Share |

ΠΟΙΟΣ (ΔΕΝ) ΧΤΥΠΑ ΤΗΝ “ΚΑΜΠΑΝΑ”;

Αργοστόλι 24/5/2013

Με αίσθημα ντροπής, θλίψης και οργής, ενημερωθήκαμε οι πολίτες της Κεφαλονιάς, για το κλείσιμο της Καμπάνας, όπως την ξέρουμε όλοι, του καφενείου - συμβόλου της πόλης του Αργοστολίου που για χρόνια έδωσε εργασία σε ανθρώπους με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Η Καμπάνα, ναι, είναι σύμβολο. Είναι η Καμπάνα του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης σε ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα, του αποστιγματισμού και του αποϊδρυματισμού τους. Είναι το σύμβολο μιας κοινωνίας που δεν περιθωριοποιεί “διαφορετικούς” ανθρώπους, που δεν φοβάται τις ψυχικές ιδιαιτερότητες αλλά τις εντάσσει στην καθημερινή ζωή της, το σύμβολο μιας οργανωμένης πολιτείας που δεν εγκαταλείπει κανέναν άνθρωπο στην απομόνωση, αλλά αντίθετα τον αγκαλιάζει και τον βοηθά να επαναδραστηριοποιηθεί και να συμμετέχει. Είναι δηλαδή ηχηρό σύμβολο ενός κοινωνικού πολιτισμού και μάλιστα σε εποχές που επικρατούν αγοραίες αντιλήψεις και πρακτικές.

Κι όμως. Οι συγκυρίες της εποχής έρχονται να στιγματίσουν την παρακαταθήκη του ανθρωπισμού και του πολιτισμού, να εμποδίσουν την κοινωνία να επιχαίρει για τις κατακτήσεις της, να βάλουν σε λογιστική νοοτροπία την αλληλεγγύη και την προσφορά. Και δυστυχώς, να δρομολογήσουν το κλείσιμο, σήμερα της Καμπάνας, και στη συνέχεια μιας-μιας κάθε άλλης κοινωνικής δομής του νησιού.

Οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη διαχρονική τους ανάμειξη, με την αντιμετώπιση του έργου της Καμπάνας με λογικές συγκυριακής πολιτικής και με την γνωστή παλαιοκομματική πια νοοτροπία, οδήγησαν την προσπάθεια αυτή σε ελλειμματικές πρακτικές, εξάντλησαν άσκοπα τις προοπτικές και τους πόρους, και μέχρι σήμερα δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους. Το αποτέλεσμα είναι να κουβαλά στις πλάτες της η ΚΟΙΣΠΕ ΡΟΤΑ και τα σημερινά μέλη της την ευθύνη μιας αδιέξοδης όπως φαίνεται κατάστασης, η οποία τη Δευτέρα 27 Μάη 2013 αναγκάζει το καφενείο - σύμβολο να βάλει λουκέτο.

Ο Δήμος Κεφαλονιάς, ως διάδοχος των Καποδιστριακών Δήμων, με πράξεις και με παραλείψεις του παρέλαβε ένα αντιμετωπίσιμο πρόβλημα και το άφησε να γιγαντωθεί, συνεπώς έχει τις περισσότερες ευθύνες για τη σημερινή κατάντια, καθώς είτε με την τωρινή , είτε με την προηγούμενη  μορφή ως Δήμος Αργοστολίου, αντιμετώπισε την λειτουργία του καφενείου ευκαιριακά και μικροπολιτικά, εκκολάπτοντας παρασιτικά φαινόμενα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, όπως ρουσφετολογικούς διορισμούς και κακοδιοικήσεις. Σήμερα, όχι απλά σφυρίζει αδιάφορα, αλλά προκλητικά κι ασυναίσθητα δένει στον ιστό της απαξίας και της αδράνειας την πιο ιστορική Καμπάνα του νησιού.

 

Είναι πραγματικά ντροπή, ενώ ανέλαβε χρέη των προηγούμενων Δήμων του νησιού, χρέη ασφαλιστικά και κάθε λογής που δημιουργήθηκαν συχνά από ελλειμματικού ήθους πρακτικές και  οικονομικές και πολιτικές συμπεριφορές, να μην αναλαμβάνει ένα χρέος που πιστώνεται στον ίδιο και να μην αποδέχεται σήμερα την ευθύνη για τη διάσωση μιας τέτοιας έντασης και ποιότητας ανθρωπιστικής δομής.

Είναι κρίμα, η Βουλευτής του νησιού, ενώ έχει παρακολουθήσει κατά τον σύντομο χρόνο της θητείας της από κοντά το πρόβλημα, να μην έχει συγκαλέσει ούτε μια συνάντηση αρμοδίων και ενδιαφερομένων, για να βρεθεί λύση σε ένα ζήτημα καθαρά κοινωνικό και ανθρώπινο.

Είναι θλιβερό, που καμία δημοτική ή κομματική παράταξη, δεν βγήκε μπροστά στον αγώνα για την κοινωνική αξιοπρέπεια ανθρώπων με ψυχοκοινωνικές διαταραχές, που δεν αφουγκράζεται το παλλαϊκό αίτημα για κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Πιθανόν δεν είναι άμοιροι ευθυνών όσοι και τα τελευταία χρόνια ανέλαβαν με τη νέα νομική μορφή τις τύχες της διοίκησης του ΚΟΙΣΠΕ ΡΟΤΑ και της Καμπάνας. Απέναντι όμως σε εσφαλμένες συμβουλές, πονηρές παροτρύνσεις και εκβιαστικά διλήμματα από εκείνους που δημιούργησαν το πρόβλημα, μόνοι κι εγκαταλειμμένοι στην τύχη  και τις ευθύνες τους, δεν είναι δυνατόν να χρεώνονται υπαιτιότητες που δεν τους ανήκουν.

Οι πολίτες της Κεφαλονιάς νιώθουμε αγανακτισμένοι. Όσοι βιώνουμε στην οικογένειά μας προβλήματα κοινωνικής ένταξης και ψυχικών διαταραχών, νιώθουμε οργισμένοι και προδομένοι. Όλοι οι πολίτες της Κεφαλονιάς, που περάσαμε έστω και μια στιγμή στην Καμπάνα, δεν θα μείνουμε σιωπηλοί, δεν θα ανεχτούμε αδιαμαρτύρητα το Τέλος της Κοινωνικής Αξιοπρέπειας και Αλληλεγγύης. Τα σύμβολα δεν καταργούνται χωρίς αντιδράσεις και αντιστάσεις.

Ζητάμε την άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας από την πλευρά του Δήμου για την εξεύρεση λύσεων με σκοπό την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Καφενείου της Καμπάνας.

Καλούμε τους πολίτες του νησιού και κάθε άνθρωπο ή συλλογικότητα που αντιλαμβάνεται τη σημασία της προάσπισης των κοινωνικών αγαθών, σε ανοιχτή λαϊκή συγκέντρωση συζήτησης και διαμαρτυρίας, από την οποία θα προκύψουν οι άμεσες επόμενες δράσεις μας.

Όλοι στο Καφενείο της Καμπάνας τη Δευτέρα 27 Μάη και ώρα 7:00μμ για να διατρανώσουμε την αντίστασή μας στην ισοπέδωση της ζωής μας, γιατί…

ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΜΠΑΝΑ.

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ  ΚΑΜΠΑΝΑΣ