Share |

Λιβιτσάνης - Σκληρός , στο δημ. συμβούλιο Ιθάκης

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και συμπατριώτες,

Θα αρχίσω την τοποθέτησή μου την οποία θα καταθέσω και στα πρακτικά, σας δηλώνω δε ότι θα αποστείλω και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Τάσο Αποστολόπουλο, με ένα θέμα που άπτεται της 20ετούς παρουσίας μου στην Τ.Α. του νησιού μας στον Δήμο Ιθάκης και στο Επαρχείο Ιθάκης, είτε στην Αντιπολίτευση, είτε στην Πλειοψηφία. Μέχρι σήμερα, σε όποια θέση με εξέλεξαν οι συμπατριώτες μας, ποτέ δεν αντιμετώπισα ούτε έστω την απόπειρα ακόμη και με υπονοούμενο ή υπαινιγμό για κακοδιαχείριση για αδιαφάνεια, για εξάρτηση από συμφέροντα ή ότι άλλο μπορεί να εκληφθεί ως πράξη που αντιβαίνει το Δημόσιο και Τοπικό όφελος ή πιθανόν για παράνομες πράξεις κατά την διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων μου, πράξεις για τις οποίες θα έπρεπε να λογοδοτήσω σε εποπτεύουσες ή ακόμη και σε δικαστικές αρχές.

Και όλα αυτά ενώ βρέθηκα απέναντι σε ισχυρές πλειοψηφίες, αλλά ούτε και όταν χειριστήκαμε ακόμη πιο σύνθετα ζητήματα και θέματα ως πλειοψηφία στο Επαρχείο και στην Νομαρχία, με αναπτυγμένη στο έπακρο την αντιπαλότητα και την καθημερινή κριτική. Παρόλα αυτά ο σημερινός Δήμαρχος Γιάννης Κασσιανός χωρίς να το πολυσκεφτεί τολμάει και με εγκαλεί με ένα κατάπτυστο κείμενο κατηγορώντας με και εμένα για εγκληματικές ενέργειες ή αμέλειες εναντίον του νησιού μου, που όλα αυτά τα χρόνια  υπηρετώ καθαρά και έντιμα, για τις οποίες θα κληθώ να λογοδοτήσω στον Εισαγγελέα τσουβαλιάζοντας όλους και όλα σε ένα κείμενο που περιλαμβάνει οικονομικά και νομικά ζητήματα, απειλές και ύβρεις αλλά και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας. Αν δεν απαντήσουμε κύριοι συνάδελφοι σε όλα αυτά σήμερα με τρόπο πολιτικό αλλά ταυτόχρονα καθαρό, απόλυτο και κατανοητό, θα δικαιούται ο κ. Κασσιανός κάθε φορά που όλοι εμείς αρθρώνουμε πολιτικό λόγο ή αντίλογο σε όλα τα παράλογα, παράτυπα και  καινοφανή που προωθεί η καινούρια Δημαρχιακή Αρχή, να μας λέει να το βουλώσουμε και να εξαφανιστούμε. Τον καλώ να ανακαλέσει σήμερα, τουλάχιστον όσο με αφορά, φαντάζομαι και οι συνάδελφοι θα τοποθετηθούν, διαφορετικά…

Ζητώ από το προεδρείο και από το σώμα την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης αυτής της προσπάθειας φίμωσης της αντιπολίτευσης που συχνά με αυτό τον τρόπο επιχειρεί ο δήμαρχος να πετύχει, δημοσιοποιώντας και προωθώντας σε όλο το νησί ανακοινώσεις υβριστικές και απειλητικές κάθε φορά που στριμώχνεται.

Κύριε πρόεδρε, μετά από όλα αυτά θα ήθελα να αναφερθώ στην πρωτολογία μου σε ένα σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει και που σύμφωνα με τα δεδομένα που έχω στα χέρια μου θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, αφού με την τακτική του Δημάρχου να κάνει του κεφαλιού του, χωρίς να τηρεί καμιά νόμιμη διαδικασία προμηθειών ή σχεδιασμού και μελέτης μικρών ή μεγαλύτερων έργων θα δημιουργήσει θύματα ανάμεσα στους συμπατριώτες μας προμηθευτές του Δήμου όταν θα κληθεί να πληρώσει τις οφειλές του Δήμου και δεν θα μπορεί.

Πληροφορούμαι ότι το άνοιγμα του δήμου από μικρά και μεσαία ποσά ανέρχεται περίπου σε 80-90.000 ευρώ περίπου, που αντιστοιχούν σε εργασίες που έγιναν χωρίς μελέτη, χωρίς απόφαση, χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και αφορούν κυρίως στην μετεγκατάσταση των Δημοτικών υπηρεσιών στην Πινακοθήκη (χωρίς απόφαση) την οποία και αυτή την κατάργησε χωρίς να ρωτήσει κανέναν.

Ποσά για μεταφορές, για ντουλάπες, κουφώματα, διαχωριστικά, νέες εργασίες εγκατάστασης δικτύων και παροχών στην Πινακοθήκη βρίσκονται στον αέρα και καλώ τους συμπατριώτες μας εμπόρους και προμηθευτές αλλά και εργολάβους να ζητούν είτε τις αποφάσεις του Δ.Σ., είτε τις εγκεκριμένες μελέτες των έργων ή των προμηθειών που καλούνται να υλοποιήσουν, γιατί είναι πολύ πιθανόν να μην μπορέσουν να πληρωθούν με “άσπρα χρήματα”, αφού με “μαύρα” όπως λέει ο Δήμαρχος δεν πληρώνει.

Η φάμπρικα των συγγενών και φίλων ψευτοεθελοντών, που από ότι μαθαίνω αυξάνεται μέρα με τη μέρα, κάποια στιγμή όμως πρέπει να γνωρίζει ο λαός της Ιθάκης ότι θα πληρωθούν από το υστέρημά του, είτε είναι άσπρα, είτε είναι μαύρα και είστε και σεις συνυπεύθυνοι κύριοι της Πλειοψηφίας που σιωπάτε και τα ανέχεστε όλα αυτά.

Αφήστε που πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανόν η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και ο κρατικός Περιφερειάρχης να επιστρέψουν τον Προϋπολογισμό που ψήφισε η Πλειοψηφία ως μη σύννομο αφού όπως σας τονίσαμε και τότε

100.000 ευρώ για Κτηματολόγιο (με ποια απόφαση και με ποια προκήρυξη-σύμβαση εγκαταστάθηκαν στο γραφείο της ΤΥΔΚ?)

100.000 ευρώ για χωροταξικό

110.000 ευρώ για ανακατασκευή του Δημαρχείου

90.000 ευρώ κατ’ έτος για Ειδικούς και Νομικούς Συμβούλους του Δημάρχου με ομολογημένο από τον ίδιο στόχο, να βολέψει συγγενείς και φίλους

70.000 ευρώ περίπου για ενοικίαση και ασφαλτόστρωση αχρείαστων χώρων Πάρκινγκ και πολλά άλλα παράλογα σε μια περίοδο τεράστιας οικονομικής κρίσης με βασικό αίτημα της Κεντρικής Διοίκησης για περικοπή άσκοπων και παράλογων δαπανών από τα Υπουργεία και τους ΟΤΑ, όλα αυτά οδηγούν στον αέρα τον Προϋπολογισμό και κατ’ επέκταση τους συνεργαζόμενους εργολάβους και τους προμηθευτές του Δήμου.

Σκεφτήκατε τότε από ποιον θα πληρωθούν όλα αυτές οι υπερβολές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι? Εγώ τους βλέπω, είναι όλοι οι συμπολίτες μας που είναι εδώ και μας παρακολουθούν άναυδοι…

Σας κάνω σήμερα μία πρόταση αν συμφωνούν και οι συνάδελφοι για μια γενναία απόφαση απεμπλοκής από αυτή την κρίση που θα οδηγηθεί σίγουρα ο δήμος μας, προχωρώντας σε μια αναμόρφωση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, αφαιρώντας όλους αυτούς τους τίτλους που προανέφερα, κατευθύνοντας τα χρήματα των πολιτών σε κρίσιμα από κάθε άποψης έργα για την οικονομική και αναπτυξιακή πορεία του νησιού μας, στην κατεύθυνση που έχουν ήδη δώσει με τις τοποθετήσεις τους όλα τα μέλη του Δ.Σ. και της Αντιπολίτευσης και της Πλειοψηφίας, αναφέροντας ενδεικτικά τον Αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Αθανασίου Εξωγής, τις Αφαλατώσεις Βαθέως και Σταυρού, το Γηροκομείο, τον Κυματοθραύστης Φρικών, το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο, την αντιμετώπιση του προβλήματος των Σκουπιδιών-Λυμάτων-Μπαζών κ.λ.π.         

Στην ψήφιση του προϋπολογισμού αρκετοί σας τονίσαμε το ότι δεν συμπεριλήφθη καμία πίστωση που να αφορά μια συνολική και συγκροτημένη διευθέτηση του χώρου των ανασκαφών στον Άγιο Αθανάσιο Βορείου Ιθάκης για αγορά ή ενοικίαση οικοπέδου για την κατασκευή χώρου στάθμευσης στον αρχαιολογικό χώρο Εξωγής, την διαμόρφωση του δρόμου που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο και την κατασκευή των υπόστεγων για τα ευρήματα και την τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων καθώς και πινακίδων πληροφοριών για τους επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο που θα εισηγηθεί τελικά σήμερα ο Δήμαρχος. Σήμερα βλέπω να έρχονται ως θέματα όλα αυτά που είχαμε εισηγηθεί και πάλι χωρίς προϋπολογισμό και πρόβλεψη από πού θα πληρωθούν.

Και στο θέμα των έργων σας λέω ξανά ότι χρειάζεται:
1.Απόφαση του Δ.Σ. για την αναγκαιότητα του έργου
2. Εγκεκριμένη μελέτη
3.Άλλες εγκρίσεις από Υπουργεία, Περιβάλλον, Δασαρχείο, Αρχαιολογία κ.λπ.
4. Χρηματοδότηση από το Δήμο ή ένταξή του σε κάποιο πρόγραμμα για να καλύπτει τον προϋπολογισμό του έργου
5.Δημοπράτηση του έργου - αφού έχει εξασφαλιστεί και δεσμευθεί η πίστωση.

Συνέλθετε πια και μην τα κάνετε όλα ανάποδα.

Τέλος και επειδή υπάρχει στην ημερήσια διάταξη από Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας θέμα για ψήφισμα διαμαρτυρίας για την απουσία Παιδιάτρου μετά από τόσο καιρό και τόσες προσπάθειες του νησιού μας και των συμπατριωτών μας, σας ενημερώνω ότι ύστερα από την θεσμοθέτηση κινήτρων σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που έγινε κατά την διάρκεια της θητείας στο Υπουργείο Υγείας της κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, τηρώντας τις δεσμεύσεις της πάντα στην βάση των αιτημάτων μας, υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον και συμμετοχή στην προκήρυξη, από αρκετούς παιδιάτρους και σε λίγες μέρες έρχεται για εγκατάσταση η Παιδίατρος που τελικά επιλέχθηκε για την μόνιμη θέση του παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης. Με αυτήν την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον πρώην Νομάρχη και παιδίατρο Διονύση Γεωργάτο για την συνεχή παρουσία του και προσφορά μέχρι και σήμερα στην παιδιατρική φροντίδα των παιδιών του νησιού μας, με την αδιάκοπη παρουσία του κάθε εβδομάδα στην Ιθάκη καθ’ όλη την διάρκεια της ταλαιπωρίας του νησιού μας από την έλλειψη μόνιμου παιδιάτρου. Τον ευχαρίστησα από την πρώτη στιγμή ως Έπαρχος Ιθάκης, τον ευχαριστώ και σήμερα εδώ στο Δημοτικό συμβούλιο εκ μέρους όλων των Θιακών οικογενειών για την προσφορά του πέρα από κάθε σκοπιμότητα.

Θανάσης Λιβιτσάνης

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΙΘΑΚΗ-ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

------------------------------------

Κυριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης, Επί τρεις περίπου μήνες παρακολουθώ με ιδιαίτερο προβληματισμό τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο Ιθάκης. όλο αυτό το διάστημα αντιπαλεύουν, συγκρούονται στη  σκέψη και στα συναισθήματα μου:                  

      -η διάθεση ανοχής προς μια νέα Δημοτική αρχή

      -η κατανόηση προς συναδέλφους της πλειοψηφίας νέους και άπειρους

      -οι σχέσεις, συγγενικές και φιλικές που υπάρχουν ανάμεσα μας.

Όλα αυτά συγκρούονται με το χρέος μου και την υποχρέωση που έχω να επιτελώ τα καθήκοντα μου ως Δημοτικός σύμβουλος, με συνείδηση καθαρή, με εντιμότητα και με γνώμονα το όφελος του τόπου, των πολιτών και του Δήμου.

Όλα αυτά με οδήγησαν μέχρι σήμερα, ως Δημοτικός Σύμβουλος να αρκεστώ στη τεκμηριωμένη κριτική των προτάσεων που έφερε η Δημοτική Αρχή και η πλειοψηφία, στο τραπέζι του Δ.Σ

Δεν ασχολήθηκα με τα όσα γίνονταν έξω από αυτό το τραπέζι, και αφορούσαν φυσικά το Δήμο και το Δήμαρχο.

Φαίνεται όμως ότι ανάλογοι προβληματισμοί και συγκρούσεις σκέψης και συναισθημάτων δεν  απασχολούν τη Δημοτική αρχή και τη πλειοψηφία του Δ.Σ.

Το χειρότερο δε, είναι ότι τείνει να παγιωθεί η λογική του «έτσι θέλω», και του «κάνω  ότι θέλω», όπως από τη πρώτη στιγμή επεδίωξε η Δημοτική Αρχή και συνηγόρησε η πλειοψηφία του Δ.Σ δια της εκκωφαντικής σιωπής της.

Αυτή η λογική και η ανάλογη πολιτική που την εκφράζει και η νοοτροπία που αποπνέει, δηλώνουν ότι:

        -αδιαφορείτε για τους πάντες.

        -υποτιμάτε και απαξιώνετε όλους όσους συμμετέχουν στα όργανα διοίκησης του Δήμου.

        -επιφυλάσσετε για τους εαυτούς σας ρόλους που δεν σας έχουν ανατεθεί.

        -απαιτείτε από όλους τους άλλους, να ακυρώσουν τη πολιτική τους διαδρομή, να ευνουχιστούν κοινωνικά, να διαγράψουν τους εαυτούς τους.

Θα πρέπει να καταλάβετε ότι για κάποιους από εμάς, αυτά δεν πρόκειται να γίνουν. Προσωπικά λοιπόν ξεκαθαρίζω τη θέση μου για όσα μέχρι σήμερα έχει διαπράξει η Δημοτική Αρχή με την ανοχή της πλειοψηφίας του Δ.Σ

Α/ ΜΕΤΑΦΟΡΑ  ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Βγάλατε δελτίο τύπου στο οποίο ισχυρίζεστε ψευδέστατα ότι: ο χώρος του δημαρχείου δεν είχε συντηρηθεί από όταν κατασκευάστηκε, ήτοι προ αρκετών δεκαετιών.

Εκτός από τα ψέματα, νομίζετε ότι οι πριν από εσάς, όσοι πέρασαν ως αιρετοί από το συγκεκριμένο

κτίριο, ήταν τρωγλοδύτες! Δυστυχώς για σας, δεν ήταν τρωγλοδύτες. απλά κοίταζαν οι περιορισμένοι  πόροι του δήμου να διατεθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών και όχι για να αποκτήσουν σαλονάτα γραφεία οι αιρετοί. εσείς προκρίνατε να ξοδέψετε 200.000€ από τη ΣΑΤΑ του Δήμου για να φτιάξετε σαλονάτα γραφεία για την άνετη διαβίωση σας. έτσι αξιολογείτε τα προβλήματα του Δήμου.

Για αυτή τη δράση σας προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

1/ Πόσο έχει κοστίσει μέχρι σήμερα, η διαδικασία της μεταφοράς του Δημαρχείου.

2/ Ποιο είναι το κόστος κατασκευής των υποδομών των ηλεκτρονικών υπολογιστών που ξηλώθηκαν στο κτίριο του Δημαρχείου.

3/ Με ποιες αποφάσεις έγινε η μεταφορά.

4/ Με ποιες μελέτες έγιναν οι εργασίες στο νέο κτίριο.

5/Με ποιες διαδικασίες ανάθεσης ή δημοπρασίας έγιναν οι εργασίες.

6/ Ποιος αποφάσισε τη κατάργηση της Δημοτικής Πινακοθήκης

7/ Σε ποιο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι αντίστοιχες απαιτούμενες πιστώσεις.

Επειδή ουδεμία απάντηση αναμένεται να πάρω, θα απαντήσω ο ίδιος: 

Περίπου 100.000€ έχει κοστίσει η μεταφορά του Δημαρχείου. ουδεμία απόφαση έχει ληφθει για το θέμα, όλες οι εργασίες έγιναν χωρίς τη νόμιμη διαδικασία, ουδεμία πίστωση περιλαμβάνεται στο τεχνικό. πρόγραμμα .

β. Για το περίφημο κτηματολόγιο, που δεν είναι κτηματολόγιο.

   - ποιος αποφάσισε την ενοικίαση γραφείου και με ποια διαδικασία.;

   - ποιος αποφάσισε τον εξοπλισμό του και με ποια διαδικασία.;

   - ποιος είναι ο κύριος Καλοπαστάς και με ποια εξουσιοδότηση διαχειρίζεται δημοτικά έγγραφα.;

   - ποιος επέλεξε τον κύριο Καλοπαστά και με ποια αμοιβή.;

   -πως πρόεκυψε ο κύριος Καλοπαστάς και με ποια διαδικασία;

Όλα τα παραπάνω είναι αυθαίρετα και παράνομα και είναι σαφές ότι ο Δήμος δεν μπορεί να προβεί σε διαδικασίες κτηματογράφησης.

Γ/  ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ

Τους φέρνετε να ελέγξουν τις χρήσεις των τελευταίων είκοσι οικονομικών ετών του Δήμου για να «φοβηθούν» οι αιρετοί αυτών των χρόνων! Εκεί έχουμε καταντήσει !

1. Ποιος αποφάσισε για τον ορισμό τους;

2. Ποιος ενέκρινε την αμοιβή τους και με ποια διαδικασία;

Η λογική σας, η λογική του  «έτσι θέλω» ακούστε τις συνέπειες που έχει. Ακούστε πόσους ανθρώπους φέρνει σε δύσκολη θέση, πόσους απαξιώνει, πόσους εξευτελίζει:

   -φέρνετε σε δύσκολη θέση τους επαγγελματίες που κάνουν αυτές τις εργασίες ή παρέχουν υπηρεσίες χωρίς να έχουν τηρηθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες. κινδυνεύουν να μη πληρωθούν.

   -Απαξιώνετε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, ερημην των οποίων και προκλητικά προβαίνετε σε δαπάνες δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

   -Εξευτελίζετε τα μέλη των επιτροπών και της οικονομικής επιτροπής, τα όποια θα κληθούν να εγκρίνουν δαπάνες 100.000 ε που έγιναν εν άγνοια τους.

   -Φέρνετε σε οδυνηρή θέση τους μηχανικούς του Δήμου, τους οποίους θα υποχρεώσετε να συντάξουν μελέτες και τεχνικές εκθέσεις για έργα και προμήθειες που δεν είναι ενταγμένες ούτε στο Τεχνικό πρόγραμμα, ούτε στον προϋπολογισμό του Δήμου.

Δ. ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Η διαδικασία που ακολουθήσατε για την πρόσληψη ειδικού σύμβουλου στον Δήμο, είναι προσβλητική για πολλούς νέους του νησιού μας που πασχίζουν να βρουν μια δουλειά μέσα από νόμιμες διαδικασίες. Και συνεχίζετε, με προκήρυξη και δεύτερης θέσης Ειδικού Σύμβουλου στο Δήμο για τακτοποίηση ημετέρων.

Πέστε μου ειλικρινά: Αυτοί οι Σύμβουλοι σε τι θέματα θα συμβουλέψουν το Δ.Σ  αλλά κυρίως το Δήμαρχο που παρουσιάστηκε σαν ο θεός, με τόσα προσόντα!!!!   Και γιατί θα πρέπει ο Δήμος να δαπανά 55.000€ το χρόνο για τη χάρη τους!!! ????

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΚΛΗΡΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ