Share |

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: "Είναι η πρώτη φορά που η ΕΔΕΛ κρίνει και απεντάσσει έργο..."

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

 

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Οικονομικών

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Δικαιοσύνης

 

Θέμα: Βιολογικός καθαρισμός και αποχέτευση Σκάλας – Πόρου Κεφαλονιάς

 

Το έργο «Αποχέτευση και Βιολογικός Καθαρισμός Πόρου-Σκάλας Κεφαλονιάς» είναι ζωτικής σημασίας για το νησί. Ωστόσο, σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών, με έκθεση της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ), ζητά την απένταξή του από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την επιστροφή από το Δήμο Κεφαλονιάς κονδυλίων εκατομμυρίων ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου, με το σκεπτικό της εσφαλμένης ανάθεσης.

 

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΔΕΛ κρίνει και απεντάσσει έργο υιοθετώντας την κρίση της μειοψηφίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ως άνω σύμβαση ανάθεσης αξιολογήθηκε και ακολούθως εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως νόμιμη  μετά μάλιστα από την εκδίκαση των ενστάσεων που προηγήθηκαν από τους αποκλεισθέντες εργολάβους ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου Επικρατείας. Συνεπώς, για τους ίδιους λόγους που το Συμβούλιο Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία έκρινε τη σύμβαση νόμιμη, η ΕΔΕΛ «δίκην Εφετείου» την έκρινε ως παράτυπη τασσόμενη με την άποψη της μειοψηφίας. Σημειώνεται δε ότι κατά την διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης, η απένταξη αποφασίστηκε ερήμην του ενδιαφερόμενου Δήμου, καθώς δεν προσεκλήθη προκειμένου να εκφέρει τις απόψεις του.

Πιθανή απένταξη του έργου συνεπάγεται πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του. Δεδομένου δε, ότι η Σκάλα είναι η περισσότερο τουριστική περιοχή του νησιού και το έργο αυτό είναι το σημαντικότερο για τον τουρισμό και την ανάπτυξή της, καθίσταται πρόδηλο ότι από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου θα σημειωθούν προβλήματα που θα υποβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν (σκαμμένοι δρόμοι για μεγάλο διάστημα, σκόνη, θόρυβος, κίνηση βαρέων μηχανημάτων κλπ). Επίσης, η απένταξη του εν λόγω έργου θα συμπαρασύρει και το έργο «Αποχέτευση Πόρου», του οποίου η άμεση κατασκευή του δεν θα είναι πλέον δυνατή. Επιπλέον, σε περίπτωση μη κατασκευής των αποχετευτικών δικτύων, δεν θα είναι δυνατή ούτε η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Πόρου – Σκάλας, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί και εάν δεν λειτουργήσει σε εύλογο διάστημα, θα καταστραφεί.

 

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

Ποια μέτρα θα λάβουν προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάθεση των λυμάτων της νοτιανατολικής Κεφαλληνίας, της πλέον τουριστικής περιοχής του νησιού;

 

Θα αναπεμφθεί το ζήτημα στην αρμόδια ελεγκτική επιτροπή της ΕΔΕΛ προς επανέλεγχο του επίμαχου υποέργου;

 

Δικαιούται η ΕΔΕΛ να αναγορεύεται σε Εφετείο σε αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να απεντάσσει έργα;

 

4.4.2011

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Φώτης Κουβέλης

 

Νίκος Τσούκαλης

 

ΣΗΜ."Ι": Πολύ ευγενική. ως προς τον κ. Παρίση  ή απληροφόρητη   είναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. (στελεχώνεται  από συνεργάτες του κ. Θεοφ.  Μιχαλάτου).

Προσπαθεί να απαλλάξει τον απόντα δήμαρχο.

Ο Δήμαρχος δεν ήξερε; Εμείς πώς ξέραμε; Το ίδιο χαρτί που έχουμε εμείς, έχει και ο κ Παρίσης. Στα μέσα ενημέρωσης και σε άλλους άθλιους τύπους, σαν εμάς, κοινοποιήθηκε από τον  κ. Κώστα Ζαπάντη, τότε που έδωσε τη συνέντευξη τύπου. Άλλο δημαρχιακό κατόρθωμα αυτό, που ξεχάστηκε και από τον κ. Ζαπάντη.

Είχε ενημερωθεί ο κ. Παρίσης , από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Ελειού- Πρόνων, πως στις 31 Ιανουαρίου συζητείται στην ΕΔΕΛ, η απένταξη ή μη του έργου. Γιατί δεν πήγε;