αμέσως μετά την δολοφονία του Καποδίστρια, ζήτησε να ληφθούν αυστηρά μέτρα κατά του εξεγερμένου λαού, ακόμη και καταστολή με τη χρήση όπλων, απειλώντας την τριμελή προσωρινή Διοικητική επιτροπή (που απαρτιζόταν από τους Αυγουστίνο Καποδίστρια, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Ιωάννη Κωλέττη), ακόμη και με αποχώρηση και διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. Αρκετά αργότερα, το 1840 ο ίδιος ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ακούγωντας κάποιον να κατηγορεί τον Καποδίστρια, φέρεται να είπε τούτα τα λόγια: ‘Δεν μετράς καλά φιλόσοφε… Ανάθεμα στους Αγγλογάλλους που ήσαν η αιτία κι εγώ έχασα τους δικούς μου, και το Έθνος έναν άνθρωπο που δε θα τονε μεταβρει και το αίμα του με παιδεύει ως τώρα…’  Για την δολοφονία του Καποδίστρια ο Ελβετός φιλέλληνας Ι.Γ. Εϋνάρδος είπε: «Όστις δολοφόνησε τον Καποδίστρια, δολοφόνησε την πατρίδα του. Ο θάνατός του είναι συμφορά για την Ελλάδα και δυστύχημα ευρωπαϊκόν

Μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, τη θέση του κυβερνήτη ανέλαβε για κάποιο διάστημα ο αδερφός του, Αυγουστίνος Καποδίστριας, ως πρόεδρος της προαναφερθείσας Διοικητικής Επιτροπής που διόρισε η Γερουσία. Τη σορό του Καποδίστρια την μετέφερε ο αδερφός του στην Κέρκυρα, όπου και ενταφιάστηκε στη Μονή Πλατυτέρας. Ως κυβερνήτης ο Καποδίστριας αρνήθηκε να δεχθεί μισθό, όπως επίσης αρνήθηκε χρηματική αποζημίωση από τον Τσάρο για να μην κατηγορηθεί από τους αντιπάλους του για μεροληψία απέναντι στη Ρωσία, ενώ διέθεσε όλη του την περιουσία για τους σκοπούς του κράτους. Αρνήθηκε την αμοιβή του Κυβερνήτη, κάτι, όμως, που απαίτησε στη συνέχεια, ο αδελφός του.

 

 

1864-2014 : 150 χρόνια μετά, να απελευθερώσουμε τα Επτάνησα και την Ελλάδα από τους λακέδες της Ύπατης Αρμοστείας που σήμερα αποκαλείται Τρόικα.

Για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ, την ΑΝΘΡΩΠΙΑ και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΞΑΝΑ

Για μια πατρίδα ΑΥΤΟΝΟΜΗ, ΑΥΤΟΔΙΚΗ, ΑΥΤΟΤΕΛΗ