Share |

Α.Ποδηματά(ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ): φόρος- απάντηση στη κρίση

Τουλάχιστον 200 δις ευρώ υπολογίζεται ότι θα απέφερε ετησίως η φορολόγηση των  χρηματιστηριακών συναλλαγών στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Συντάκτρια αντίστοιχης έκθεσης την οποία υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ  Ποδηματά κάνει λόγο στο tvxs.gr για μία «προφανή αδικία η οποία πρέπει να  αποκατασταθεί», ιδίως εν μέσω της σημερινής οικονομικής κρίσης.

Η έκθεση με τον τίτλο Καινοτόμα Μέσα Χρηματοδότησης βασίζεται στη λογική ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια άντλησης νέων πόρων «από τις παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης, όπως είναι η φορολόγηση της εργασίας και της -καλώς εννοούμενης-επιχειρηματικότητας». Ως εκ τούτου, διατυπώνονται 3 βασικές προτάσεις:

Έκδοση ευρωομολόγων
Φορολόγηση του άνθρακα
Φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών

«Βρισκόμαστε στο μέσο μιας πολύ βαθιάς κρίσης χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται πολύ δραστικές περικοπές και στους εθνικούς προϋπολογισμούς και στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει χρήμα», υπογραμμίζει η κ. Ποδηματά αναφερόμενη στο σημερινό περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναλύει την ιδέα της φορολόγησης στις χρηματιστηριακές συναλλαγές: «Σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις για την ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς, η βασική αξία αυτού
του φόρου, σε αντίθεση με άλλες προτάσεις που κυκλοφορούν για τη φορολόγηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είναι ότι αφορά στις συναλλαγές και όχι στην τελική εκκαθάριση
, δηλαδή στους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Επειδή ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα χαμηλής κλίμακας (της τάξης του 0,01% έως 0,05%), αποκτά νόημα και αποφέρει πόρους στις περιπτώσεις των πιο επιβλαβών συναλλαγών οι οποίες εκτελούνται στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτές είναι γνωστές ως μεγάλης ταχύτητας (high frequency trade) ή αλλιώς «σορτάρισμα», καταστάσεις τις οποίες βιώσαμε πρόσφατα στο «πετσί» μας, στην αγορά ομολόγων. Είναι ακριβώς αυτές οι συναλλαγές λοιπόν οι οποίες θα αποθαρρυνθούν και που δεν προσφέρουν καμία προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Αποτελούν καθαρά κερδοσκοπικές τακτικές,  εξασφαλίζοντας δυσθεώρητα κέρδη για εκείνους που τις προωθούν, και επιφέρουν ζημιά καθώς  προκαλούν αστάθεια στις τιμές των αγορών. Μετά την επιβολή του φόρου, κάποιος ο οποίος έχει συνηθίσει στις συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο με στόχο το γρήγορο και εύκολο κέρδος θα το σκεφτεί καλύτερα, καθώς το μέτρο θα αφορά στη συχνότητα της πράξης και όχι στην τελική εκκαθάριση».

 

(ΠΗΓΗ: tvxs)

(σκίτσο: Δον ΨΥΧΩΤΗΣ)