Share |

"Παραδικαστικό" ή "δικαστικό"; Ή ΜΗΠΩΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΗΨΗ;

Στοιχεία, για να προκύψουν οι συλλογισμοί μας, αντλήσαμε από το Hot Doc, φύλλο 43. Περιγράφει γεγονότα αντλημένα από 92.000 τηλεφωνικές παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.

       Όταν είσαι πολίτης με κολλημένη την πλάτη σε τοίχους απίστευτων νόμων,που θέλουν να δώσουμε εργασία, περιουσία και ζωή σε τοκογλύφους,

        Όταν οι δικαστές δικάζουν με βάση τέτοιους νόμους,

     Όταν οι νόμοι αρνούνται το Σύνταγμα και οι δικαστές δεν το επικαλούνται, υιοθετώντας την κατάφωρη παραβίαση του από τους πολιτικούς,  

         Όταν οι δικαστές, τελικά, δεν εφαρμόζουν τους νόμους ή τους εφαρμόζουν, επιλεκτικά,

Τότε, το ονομασθέν παραδικαστικό μήπως είναι δικαστικό; Ή μήπως πρόκειται για κάτι χειρότερο;

Οι μόνοι που υποχρεούνται να αποδείξουν ότι δεν είναι "παρά" το κράτος, το δίκαιο ή το νόμο και ότι αποφασίζουν και κρίνουν στο όνομα του λαού είναι οι ίδιοι οι δικαστές.

«η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια»

           Και ας ξεκινήσουμε από την Κεφαλονιά, αν και αποτελεί ασήμαντο θέμα της όλη αποκάλυψης. «Αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας, θα πέσει να μας πλακώσει». Η Κεφαλονιά φαίνεται να μην μπορεί να λείψει από τη Σαρακοστή της παραδικαιοσύνης. Γράφει το HOT DOC, φύλλο 43,στη σελ. 30, 2/1/2014:

  • «Υπολογίζεται ότι άνθρωποι του Στ. Γ. (του φερόμενου ως αρχηγού) είχαν εντοπίσει μόνο στην Αθήνα περίπου 300 ορφανά ακίνητα, για τα οποία γίνονταν προσύμφωνα αγοραπωλησίας και στη συνέχεια οριστικά συμβόλαια. Κατόπιν τα ακίνητα υποθηκεύονταν σε τράπεζες και το κύκλωμα εξοικονομούσε τεράστια οικονομικά οφέλη. Επιπλέον, όπως ξεκάθαρα προκύπτει από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες, το κύκλωμα φρόντιζε να εκδίδει εικονικά τιμολόγια για επισκευές σε σπίτια ηλικιωμένων, με κόστος ακόμη και 200.000 ευρώ. Στόχος ήταν να εκδοθεί διαταγή πληρωμής, για την οποία ο ιδιοκτήτης δεν θα ενημερωνόταν, αφού δικαστικές επιμελητές μέλη της σπείρας δεν θα του την παρέδιδαν, ούτε βεβαίως θα την θυροκολλούσαν όπως είναι υποχρεωμένοι. Έτσι θα πραγματοποιείτο η κατάσχεση.Ενδεικτική είναι η συνομιλία του Στ. Γ. με άνθρωπο της οργάνωσης στην Κεφαλονιά, ο οποίος εντόπισε ακίνητο κάποιου τοκογλύφου, ο οποίος πρόσφατα είχε πεθάνει. «Αν του κόψουμε κατασκευαστικά τιμολόγια στο σπίτι», λέει ο Γ., «θα του βγάλουμε διαταγή πληρωμής και θα πάμε να κάνουμε κατασχέσεις στα πράγματα. Θ’ αργήσουμε μεν λίγο, αλλά θα τα πάρουμε τα λεφτά»…».

Ο άνθρωπος ή οι άνθρωποι αυτοί εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Και πολύ πιθανά να είναι ευυπόληπτοι πολίτες.

Η όλη υπόθεση αποκαλύφθηκε στηριγμένη σε μαρτυρία ανθρώπου, ο οποίος ήταν μέλος του κυκλώματος και, από τη στιγμή που έδωσε τα πρώτα στοιχεία, του ζητήθηκε να παραμείνει για να συνεχίσει να δίνει πληροφορίες.

  • «…να σημειωθεί πως οι εισαγγελικές αρχές που ανέλαβαν την υπόθεση έχουν αξιολογήσει ως 98% αξιόπιστο τον μάρτυρα, την ώρα που συνήθως οι πλέον αξιόπιστοι μάρτυρες τοποθετούνται περίπου στο 70%. Για αυτό το λόγο και οι Αρχές του παρείχαν φρουρά 18 αστυνομικών», γράφει το Hot Doc.

 

 Εμείς, τώρα, γιατί γενικεύουμε τους χαρακτηρισμούς μας, για μια υπόθεση που εμπλέκει ικανό πλην όμως, όχι τεράστιο αριθμό ανθρώπων;

Επειδή έχουμε και παράξενους και άσχετους με την υπόθεση συνειρμούς, θυμηθήκαμε και τον πρόσφατα βραβευμένο από το Πατριαρχείο μεγαλοεπιχειρηματία, που απέφυγε την καταδίκη για λαθρεμπορία, επειδή η δικαιοσύνη καθυστέρησε 12 χρόνια και το αδίκημα παραγράφτηκε.

Στη υπόθεση που αποκαλύπτει το περιοδικό, η καταγγελία έγινε το 2009, στα ΜΜΕ κάτι γράφτηκε για «παραδικαστικό Νο 2» το 2010 και έκτοτε…

  • «Εδώ και δύο χρόνια, η δικογραφία για τη μεγαλύτερη υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης, τα φερόμενα ως μέλη της οποίας φέρονται να έχουν προβεί σε έκνομες πράξεις που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα του ποινικού κώδικα, λιμνάζει στο γραφείο του εφέτη ανακριτή…», γράφει το Hot Doc.

H υπόθεση περιλαμβάνει όλους τους θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας: Επώνυμοι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, πολιτικοί, ιερωμένοι, δικαστές, αστυνομικοί, εφοριακοί, δικαστικοί επιμελητές, δημοσιογράφοι, τηλεοπτικοί αστέρες, ένας καναλάρχης, μπράβοι – εκτελεστές. Ένα σύστημα αλληλοεξάρτησης και αλληλοεκβιασμών δένει  έναν «αγγελικά πλασμένο κόσμο».                                             

Τα στοιχεία που δείχνουν απλωμένη γάγγραινα είναι:

-          Η καθυστέρηση απόδοσης δικαιοσύνης

-          Η μη δημοσιοποίηση ονομάτων, αναγκαία για την προστασία πολιτών από τυχόν συνεχιζόμενη δράση των μελών, για την αναγνώριση τους, από γνωστά και άγνωστα θύματα και για την εμφάνιση νέων στοιχείων.

-           Η μη εμβάθυνση των ερευνών σε επιμέρους υποθέσεις και σε «περίεργες» δικαστικές αποφάσεις.

-           Η μη διερεύνηση καταγγελιών για δολοφονίες.

-          Η μη διερεύνηση καταγγελιών για εμπλοκή – δωροδοκία πολιτικών και άλλων προσώπων.

-           Σε σκανδαλώδη πρωτόδικη αθώωση πολιτικού έγινε αναίρεση και ακολούθησε καταδίκη. Χωρίς να ερευνηθούν οι καταγγελίες για δωροδοκία δικαστικών, οι οποίες αποτέλεσαν και τον λόγο της αναίρεσης. Ο κατά 98% αξιόπιστος μάρτυρας καταθέτει ότι ο εγκέφαλος ανακοίνωνε την απόφαση, όπως ακριβώς εξεδόθη μετά.  

-          Η επανεμπλοκή προσώπων του πρώτου παραδικαστικού δεν έχει οδηγήσει σε έρευνα για την αθώωση ή τις μικρές ποινές τους στις πρώτες δίκες.

-          Οι αθωώσεις του πολλάκις καταδικασμένου φερόμενου ως αρχηγού δεν έχουν διερευνηθεί

  • ("Έχει καταδίκες από τη δεκαετία του 80, αλλά δεν έχει συλληφθεί. Χαρακτηριστικά", αναφέρει το Hot Doc,  «τις ημέρες που η αστυνομία καταζητούσε τον Γ., αυτός ήταν στα δικαστήρια ζητώντας να εκδικαστεί αγωγή που είχε κάνει κατά της εκπομπής «Το κουτί της Πανδώρας»… Η αστυνομία δεν τον έχει βρει ακόμη βεβαίως και είναι άγνωστο αν τον ψάχνει κιόλας. Είναι επίσης εντυπωσιακό πως ο Γ. συνεχίζει να καταθέτει μηνύσεις εναντίον δημοσιογράφων, αλλά και θυμάτων του. Επειδή ο νόμος απαιτεί ο μηνυτής να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο της μήνυσης του, ο καταζητούμενος υποτίθεται πως εμφανίζεται στο συμβολαιογραφείο του Δ.Μ., ο οποίος έχει καταδικαστεί στο για το πρώτο παραδικαστικό και πιστοποιεί αυτό το περιεχόμενο. Η δικαιοσύνη αποδέχεται αυτή τη διαδικασία και προχωρά τις μηνύσεις, την ώρα που επιθυμεί, υποτίθεται, διακαώς να τον συλλάβει… Ο φερόμενος ως εγκέφαλος είναι ο τέταρτος σε σειρά οφειλέτης του δημοσίου, με χρέη 167 εκατ. Ευρώ. Κανένας δεν αναζητά πως ο Γ. κατάφερνε να φεσώνει επί δεκαετίες το ελληνικό δημόσιο και ποιος του νομιμοποιούσε τις πρακτικές του. Όπως παραδέχεται σε μια συνομιλία του, είχε καταδικαστεί σε 24 χρόνια κάθειρξη με αναστολή. Πώς ένας κατάδικος με τέτοιο προφίλ καταφέρνει να παίρνει αναστολές ποινών;».  

-          Άλλα φερόμενα ως μέλη του νέου παραδικαστικού συνεχίζουν ελεύθεροι να μοιράζουν μηνύσεις ή να δίνουν συνεντεύξεις.

-          Η εκκλησία δεν έχει συγκινηθεί από τις καταδίκες εμπλεκόμενου ιερωμένου και εξακολουθεί να τον έχει ιεροκήρυκα. Υπάρχουν καταγγελίες και για εμπλοκή μοναστηριών.

Και κλείνουμε με το πιο χαρακτηριστικό, που δείχνει την ύπαρξη «κάτι σάπιου στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας»:

Πόσο βαθιά και πόσο πολύ απλωμένο βρίσκεται το χέρι της ανομίας, όταν ο «προστατευόμενος» μάρτυρας παύει να είναι προστατευόμενος;

Από την πρώτη στιγμή, που το κύκλωμα τον υποψιάστηκε, ξεκίνησαν απειλές κατά της ζωής του ίδιου και της οικογένειας του. Από το φθινόπωρο του 2010 ο μάρτυρας εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

  • "Η ΕΛΑΣ λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της υπόθεσης, τις ευθείες απειλές προς τον βασικό μάρτυρα και τους κινδύνους που διατρέχει για να τον βγάλουν από τη μέση, του παραχώρησε 18 αστυνομικούς για την προστασία του ίδιου και της οικογένειας του".

Τον Μάρτιο του 2012 ο μάρτυρας είναι κατηγορούμενος, μαζί με 25 άλλους, στην υπόθεση της καταπάτησης κτημάτων του δημοσίου στην Αιξωνή Γλυφάδας.

  • «Για κάποιο λόγο στο πρόσωπο του μάρτυρα η δικαιοσύνη είδε την μετεμψύχωση του Δον Κορλεόνε, καθώς του επέβαλε τη βαρύτερη ποινή από όλους τους κατηγορούμενους και πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά, πέντε φορές ισόβια και επιπλέον 19 χρόνια και πέντε μήνες κάθειρξη», γράφει το Hot Doc.
  • «Πρόκειται, σύμφωνα με τον μάρτυρα, για εκδικητική ποινή, την οποία επέβαλε το δικαστήριο όχι τόσο για την υπόθεση καθαυτή, όσο για τον σχετισμό του κατηγορούμενου με την πολύκροτη υπόθεση του παραδικαστικού. Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού που ασχολείται με την υπόθεση του κυκλώματος. Κάπως έτσι ίσως να εξηγείται το γεγονός ότι η απόφαση του δικαστηρίου έκανε σχεδόν δύο χρόνια για να καθαρογραφεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο προστατευόμενος μάρτυρας να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης. Ακόμα και μετά τη φυλάκιση του, η  ΕΛΑΣ συνέχισε να φρουρεί την οικογένεια του, ενώ ο ίδιος είχε τοποθετηθεί σε κελί μόνος του, εξ αιτίας των διασυνδέσεων του κυκλώματος με φυλακισμένους κακοποιούς. Αυτό ίσχυε μέχρι πριν λίγες μέρες, καθώς για κάποιον ανεξήγητο λόγο αποφάσισαν να τον βγάλουν από το κελί του, εγκαθιστώντας τον σε άλλο μαζί με ακόμη 43 κρατούμενους, εκ των οποίων τα 2/3 κάθε μέρα εναλλάσσονται. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, πρόκειται ουσιαστικά για θανατική καταδίκη του βασικότερου μάρτυρα μίας από τις μεγαλύτερες υποθέσεις της δεκαετίας.  Εκτός αυτού, οι αστυνομικοί που είχαν παραχωρηθεί στην οικογένεια του πλέον έχουν αποσυρθεί, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένη.  Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι η ηγεσία της Αστυνομίας επιδεικνύει εγκληματική αδιαφορία στις επίμονες προσπάθειες του τμήματος Φύλαξης Μαρτύρων της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, που υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη προστασίας της οικογένειας του».

 

            Είναι προφανές ότι αυτά τα τελευταία περιστατικά και ο φόβος που προκαλούν οδήγησαν κάποιους στην δημοσιοποίηση της υπόθεσης.

            Πόσοι μπορεί να εμπλέκονται σε όλες αυτές τις ιστορίες και σε πολλές άλλες που δεν γράψαμε και αναφέρει το περιοδικό; Υπάρχει υπηρεσία ή θεσμός, αρμόδιοι για την προστασία των πολιτών, που να απουσιάζει; 

-            Τι να προσθέσει κάποιος που περιμένει να δικαστεί για το «έγκλημα» της προστασίας του σπιτιού του; Για την μετατροπή του σε «εγκληματία οφειλέτη»;

-       Τι να προσδοκούν οι πολίτες από τη δικαιοσύνη, το κράτος, την πολιτική, τα ΜΜΕ, την αστυνομία; Τι να περιμένει από όλους αυτούς που υποτίθεται ότι υπηρετούν το λαό και εφαρμόζουν το δίκαιο;

-     Τι να περιμένεις από αυτά που μοιάζουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να είναι "παρακράτος", "παραδικαστικά" και "παράνομα";

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εμπλεκόμενου, ο οποίος δηλώνει, με άνεση, σε εφημερίδα ότι:  δεν υπάρχει τίποτα σε βάρος του, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο όνομα του μέσα σε 100. 000 καταγραφές συνομιλιών. Το Hot Doc παρουσιάζει συνομιλίες του ίδιου, συνομιλίες άλλων, στοιχεία από live παρακολούθηση του και καταθέσεις του βασικού μάρτυρα, για πολλαπλή και καθοριστική εμπλοκή του. Από πού αντλεί τη σιγουριά του; Απ΄το γεγονός ότι τις προηγούμενες φορές, που ενεπλάκει σε κάτι, αθωώθηκε ή έπεσε στα "μαλακά";

Μας εντυπωσιάζει και η σιωπή της σκανδαλολάγνας δημοσιογραφίας. Δεν βρήκαμε πουθενά μια ουσιαστική αναφορά στην υπόθεση.

Ακόμα, το Hot Doc αναφέρει ότι γνωστός δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ "φέρεται να επιβεβαίωσε στον εγκέφαλο της σπείρας ότι βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΥΠ και τα τηλέφωνα τους παρακολουθούνται. Εντύπωση προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι ο ίδιος δημοσιογράφος σε παλαιότερη έρευνα του Hot Doc είχε εμφανιστεί να ενημερώνει μέσω τρίτου προσώπου τον Νίκο Μιχαλολιάκο πως τα τηλέφωνα της Χρυσής Αυγής παρακολουθούνται από την ΕΥΠ".

Τελικά, η "Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών" (ΕΥΠ) είναι για να συλλέγει ή να δίνει πληροφορίες;

 

Ποιο "παραδικαστικό", λοιπόν; Από τη μικρή περίληψη και το πολυσέλιδο άρθρο, ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ είναι παρόν σε μία σκοτεινή υπόθεση.

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ, Ως ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ, ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ, ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΗ (Ας γίνουμε δηλωσίες, από καρδιάς κι όχι κατ΄εντολήν):

            Ας μας μηνύσουν για προσβολή της «δικαιοσύνης» και λοιπών θεσμών, αλλά και για "σύσταση εγκληματικής οργάνωσης": Προτιθέμεθα να οργανωθούμε, με μοναδικό "εγκληματικό σκοπό" την υπεράσπιση του σπιτιού, της περιουσίας, της ζωής, της πατρίδας. Με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των όπλων και των εκλογών. (Πάντα με τρόπο δημοκρατικό και σύμφωνο με το άρθρο 120 του Συντάγματος).

Αν όλοι αυτοί που δηλώνουν υπερασπιστές του δικαίου, αν κάθε πολίτης που παριστάνει είτε τον αγανακτισμένο είτε τον φιλήσυχο, δεν συστήσουν πολιτική οργάνωση για την απελευθέρωση πολιτών και πατρίδας από τα χέρια των άνομων τοκογλύφων, το μόνο που θα μένει σε μας, τους "άλλους", τους απελπισμένους και κατεστραμμένους, είναι, όταν φτάσουν στην πόρτα μας,  το "Μολών Λαβέ" . Όταν οι εντεταλμένοι του κράτους των τοκογλύφων και μιας ανίερης συμμαχίας έρθουν για να αποσπάσουν την ιδιοκτησία του τελευταίου δικού μας πράγματος, η τελευταία απονενοημένη πράξη θα είναι: "Ή εγώ ή εσείς".

Τέτοιους "επισκέπτες" δεν τους υποδέχεσαι με ανθοδέσμες.  Και κάποιοι, δια πράξεων και παραλείψεων, τους άφησαν να φτάσουν ως την πόρτα μας. Η ευθύνη για αυτό το "έγκλημα" ή, μάλλον, για αυτή την τραγωδία θα είναι συλλογική.  Αφορά "φιλήσυχους" και "αγανακτισμένους", που δεν έπραξαν τα αυτονόητα.

 

ΥΓ: To Hot Doc έχει ονόματα. Εμείς δεν τα βάλαμε. Το περιοδικό έχει ρωτήσει, για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας, τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι διαψεύδουν την εμπλοκή τους.

Αν , όμως, όλα είναι αληθινά; Ότι περιγράψαμε είναι αυτό που συμβαίνει και αυτό που μας περιμένει.

 

 

(εικόνα : Δον ΨΥΧΩΤΗ)