Share |

Θα μας τρελάνουν; : Κομισιόν: “Δεν κόβεται το ρεύμα, αν δεν πληρωθεί το τέλος!”

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

Κομισιόν: “Δεν κόβεται το ρεύμα, αν δεν πληρωθεί το τέλος!”

Δεν έχει δικαίωμα η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το φόρο αλλά πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό απαντάει ο Γερμανός Επίτροπος κ. Oettinger αρμόδιος για θέματα ενέργειας Στην απάντησή του ο Γερμανός Επίτροπος κ. Oettinger, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι "σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν «τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και των διατάξεων αυτής που αφορούν την προστασία των καταναλωτών (άρθρο 3 και παράρτημα Ι), τα δικαιώματα των ευάλωτων καταναλωτών (άρθρο 3 παράγραφοι 7 και 8) και την καθολική υπηρεσία (άρθρο 3 παράγραφος 3).»

Συνεχίζοντας την απάντηση του ο Επίτροπος ενέργειας της ΕΕ, γίνεται απολύτως σαφής: «Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.» και καταλήγει την απάντησή του σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τους ευάλωτους καταναλωτές: «Ως προς την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές.»

Σημειώνεται ότι ήδη κατά του τέλους έχουν κατατεθεί προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με τη συζήτηση στην Ολομέλεια να έχει προγραμματιστεί για τις 2 Δεκεμβρίου.

 

ΣΗΜ. "Ι":

Και βλέποντας τη δήλωση αυτή, οι πάντε πανηγυρίζουν!

Οι συνήθως απρόσεκτοι και επιφανειακά προσεγγίζοντες την επικαιρότητα, κάτι δεν πρόσεξαν. Ωραία, το ρεύμα δεν κόβεται και η ανακοίνωση είναι ξεκάθαρη και διαθέτει νομικό έρεισμα.

Τα σπίτια θα μας τα πάρουν; Ή τι άλλο θα συμβεί, στους "ευάλωτους καταναλωτές", που δεν μπορούν να πληρώσουν τη φορολόγιση της κατοικίας;

Η αοριστόλογη επίκληση "η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές" δεν διαθέτει τη σαφήνεια της προηγούμενης παραγράφου πως η παροχή ρεύματος δεν συνδέεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις. 

Η καχυποψία μάς οδηγεί στο συμπέρασμα πως η φορολόγιση κατοικιών και κτηρίων, χωρίς διάκριση εισοδήματος και η οποία πέφτει σαν τσεκούρι πάνω σε άνεργους , φτωχούς ή μικροεισοδηματίες έχει σαν στόχο την απαλλοτρίωση του δικαιώματος στην κατοικία. Οδηγεί έναν λαό στην απώλεια του ιδιωτικού του χώρου, της πολύχρονης προτεραιότητας "ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου", της ελάχιστης ασφάλειας και σιγουριάς που παρέχει "το σπίτι μου", όταν θα χάνονται, δουλειές, μισθοί, συντάξεις,  περίθαλψη, υγεία, δημοκρατία, ατομική και συλλογική ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα,   και τελικά αξιοπρέπεια και ζωή.

Τι θα τα κάμουν; Θα μας έχουν μέσα, μ' ένα επίδομα. Ανέστιοι και απάτριδες.

(Εικόνα Δον ΨΥΧΩΤΗΣ)