Share |

To μετέωρο βήμα της "Διεθνούς Τραπεζικής επιστήμης"

 Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Βέρνερ, πρόεδρος του τμήματος διεθνούς τραπεζικής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον έδωσε συνέντευξη στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ .

Ο κύριος καθηγητής δεν είναι πολιτικός και δεν μπορεί να πει διαφορετικά πράγματα από αυτά που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο και που όλοι οι πολιτικοί κρύβουν.

Λέει στη συνέντευξη του:

"(Η ΕΚΤ) δημιουργεί μόνο το 3% του χρήματος. Αντίθετα το 97% του χρήματος δημιουργείται από ιδιώτες, που έχουν ως σκοπό το κέρδος: τις τράπεζες. Βλέπουμε μάλιστα να συμβαίνει συνεχώς μια διαδικασία που είναι εξοργιστική ακόμη και με τους όρους της ελεύθερης αγοράς: Την ίδια στιγμή που οι τράπεζες δανείζουν τους καλύτερους πελάτες τους με επιτόκιο ακόμη και 3%, τις ίδιες τις κυβερνήσεις από τις οποίες εξαρτάται ακόμη κι η ύπαρξή τους μιας και αυτές είναι που εκδίδουν τις άδειες λειτουργίας τους να τις δανείζουν με πολύ υψηλά επιτόκια. Παρότι μάλιστα οι κυβερνήσεις ήταν ανέκαθεν οι καλύτεροι πελάτες τους, όχι ο ιδιωτικός τομέας. Η πρότασή μου επομένως έχει ως πρώτο βήμα την ανάγκη να σταματήσει ο δανεισμός με τους τρόπους που γίνεται σήμερα από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Στη συνέχεια η κυβέρνηση να απευθυνθεί στις τράπεζες και να μαζέψει όσο χρήμα θέλει με δανειακές συμβάσεις. Να υπογραμμίσω ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες ρυθμιστικούς κανόνες, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις κεφαλαιακής επάρκειας ώστε οι τράπεζες να δανείσουν τα κράτη. Και παρόλα αυτά δεν το κάνουν, όταν βλέπουμε να δανείζουν στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας χρήμα εκ του μηδενός."

Εστιάζουμε:

- Το 97% του ευρώ δημιουργείται από ιδιώτες.

- Οι τράπεζες δανείζουν, δημιουργώντας χρήμα εκ του μηδενός.

Εμείς λέμε ότι και από εκείνο το 3% της ΕΚΤ, το συντριπτικό ποσοστό διανέμεται με τη μορφή δανείου. Ένα ελάχιστο μέρος δίνεται ως άτοκο και επιστρεπτέο δάνειο σε τράπεζες κι ένα άλλο ως δωρεάν επιδοτήση για επιχειρήσεις και  δημόσια έργα.

 

Τι άλλο πρέπει να ειπωθεί, ώστε να γίνει κατανοητό ότι η συζήτηση "εντός ή εκτός του ευρώ", ο δανεισμός, η διαπραγμάτευση, η επαναδιαπραγμάτευση, η χάραξη εθνικής πολιτικής, ο "πατριωτισμός" των κρατούντων, η μείωση του ελλείμματος ή του χρέους, η "ανάπτυξη" και τόσα άλλα ωραία που ακούγονται,  δεν έχουν κανένα νόημα, αφού το παιχνίδι του διεθνούς χρήματος είναι στημένο με τον τρόπο που περιγράφει ο κ. καθηγητής;

Τι νόημα έχει "η επαναδιαπραγμάτευση" του Τσίπρα, όταν όσο "κούρεμα" κι αν πέσει στην κεφαλή του φαλακρού, για να αποκτήσει μαλλιά πρέπει πάλι να δανειστεί; Στα ελληνικά, αυτό λέγεται "φαύλος κύκλος".

Είναι αυτό που και ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε "μεγάλο σκάνδαλο", όταν τον ρωτήσαμε "γιατί το χρήμα να είναι ιδιοκτησία των τραπεζών".  ...και μετά το ξέχασε.

Τι νόημα έχει να συζητάμε για το ευρώ ή τη δραχμή, κρύβοντας το ποιος δημιουργεί το ευρώ και χωρίς να ξεκαθαρίζουμε ποιος θα δημιουργεί τη δραχμή;

Η βάση του συλλογισμού μας στο "Μετέωρο βήμα της Κύπρου" στηρίζεται στην πραγματικότητα που περιέγραψε ο κ. καθηγητης στη συνέντευξη. Μια πραγματικότητα που βρίσκεται κρυμένη σε κάποιο σκοτεινό δωμάτιο της διεθνούς πολιτικής και διάγει βίο ανενόχλητο  σε χώρο προστατευμένο, από πολιτικά πυρά.

Σε τι χρειάζεται ο Κεϋνσιανισμός, ο Φιλελευθερισμός, ο Μαρξισμός και οι άλλες ποικίλες δημοσιονομικές και οικονομικές θεωρίες, όταν κρατούν το θέμα της ιδιοκτησίας του χρήματος έξω από το πεδίο της "επιστημονικής" λογικής τους   και των προτάσεων που καταθέτουν;

Οι θεωρίες και οι "επιστήμες", ειδικά οι οικονομικές και πολιτικές, είναι μόνο ιδεολογικές κατασκευές συσκότισης της αλήθειας, την οποία υποτίθεται ότι αναζητούν "επιστημονικά".

==========

Τι, όμως, μας προτείνει ο καλός καθηγητής;

Παρ' όλο που ξέρει το θέμα, το εντοπίζει και το καταγγέλλει, δεν το αμφισβητεί!!!

Και προτείνει στα κράτη να ...δανείζονται από τις τράπεζες!! Τις τράπεζες που, με τα λόγια του, "έχουν ως σκοπό το κέρδος και παράγουν χρήμα εκ του μηδενός"!

Καταγγέλλει τη σημερινή κατάσταση, αλλά προτείνει τη διατήρηση της!

Γιατί πρέπει να πούμε περισσότερα;

--------------------------------------------------

 

Στην Ελλάδα και την Κύπρο, τα κόμματα και οι πολιτικοί που δηλώνουν "φιλολαϊκοί" δεν παίρνουν θέση. Και ενώ στην Ελλάδα, ολόκληρο το πολιτικό σύστημα είναι υποταγμένο στις ορέξεις των δανειστών, στην Κύπρο αναζητούν "τρίτες λύσεις" και "σχέδια Β', Γ', Δ'  κ.ο.κ." , για να χρυσωθεί το χάπι και να διατηρηθεί η κυριαρχία των τραπεζιτών πάνω στις ζωές των λαών.

Τι χρειάζονται τα κόμματα, οι παλιοί και νεόκοποι πολιτικοί, οι ομάδες και τα κινήματα,  που είναι όλοι και όλα "υπέρ του λαού", αλλά σωπαίνουν; Ο λαός δεν τα χρειάζεται. Τα χρειάζεται, όμως, το τραπεζοκεντρικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα, για να διαιωνίζεται.

Πόσο υποκριτικό είναι να λες πως είσαι αριστερός, σοσιαλιστής ή κομμουνιστής, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και να σωπαίνεις μπροστά στο "μεγάλο σκάνδαλο"! ! !

Πόσο υποκριτικό είναι να λες ότι είσαι "πατριώτης", να δηλώνεις το κόμμα σου "Ανεξάρτητοι Έλληνες", "Χρυσή Αυγή",  ΕΛΑΜ ή  κάτι παρεμφερές και να υποτάσσεσαι! ! ! 

Ουαί, υμίν υποκριταί και φαρισαίοι!

 

===========================

 

Σήμερα, δεν συρρικνώνονται κάποια σύνορα. Καταργούνται κράτη και υποδουλώνονται λαοί, την ώρα που όλοι τους ρίχνουν τουφεκιές στον αέρα. Σωπαίνουν μπροστά στη νέα αποικιοκρατία. Η εποχή της Παγκοσμιοποίησης τελειώνει επειδή ολοκληρώνεται. Έρχεται η παγκοσμιοποιημένη πολιτική  και τα παγκοσμιοποιημένα κόμματα σε κράτη που θα έχουν καταντήσει  εδαφικές περιφέρειες κάποιας υπερεθνικής οντότητας.

 

 

Εμείς θα εξακολουθούμε να μιλάμε για δημοκρατία και η πεμπτουσία αυτής είναι η δημοκρατική διαχείριση του χρήματος και της ζωής μας.

Αυτά μάθαμε, μαθαίνοντας ελληνικά.

 

(Εικόνα: Δον ΨΥΧΩΤΗΣ)