Share |

Βόμβα: Το Ιράν ξεκίνησε το εμπόριο πετρελαίου σε ευρώ χτυπώντας το δολάριο

Tο Ιράν μόλις υλοποίησε μία απειλή την οποία είχε εξαπολύσει πριν αρκετά χρόνια, δηλαδή να σταματήσει οριστικά το εμπόριο πετρελαίου σε δολάριο και να το διαπράξει μόνο στο τοπικό του νόμισμα και κυρίως στο ευρώ. Από την Τρίτη, πράγματι, ξεκίνησε η λειτουργία του Kish International Commodity Exchange όπου το Ιράν εμπορεύεται πετρέλαιο μόνο σε ριάλ και ευρώ και όχι σε δολάριο.

Την τελευταία φορά που ένα κράτος επιχείρησε να κάνει το ίδιο ήταν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και λίγο αργότερα δέχτηκε τη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ και διαλύθηκε. Το κράτος αυτό ήταν το Ιράκ. Από τότε και για πρώτη φορά ένα κράτος επιχειρεί κάτι αντίστοιχο αλλά τώρα ίσως να έχει προλάβει να δημιουργήσει πυρηνική βόμβα, κάτι το οποίο το Ισραήλ θεωρεί ότι είναι πιθανό να έχει συμβεί πριν από μερικούς μόλις μήνες.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων του πετρελαίου στο ιρανικό χρηματιστήριο έφερε την πώληση μόλις 600.000 βαρελιών στην πρώτη ημέρα στην τιμή των 112 δολαρίων. Αυτό γιατί τα κράτη φοβούνται πως αν ξεκινήσουν επίσημα τη συνεργασία τους με το Ιράν θα θεωρηθούν εχθροί των ΗΠΑ. Όμως, σε βάθος χρόνου οι συνέπειες αυτής της κίνησης μπορεί να είναι εντυπωσιακές και να αλλάξουν το διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό.

Στις νέες αυτές τάσεις και στα σχετικά στοιχεία θα αναφερθεί στο επερχόμενο σεμινάριο του στις 31 Ιουλίου στην Αθήνα ο χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου.

XrimaNews.gr