Share |

Γεράσιμος Δημητράτος

Το όνομα σκέτο. 

Δεν γράφω αγιογραφίες σε δρώντα πολιτικά πρόσωπα. Έχω επαινέσει και επικρίνει πράξεις του ίδιου προσώπου. Στον κόσμο της πολιτικής δεν υπάρχει τελειότητα. Και αυτό είναι, απολύτως, φυσικό. Δεν μπορεί να είναι όλα καλά καμωμένα. Ούτε εγώ είμαι αναμάρτητος. Ως τέτοιος δεν είμαι ποτέ ο πρώτος που ρίχνει τον λίθο. 

Τι με εμποδίζει να φτιάξω μια αγιογραφία:

Η διαπλοκή. Η απουσία καθαρών πολιτικών. Η μονόχνωτη ένταξη σε κάποιο ιδεολογικό, πολιτικό ή άλλο σύστημα εξουσίας. Πόσοι μπορούν να βγάλουν τον εαυτό τους έξω από αυτά; Μόνο εκείνοι που δεν ασχολούνται ενεργά με την πολιτική, διατηρώντας την όποια καθαρότητα τους. Αυτοί, όμως, όταν πολιτικολογούν, ίσως να είναι και το χειρότερο είδος πολιτικού. Μιλούν εκ του ασφαλούς. 

Ο τίτλος του σημερινού άρθρου είναι προκλητικός. Αγγίζει τα όρια της αγιογραφίας.

Αν δεν υπήρχε ο Δημητράτος θα παρακολουθούσα τις εκλογές, με τον τρόπο που το κάναμε το 2010: "Η αποχή είναι ψήφος". 

Ο Δημητράτος έχασε σε αυτές τις εκλογές; 

Τα γραπτά μένουν.

9/3/2014, η πανολομέλεια του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει Δημητράτο. 

Την ίδια μέρα γράφουμε: "Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν άνθρωποι με άρρηκτους δεσμούς με πρόσωπα, που συγκεντρώνουν πολιτική και οικονομική ισχύ. Κι αυτοί, ότι κι αν πουν επίσημα, εμείς ξέρουμε πώς παίζεται το προεκλογικό παιχνίδι και ξέρουμε τι θα κάμουν. Ο Γεράσιμος Δημητράτος είναι ο μόνος υποψήφιος δήμαρχος, μέχρι στιγμής, που δεν εμπλέκεται στα γνωστά τοπικά παιχνίδια διαπλοκής χρήματος και πολιτικής. Και αυτό κάποιοι δεν θα του το συγχωρήσουν και δεν θα αφήσουν να περάσει έτσι."

Τρεις μέρες μετά, τάπαμε σχεδόν όλα: Περιγράψαμε γεγονότα και καταστάσεις, για να καταλήξουμε: "Η τοπική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ  δεν ξεκαθάρισε από την αρχή τις διαδικασίες και δεν έβαλε φραγμό στις μεθοδεύσεις, που, τελικά, θα οδηγούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση μιας υποψηφιότητας, με "τραβηγμένο το χαλί κάτω από τα πόδια της". "

Και στο ίδιο μοτίβο κινηθήκαμε σε όλη την προεκλογική περίοδο. Δεν διστάσαμε να πούμε (σε συνέντευξη στον Φ. Χαλιώτη) ότι οι "Ρ ιζοσπάστες Ξανά" βρίσκονται στην 4η ή 5η θέση. 

 25/4/2014, γράψαμε

  • Όμως, οι "Ριζοσπάστες Ξανά" ήρθαν για να μείνουν. Η πολιτική Διαστροφή και Διαπλοκή, μόνο πρόσκαιρα μπορεί να νικήσει.  Για όσους δεν το πρόσεξαν, οι "Ριζοσπάστες" συγκροτήθηκαν σε "πολιτική οργάνωση", πέρα από απλός "δημοτικός συνδυασμός".
  • Και για να γίνουμε σαφέστεροι: Αυτό που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τώρα θα γίνει στο μέλλον. Ο Δημητράτος ή ο όποιος άλλος επιλεγεί, θα είναι παιδί ενός κινήματος, αυτόνομου, αυτόδικου και αυτοτελούς. Κανείς μας δεν θα επιδιώξει, ξανά, "κομματικό χρίσμα".
  • Θα είμαστε παρόντες, για όσο καιρό το σύστημα, που υπηρετούν τα κόμματα και οι "καταλληλότεροι", απειλεί περιουσίες και ζωές. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.
  • Και δεν ανήκουμε σε εκείνους που δεν αναλαμβάνουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Αλλά...
  • ...Η "αντιπολίτευση" και η "συμπολίτευση" θεωρούν αυτό το ψηφοδέλτιο, ως το κομματικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Κι ας είπαμε από την αρχή, ότι πρόκειται για ένα "προδομένο" ψηφοδέλτιο. "Πουλημένο εξ αρχής" από αυτούς που έστησαν το σκηνικό της επιλογής υποψηφίου δημάρχου μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Με πλήρη επίγνωση του τι σε περιμένει, συμμετέχοντας σε εκλογές, ποτέ δεν χάνεις. Από την αρχή, δηλώσαμε "Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα". Σήμερα, μιλάμε από καλύτερες θέσεις.

Δίνουμε μάχες, βάσει σχεδίου. 

Κάναμε, απλώς, το πρώτο βήμα. Με επικεφαλής έναν άνθρωπο που επέλεξε η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ. (Με όσα συνέβησαν, το "κομματικό χρίσμα" παύει πια να έχει νόημα). 

Ήρθαμε για να μείνουμε και Ριζοσπάστες θα υπάρχουν όσο θα υπάρχουν προβλήματα, που απαιτούν ριζοσπαστικές λύσεις. 

Τάπαμε ενώ όλα βρίσκονταν σε εξέλιξη και όχι "κατόπιν εορτής". 

 

Και, τώρα, υλοποιώντας τον αρχικό σχεδιασμό μας, προχωράμε στο επόμενο βήμα: 

Πρόταση ΕΝΟΤΗΤΑΣ, χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Ή, μάλλον, με δύο απλά πράγματα, που μπορούν να ενώσουν:

1. Δημοκρατία, ως προς τις διαδικασίες και τον τρόπο λήψης αποφάσεων, όπως αρμόζει σε κάθε οργάνωση πολιτών που σέβεται τον άνθρωπο, ως άτομο και ως σύνολο.

2. Δράσεις για τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων.  Για τη διαχείριση της ζωής μας και όχι, απλώς του Δήμου ή των Δήμων. Για να υπερασπιστούμε όσα απειλούνται, για να πάρουμε πίσω όσα μας έκλεψαν, για να δημιουργήσουμε όσα παιρνούν από το χέρι μας. 

Όλα αυτά είναι πολλά και αρκετά. 

 

Γιατί πάνω από όλα αυτά βάλαμε για τίτλο ένα όνομα; 

Πρώτον, γιατί δεν ανήκει σε αυτούς που περιγράψαμε στην αρχή. 

Δεύτερον, γιατί δεν ξέρουμε κανένα πρόσωπο της τοπικής πολιτικής σκηνής που να έχει θέσει τον εαυτό του και τις όποιες φιλοδοξίες του στη διάθεση των πολλών και των δημοκρατικών διαδικασιών.

Πρόσφατα, με κάλεσε φιλόδοξο πολιτικό πρόσωπο, για να μου πει: "Θάρθεις μαζί μου;" , υπονοώντας φιλοδοξία υποψηφίου δημάρχου. 

Απάντησα: "Πάμε μαζί;"

Η ανταπάντηση ήταν "Όχι. Νάρθεις μαζί μου". 

Η συζήτηση έκλεισε, προσωρινά, με τη φράση μου: "Απόδειξε μου γιατί είσαι καλύτερος από μένα, τον Δημητράτο ή 100 ακόμα που θα θελήσουν να είναι υποψήφιοι". 

Ο συγκεκριμένος, μια μέρα πριν, είχε καταθέσει αίτηση εγγραφής μέλους στο ΣΥΡΙΖΑ, όπου κυρίαρχη προσωπικότητα εξακολουθεί να είναι ο Θόδωρος. Χτες ήταν με τα ψηφοδέλτια της συγκυβέρνησης. Το έργο που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012 συνεχίζεται. (Του κάνω χάρη και δεν βάζω όνομα). 

Τρίτον, γιατί κανείς δεν τόλμησε στην έντονη προεκλογική περίδοδο να αμφισβητήσει το ήθος, τη συνέπεια και την αγωνιστικότητα ενός ανθρώπου, που δίνει μάχες, από όποιο μετερίζι κληθεί να τις δώσει.

Αντίθετα, οι πολιτικοί του "αντίπαλοι" δεν διστάζουν, την ώρα που ασκούσαν έντονη κριτική στον συνδυασμό "Ριζοσπάστες Ξανά", να γράψουν: "Είναι γεγονός ότι η γνήσια, διεκδικητική, αγωνιστική φωνή του κ. Δημητράτου και των πραγματικών του φίλων ξεχώρισε από την αρχή των εκλογών. «Θάφτηκε» όμως, για λόγους που το άρθρο γνωρίζει, ..." . 

 

Ο Δημητράτος δεν κοιμάται και ξυπνά με το όνειρο και την επιθυμία μιας υποψηφιότητας. Όμως, αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους, σήμερα αποτελεί ένα μέτρο σύγκρισης και ένα σημείο αναφοράς για φιλόδοξους. Για να τους κόβω την όρεξη για εξουσία, θα κάνω, πάντα, την ίδια ερώτηση σε όσους βάζουν το ατομικό συμφέρον και την προσωπική φιλοδοξία πάνω από το κοινό αγαθό: "Γιατί είσαι καλύτερος...;". Ο πήχυς ανέβηκε... και χάρις στον Μάκη.  

 

Η Δημοκρατία αποφασίζει. Όσοι τη φοβούνται ή την αρνούνται, αναζητούν "χρίσμα" και υιοθεσία από το πολυκέφαλο χταπόδι της διαπλοκής, που, προσωρινά, νίκησε.  

Οι υπόλοιποι; 

 

ΥΓ: Αυτά δεν γράφτηκαν γιατί ο Δημητράτος είναι φίλος μου. Είναι φίλος μου επειδή έχει όλα αυτά. Γίναμε φίλοι στους δρόμους, τις οργανώσεις και τις πλατείες των 4 τελευταίων χρόνων, όταν άλλοι φίλοι απουσίαζαν. Έχω κι άλλους φίλους, που τόσο καλά λόγια δεν πρόκειται να ακούσουν από μένα. Και κάποιοι το σέβονται. 

Οι μόνοι που προσπαθούν να τον απαξιώσουν είναι όσοι σύντροφοι προσπαθούν να καλύψουν τις πομπές τους. Και ξεκίνησαν "διαρροές" σε τοπικά ΜΜΕ. Ας μην κάνουν τον κόπο. Αν η πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διατηρήσει μια ηγεσία που προσδένει το κόμμα στο άρμα της τοπικής διαπλοκής, μπορεί να το κάμει. Κι ας κάτσει να κοιτά τα ποσοστά του κόμματος να καταρρέουν.