Share |

Για μία Ελλάδα Αξιών και Αρχών. Για τη νέα Ελλάδα...

Γράφει ο Ηλίας Μαρκόπουλος 

Πρόεδρος της Ιδρυτικής Επιτροπής της ΝΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Διανύουμε μια περίεργη και δύσκολη εποχή. Όλα βρίσκονται σε κρίση και όλα είναι κρίσιμα. Αναζητούμε σταθερές που θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο τοπίο. Εμείς στηριζόμαστε σε διαχρονικές αξίες και εργαζόμαστε με πάθος. Η απάντηση στην κρίση του πολιτικού συστήματος είναι περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη. Το δικό μας δημιουργικό πεδίο είναι ένας ‘τόπος’ ασφαλής και ελκυστικός γεμάτος ελπίδα, προσδοκίες και οράματα, γεμάτος Ελλάδα.

 

Σε αυτό τον ‘τόπο’ βαδίζουμε χωρίς εκπτώσεις, χωρίς συμβιβασμούς, στηριζόμενοι πάνω στις ελληνικές διαχρονικές αξίες και αρχές.

 

Οι αρχές και αξίες της ΝΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, έχοντας επίγνωση της πνευματικής και ηθικής κληρονομιάς μας, εδράζονται στην αδιαιρετότητα, οικουμενικότητα και διαχρονικότητα του ελληνικού πνεύματος και του ελληνικού πολιτισμού. Θεμέλιο αυτού του πολιτισμού υπήρξαν ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας των πολιτών, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας, του σεβασμού στα δικαιώματα του πολίτη, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

 

Η ΧΑΡΤΑ της ΝΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ θα δημιουργεί στον Έλληνα πολίτη τη σιγουριά ότι οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο είναι μία κοινότητα, που ΟΛΟΙ αποδέχονται τις ίδιες αξίες και αρχές, για το καλό και την πρόοδο των  ιδίων και της αγαπημένης μας πατρίδας. Η Ελλάδα είναι η ίδια η ψυχή μας.

 

Η ΧΑΡΤΑ θα αποτελεί την πιο τεκμηριωμένη διακήρυξη από ιδρύσεως της πολιτείας των Ελλήνων και θα εγγυάται την εφαρμογή στην πράξη όλων όσων μας κληρονόμησαν οι πρόγονοί μας για το ιδεώδες της Δημοκρατίας και όλων όσων επαγγελλόμεθα εμείς για την δημιουργία της ΝΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

 

Η στήριξη στις αρχές και αξίες της ελληνικής φιλοσοφίας και του αθάνατου ελληνικού πνεύματος, είναι το δικό μας δημιουργικό πεδίο. Είναι ο ‘τόπος’ ο ασφαλής για την δημιουργία της ΝΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, πάνω στις διαχρονικές αξίες και αρχές, όπως αυτές:

 

  • ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη και θα είναι σεβαστή και θα προστατεύεται από την πολιτεία. Το κράτος θα σέβεται τον πολίτη και θα τον προστατεύει, όπως εξάλλου οφείλει δια του Συντάγματος να πράττει.
  • ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην ελευθερία και στην ασφάλεια και η πολιτεία έχει υποχρέωση να του την εξασφαλίζει. Κάθε πολίτης επιλέγει ελεύθερα την θρησκεία και έχει δικαίωμα απεριόριστης ελευθερίας στην σκέψη και την συνείδηση. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προστατεύει την ελεύθερη επιλογή των πολιτών, είτε αυτή εκδηλώνεται ατομικά ή συλλογικά όταν ασκούν νομίμως τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Αυτό θα επιτευχθεί με την συνεργασία όλων των πολιτών με το κράτος και τις υπηρεσίες που εντέλλονται να τον προστατεύουν.
  • ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι στην πράξη και όχι στην θεωρία έναντι του νόμου. Η πολιτεία αντιμετωπίζει τους πολίτες με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα της οικονομικής, της πνευματικής ή κοινωνικής τους θέσης. Τα θεσμικά όργανα που είναι υπεύθυνα να επιβλέπουν και να διατηρούν την ισότητα των πολιτών, θα αποκτήσουν το χαμένο κύρος τους και θα αναλάβουν την βαρύτατη ευθύνη που τους αναλογεί.
  • ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. Δικαίωμα πραγματικής προσφυγής σε όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης και αμερόληπτου δικαστηρίου σε εύλογο χρονικό διάστημα για κάθε πολίτη. Έξω ο κομματισμός από την δικαιοσύνη. Σεβασμός στα δικαιώματα του πολίτη και σεβασμός του πολίτη στους νόμους. Δικαιοσύνη πραγματικά ανεξάρτητη αποτελεί εγγύηση για τους θεσμούς και την δημοκρατία. Οι θεσμικοί λειτουργοί της Δικαιοσύνης, θα κινούνται ανεξάρτητα, αλλά θα τιμωρούνται παραδειγματικά όταν θα παραβιάζουν τους κανόνες που ορίζουν και διέπουν τον λόγο και τον ρόλο της ύπαρξής τους.
  • ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Η δημοκρατία για μας δεν είναι ούτε ριζοσπαστική, ούτε φιλελεύθερη, ούτε μικτή, ούτε κρατικοποιημένη. Δημοκρατία για μας είναι το απεριόριστο δικαίωμα των πολιτών να επιλέγουν ελεύθερα, να συλλογιούνται ελεύθερα, να οραματίζονται ελεύθερα, να δημιουργούν ελεύθερα, να αποφασίζουν ελεύθερα και όλα αυτά χωρίς περιορισμούς, όρους και προϋποθέσεις για το συμφέρον του λαού και της πατρίδας. Γιατί πιστεύουμε ότι: «πατρός τε και μητρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον εστίν η πατρίς».
  • ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Όλοι οι πολίτες απολαμβάνουν ολοκληρωμένης κοινωνικής προστασίας. Η οικογένεια κάθε μορφής θα στηρίζεται και θα προστατεύεται από την πολιτεία. Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα δημιουργίας οικογένειας, ενθαρρύνεται και στηρίζεται από την πολιτεία με πράξεις και μόνιμες πολιτικές. Αναγνωρίζουμε το δημογραφικό ως το πρώτης προτεραιότητας εθνικό πρόβλημα. Αναγνωρίζουμε και στηρίζουμε το δικαίωμα πρόσβασης του κάθε πολίτη στις παροχές κοινωνικής ασφάλειας και στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Η μητρότητα, η ασθένεια, το εργατικό ατύχημα, τα γηρατειά, η απώλεια της εργασίας, θα τυγχάνουν ειδικής προστασίας από την πολιτεία. Αξιοπρεπής διαβίωση σε όλους. Πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ιατρικής, φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης στους πολίτες δωρεάν. Εργασία για όλους, κανείς άνεργος. Η πολιτεία υποχρεούται να εξασφαλίζει με δέσμη πολιτικών εργασία στους πολίτες. Η ανεργία για μας είναι η πιο ακραία και άγρια μορφή κοινωνικής αδικίας.
  • ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ, ο οποίος είναι ελεύθερος να συλλογάται ελεύθερα και να επιλέγει ελεύθερα πώς θα ζήσει. Εμείς τοποθετούμε τον άνθρωπο στην καρδιά του προγράμματός μας και της δράσης μας. Η διαφορετικότητα των επιλογών είναι η βάση της Δημοκρατίας, με βασικό δεδομένο όμως πως αυτή η διαφορετικότητα δεν θα δημιουργεί προβλήματα στους υπολοίπους.
  • ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ. Στο χτίσιμο και τον σχεδιασμό της ΝΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ τον πρώτο λόγο και τον πρώτο ρόλο θα έχουν οι ΝΕΟΙ. Τα όνειρα, τα οράματα και οι προσδοκίες πολλών γενεών θα γίνουν πράξη. Επενδύουμε στους ΝΕΟΥΣ με συνέπεια και ευθύνη για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Οι Έλληνες νέοι θα είναι οι πρωταγωνιστές σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, της κοινωνικής, της οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας της πολιτείας.

Τα παραπάνω αποτελούν δεσμεύσεις και όχι υποσχέσεις. Ο ρόλος του πολίτη θα διευρυνθεί, με την (εξ εκλογής) ανώνυμη συμμετοχή του σε διαδικασίες - λειτουργίες θεσμικών οργάνων που αφορούν τον έλεγχο του ίδιου του κράτους. Επιτέλους, αφού οι πολίτες πληρώνουν, θα πρέπει να αναλάβουν και την επιστασία των διαδικασιών ελέγχων του κράτους.

 

Ελληνίδες, Έλληνες,

Κάθε απόφασή μας σήμερα είναι ευθύνη για το αύριο. 

Άλλοθι δεν θα υπάρχει για κανένα.

 

Έρχεται η πραγματική μεταπολίτευση.

Έρχεται η πραγματική αλλαγή.

Έρχεται η πραγματική δημοκρατία.

Έρχεται η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.

 
ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Πρόεδρος της Ιδρυτικής Επιτροπής της ΝΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

facebooktwitter | email

 

ΣΗΜ."Ι": Πρόκειται για μια από τις πολλές οργανώσεις, κινήσεις, ομάδες, που τελευταία βλέπουν το φως της ζωής, αναζητώντας την κοινή συνισταμένη. Αν δεν βρεθεί, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Το ithacanet παρακολουθεί κριτικά και με προσοχή, συμμετέχοντας σε ένα διάλογο, που θεωρούμε πως χωνευτήρι του θα είναι το "τοπικό κίνημα", η "ανοιχτή συνέλευση πολιτών". Τον τελευταίο λόγο δεν θα τον έχουμε εμείς, ως μια κάποια ομάδα, αλλά η συλλογικότητα, χωρίς προαπαιτούμενα, στην οποία θα εκτεθούν άνθρωποι, σκέψεις και προτάσεις.