Share |

Ο Καλούδης είναι έκπτωτος;

warning: Creating default object from empty value in /home1/ithaca/public_html/sites/all/modules/openpublish_core/theme_helpers/node-article.tpl.inc on line 48.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Κωδικοί και κόλπα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 5 Νοεμβρίου 2010

ΜΠΟΡΕΙ ο νόμος να πέρασε το καλοκαίρι, αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία ώστε κάποιοι να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Αναφέρομαι στον 3870 του 2010 που ορίζει τα πάντα περί δημοτικών εκλογών. Επισημαίνω ότι η τήρησή του δεν εναπόκειται στο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε οποιαδήποτε κύρωση να αποδοθεί σε πολιτικές σκοπιμότητες. Τον έλεγχο ότι οι υποψήφιοι δεν παραβίασαν τον νόμο κάνει ανεξάρτητη Επιτροπή. Επικεφαλής είναι ανώτατος δικαστικός, ο πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου κάθε περιφέρειας, ενώ συμμετέχουν και στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του ΣΔΟΕ και πάει λέγοντας.

Ασφαιρη ψήφος
ΑΥΤΗ η κάπως τυπική εισαγωγή έχει στόχο να φωτίσει δύο περιπτώσεις. Η μία είναι του Γιώργου Καλούδη (φωτό κάτω δεξιά) στα Ιόνια. Είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος - «αντάρτης» του ΠΑΣΟΚ- ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προηγείται.

Πλην όμως αυτός δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να εκπληρώσει μια βασική υποχρέωση εκ του νόμου. Την υποχρέωση κάθε υποψηφίου να ανοίξει κωδικό στην ιστοσελίδα ekloges. ypes. gr όπου να αναρτά τα έσοδα και τις δαπάνες του. Είναι μια από τις ρυθμίσεις που επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν όρους εκλογικής διαφάνειας και να δυσκολέψουν το μαύρο πολιτικό χρήμα. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί, η ποινή που μπορεί να επιβάλει η Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παρεμβάσεων- με επικεφαλής τον εφέτη που αναφέραμε- είναι έκπτωση από το αξίωμα. Είναι άξιον απορίας γιατί ο Καλούδης δεν έχει ανοίξει κωδικό. Ενόψει όμως αυτής της προοπτικής, ίσως η ψήφος Επτανήσιων προς Καλούδη αποδειχθεί άσφαιρη.

Είναι γκρίζα διαφήμιση;
ΤΟΕΤΕΡΟ περιστατικό επισημάνθηκε χθες στην Αθήνα. Εντυπο που διατίθεται καθημερινά δωρεάν στο Μετρό της πρωτεύουσας, κυκλοφόρησε χθες σε μονοθεματική έκδοση. Η θεματογραφία συνιστά επί της ουσίας απολογισμό- με χαρακτήρα αποθέωσηςτης δημοτικής θητείας Νικήτα Κακλαμάνη (φωτό αριστερά)στην Αθήνα. Το έντυπο μοιράστηκε ενεργητικά στους επιβάτες και δεν ήταν απλώς τοποθετημένο στις συνήθεις ειδικές προθήκες.

ΜΟΥ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ κορυφαίος νομικός που μου τηλεφώνησε χθες.

Και μου επισημαίνει ότι ο νόμος 3870/2010 απαγορεύει ρητά- στο άρθρο 5 παράγραφος 5- κάθε μορφή ένθετων φυλλαδίων των υποψηφίων που να κυκλοφορούν διά του Τύπου. Προφανώς, κάποια σαΐνια στο επιτελείο του Νικήτα σκέφθηκαν πως το να μετατρέπεις μια ολόκληρη δωρεάν εφημερίδα σε φυλλάδιο δεν παραβιάζει τον νόμο. Είναι έτσι όμως; Σε τελική ανάλυση θα το κρίνει και αυτό η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παρεμβάσεων. Εφόσον κριθεί πως πρόκειται επί της ουσίας για διαφήμιση, τότε, όπως γίνεται στις σοβαρές κατά τεκμήριο χώρες, θα αθροισθεί στις δαπάνες της καμπάνιας Κακλαμάνη το ποσό που, με τιμές αγοράς, θα αντιστοιχούσε σε τέτοιας έκτασης καταχώρηση. Αρα μπαίνει ενδεχομένως και θέμα δαπανών.

Νόμιμο και ηθικό
ΜΑΛΛΟΝ, ο Νικήτας- εξέχον μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή ώς το 2006- προσχώρησε κι αυτός στη σχολή «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Εν προκειμένω όμως δεν ισχύει σίγουρα το δεύτερο και αμφισβητείται το πρώτο. Τι άλλο να σας πω; Να παραθέσω απλώς τη δήλωση του Νικήτα όταν του έδειξαν τη φωτογραφία του Γιώργου Καμίνη με τη Λένα Ράλλη, χήρα του νεοδημοκράτη πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη:

«Δεν ασχολούμαι με μεγαλοαστές του Κολωνακίου!».