Share |

Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ (ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΑΡΚΟΜΕΤΡΩΝ. 

Ο κύριος αντιδήμαρχος , Σπ. Σαμούρης, μας ενημέρωσε ότι θα επανέλθουν στη ζωή της μικρής μας πόλης παρκόμετρα και δημοτική αστυνομία.

Για ποιο λόγο; Τι πρόβλημα θα λύσουν; Κατά την ταπεινή μου άποψη, υπάρχει μόνο ένας λόγος:

Ο δημότης πρέπει να πληρώσει την ικανοποίηση προεκλογικών υποσχέσεων Μιχαλάτου, για προαγωγή ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων και την πρόσληψη νέων με την ιδιότητα του αστυνομικού του Δήμου.

Δημοτική Αστυνομία χωρίς παρκόμετρα δεν μπορεί να γίνει, γιατί πρέπει από κάπου να πληρώνεται. 

Αν υπάρχει άλλη εξήγηση, ας μας δείξουν κάτι, που να αποδεικνύει τη σκοπιμότητα αυτών των δύο αλληλένδετων πράξεων. Ας πούμε, υπάρχει άραγε κάποια κυκλοφοριακή μελέτη; Ή κάτι άλλο, που να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα τους; Ή μήπως είναι απλώς προσωπική έμπνευση αυτού που την εκφώνησε; 

---
 Η πλούσια σε δυνατότητες και ομορφιά Κεφαλονιά θα μπορούσε να κάμει πλούσιους τους κατοίκους της, όπως συνέβαινε στον 19ο αιώνα, που συντηρούσε διπλάσιο αριθμό κατοίκων με πενιχρά μέσα. Βέβαια, τότε, υπήρχε ο κοινωνικός θεσμός της Συναδελφικής Εκκλησίας, που δεν επέτρεπε σε κανέναν να πεινάσει ή να οδηγηθεί στην καταστροφή και στην υπερχρέωση. Υπήρχαν και επαναστάσεις κατά των χρεών με μπροστάρηδες αστούς και τέκνα του αρχοντολογιού, που συμπονούσαν (Επανάσταση του Σταυρού, της Σκάλας, της περιφοράς του Επιταφίου στο Αργοστόλι, αντίσταση στην κατάργηση των Συναδελφικών Εκκλησιών και του αυτοδιοίκητου της Επτανησιακής Εκκλησίας  κ.ά.).  

Κύριοι γνωριζόμαστε: Ζούμε σε μικρό τόπο, τον οποίο κάθε μέρα η "άρχουσα τάξη του" τον μικραίνει ακόμα περισσότερο, για να συντηρεί και να αυξάνει τη φτώχεια και να διατηρεί σε κομματική και μικροπολιτική ομηρία τον φτωχό. Αγοράζουν ψήφους για μια μπουκιά ψωμί, ενώ ταυτόχρονα διαφθείρουν τη νέα γενιά. Η σημερινή διανοούμενη "άρχουσα" τάξη εμπόρων και ξενοδόχων ουδέποτε θα στηρίξει στα δημοτικά πράγματα κάτι άλλο πέραν της διαφθοράς. Κι ας μην παριστάνουν τους ευαίσθητους και τους ανθρωπιστές για τους ανθρώπους, που στέλνονται από τους αποικιοκράτες κατακτητές να εποικίσουν μια κατεχόμενη, πολιτικά, οικονομικά και ιδεολογικά χώρα. Δεν διαφέρει τούτος ο εποικισμός, από εκείνον της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου. Έχουν την ίδια ευαισθησία με τα κόμματα και τους τραπεζίτες, που στηρίζουν. Η φτώχεια και η υπερχρέωση δεν οφείλεται μόνο στην απληστία. Χάρις στην ύπαρξη της και στην απελπισία, που γεννά, εξαγοράζονται και ψήφοι. Αυτά είναι γνωστά από τα χρόνια του Κίμωνα, του Περικλή και του Αριστοτέλη. Ο κοινοβουλευτισμός και το αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη φτώχεια των πολλών.

Δεν είναι οι λαοί, που φταίνε, για την κατάντια τους. Οι έχοντες το χρήμα, την εξουσία και τη μόρφωση σε κάθε χώρα είναι εκείνοι, που οδηγούν προς την ευημερία ή τον χαμό. Η αστική τάξη στην Ελλάδα, από τα χρόνια της επανάστασης, της κατάπτυστης δήλωσης υποτέλειας του 1825 και της δολοφονίας του Καποδίστρια, έχει κάμει την επιλογή να ζήσει στη σκιά των μεγάλων στρατιωτικών και οικονομικών δυνάμεων, περιμέενοντας να της ρίξουν τα ψίχουλα από το μεγάλο φαγοπότι. Στη σκιά πολυεθνικών εταιρειών, σήμερα. Κι αν κάποια από αυτές βουλιάξει και τους παρασύρει, το σημερινό "αρχοντολόι" και οι πολιτικοί τους παρατρεχάμενοι μαζεύονται γύρω από ένα τραπέζι και κλαψουρίζουν, επαιτώντας βοήθεια από το επίσης υπόδουλο και μίζερο κράτος.

Κι αυτό, γιατί αναπαυμένοι στα λίγα έχουν ποιυλήσει πάμφθηνα την Κεφαλονια΄στις πολυεθνικές, που όποτε τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια τους , αυτοί οι "πλούσιοι" καταρρόυν. Θάρθει η μέρα που οι σημερινοί πτωχευμένοι θα τους αγοράσουν για μια μπουκιά ψωμί. Ούτε για τα παιδιά τους νοιάζονται. Αντί να είναι συλλογικά πανίσχυροι, στη θέση των εβραίων της Thomas Cook, κλαψουρίζουν. Ξεχνάνε ποιοι χρηματοδότησαν τις αεροπορικές εταιρείες "χαμηλού κόστους", για αποβίβαση φτηνιάρικου τουρισμού, αντι να φέρουν δικά τους ναυλωμένα αεροπλάνα με τον τρόπο της συνεργασίας και του συνεταιρισμού. Η TUI στο τέλος της δεκαετίας του 90 είχε πτωχεύσει. Σήμερα έχει αγοράσει τους πάντες (πάντα με τη βοήθεια γερμανικών τραπεζών και γερμανικού κράτους). 

Αντί ο ωραιότερος τόπος του κόσμου να είναι οικονομική, ηθική και πνευματική υπερδύναμη, η επιχειρηματική του ιντελιγκέντσια όσο νου και χιούμορ διαθέτει τα έχει προσφέρει για να παίξει το ρόλο του γελωτοποιού του βασιλιά και να στηρίζει τα ρουσφετάκια της ηθικής, υλικής και πνευματικής κακομοιριάς μας.  

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΑΣ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ, ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΟΙ. ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

(Το έχουν κάμει πολύ πιο ασήμαντοι από μας. Εμείς, απλω΄ς απεμπολήσαμε, λησμονήσαμε και απορρίψαμε την παράδοση και τον τρόπο μας, για λόγους εκσυγχρονισμού). 

ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ, ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ, ΓΕΜΑΤΟΙ ΑΠΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ: 

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ. 

...

Πάντως, εκτός από Μιχαλάτο και Σαμούρη, υπάρχουν κι άλλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Για να δούμε σε πόσους ακόμα θα χρεωθεί η διαφθορά και η εξαγορά συνειδήσεων και ψήφων.

---

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΥ ΚΑΛΒΟΥ ΣΤΗΝ "ΠΡΑΞΗ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ" ΤΟΥ 1825.

 

(Οι εικόνες είναι του Δον ΨΥΧΩΤΗ)