Share |

Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού: "Το μέλι σας είναι μαϊμού".

Προς τους κκ Εθελοντές της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Κεφαλονιάς

Ξαφνιαστήκαμε και προβληματιστήκαμε, διαβάζοντας την ανακοίνωσή σας για απ’ ευθείας διάθεση « ντόπιου θυμαρίσιου μελιού » από « ντόπιο παραγωγό» στην τιμή των 10 Ευρώ.
 Θα θέλαμε λοιπόν, να μας βοηθήσετε να ξεπεράσουμε τους προβληματισμούς μας, προς το συμφέρον πρώτα του καταναλωτή αλλά και  του « ντόπιου θυμαρίσιου μελιού », το οποίο αποτελεί και το πολυπόθητο αντικείμενό μας, ως φορέα.

Κατ’ αρχάς, δεν κατανοούμε την ανάγκη της διαμεσολάβησής σας, μιας και ξέρουμε πολύ καλά, ότι το Θυμαρίσιο Μέλι Κεφαλονιάς – εφ’ όσον είναι αυτό που λέει, διατίθεται απ’ ευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή σε ένα μεγάλο ποσοστό, που συχνά αγγίζει το σύνολο της παραγωγής, και σε τιμή 15-25 Ευρώ το κιλό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, χωρίς μεσάζοντες. Σπάνια έως ποτέ, μαθαίνουμε για φορτηγά που βγάζουν το μέλι μας από το νησί. Για το αντίθετο ακούμε.

Έστω όμως, επειδή όπως λέτε η κίνηση με τα όσπρια πήγε πολύ καλά, ίσως είπατε να προχωρήσετε και σε ένα άλλο αγροτικό προϊόν, το μέλι. Γιατί δεν απευθυνθήκατε, μιας που είστε Ομάδα, στην ομάδα των παραγωγών του μελιού, δηλαδή στον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Κεφαλονιάς, τον πλέον αρμόδιο, αλλά επιλέξατε έναν ανώνυμο « ντόπιο παραγωγό» ? Αλήθεια, γιατί αυτή η ανωνυμία ? Στην Κεφαλονιά, οι παραγωγοί μελιού έχουν όνομα και επίθετο, και είναι γνωστοί στην μικρή μας κοινωνία. Και γιατί άραγε το διαθέτει λιανική με 10 ευρώ όταν μπορεί να το δώσει χονδρική σίγουρα παραπάνω ? Είναι θέμα κοινωνικής ευαισθησίας ή μήπως αδυναμία διάθεσης ?

Η ενημέρωση που έχουμε από τα μέλη μας είναι , ότι η φετινή μελισσοκομική χρονιά στην Κεφαλονιά είναι η χειρότερη που θυμούνται νέοι και παλιοί μελισσοκόμοι, και ότι η πλειοψηφία των μελών μας – όποιοι δεν χάσανε μελίσσια – θα τρυγήσουν από καθόλου έως ελάχιστα, οπότε μάλλον δεν είναι η κατάλληλη χρονιά για τέτοιες ενέργειες, που πιθανά σε μια άλλη πολύ καλή χρονιά, με χαρά θα στηρίζαμε.

Ισχυρίζεστε μέσω της ιστοσελίδας σας ότι θα διαθέσετε « ντόπιο θυμαρίσιο μέλι» με 10 ευρώ, ίδιας ποιότητας με των 8 ευρώ. Να υποθέσουμε ότι η ποιότητα που αναφέρεστε, είναι πιστοποιημένη και εργαστηριακά ελεγμένη. Το μέλι, ως τρόφιμο, έχει προδιαγραφές και αγορανομικές διατάξεις για τον τρόπο που παράγεται, συσκευάζεται και διακινείται, ώστε να είναι νόμιμο. Σήμερα, είναι πολύ εύκολο, με τα εργαστήρια που υπάρχουν, να εξακριβωθεί αν ένα προϊόν είναι Μέλι, είναι Θυμαρίσιο και είναι Κεφαλονιάς. Μάλλον όμως, αφού μιλάτε για ποιότητα θα το έχετε κάνει. Αν όχι, θα λέγαμε κακώς, μιας και αγγίζει τα όρια της παρανομίας και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τον καταναλωτή, έτσι κι’ αλλιώς εμείς προτιθέμεθα να το κάνουμε για σας. Ξέρετε, για μας που το παράγουμε το « Θυμαρίσιο Μέλι Κεφαλονιάς », μας πονάει.

Αν τώρα οι παραπάνω προβληματισμοί μας είναι αβάσιμοι, και σεις μπορείτε να εγγυηθείτε και να αποδείξετε ότι το προϊόν που διακινείτε είναι « ντόπιο θυμαρίσιο μέλι » παραγωγής 2012, τότε παρακαλώ να μας συγχωρήσετε για την ενόχληση, να μας συμπεριλάβετε στο πελατολόγιό σας, με όποια ποσότητα θέλετε και να μας φέρετε σε επαφή με τον « ντόπιο παραγωγό», γιατί μάλλον έχουμε να μάθουμε πολλά.

Αν όμως, οι προβληματισμοί μας, σας επεσήμαναν κάτι, που πιθανά μέσα στην διάθεση της εθελοντικής προσφοράς σας είχε διαφύγει ή δεν γνωρίζατε, τότε παρακαλούμε, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να προβείτε στις νόμιμες και απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία του καταναλωτή και  να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Εμείς, είμαστε στην διάθεσή σας για οτιδήποτε σχετικό χρειαστείτε.

Για το ΔΣ του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού
 Ο Πρόεδρος
 Αθανάσιος Αθανασάκης