Share |

ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕΘΑ

Στην τράπεζα Πειραιώς πήγε το "υγιές" κομμάτι της ΑΤΕ. Δηλαδή, μόνο το φιλέτο, αφού καθαρίστηκε από το χασάπη το σκάρτο μέρος.

Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που βοηθά τις καλές τράπεζες, η όλη υπόθεση θα στοιχίσει 6-7 δις. (Τσάμπα πράγμα).

Οι ανακοινώσεις δεν λένε πόσο κόστισε στην Τράπεζα Πειραιώς. (Ξανά, τσάμπα πράγμα).Δώρο την έκαμαν; ΝΑΙ!!!

Η νέα Good Bank πωλήθηκε στην Πειραιώς όχι με ανταλλαγή μετοχών αλλά με μετρητά τελικώς στην τιμή που προσδιορίζεται σε P/BV κάτω των 0,5 ή 100-120 εκατ μετά τα πρόσθετα 500 εκατ που δόθηκαν στον ενοποιημένο ισολογισμό. Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια της good ATE την στιγμή της εξαγοράς από την Πειραιώς ήταν μηδέν.
Το ΤΧΣ εν συνεχεία κατέβαλλε ως νέα προκαταβολή στο νέο ενοποιημένο σχήμα Πειραιώς – good ATE επιπλέον 500 εκατ ευρώ. 
Η Πειραιώς είχε λάβει 4,7 δις και επιπλέον 500 εκατ σημαίνει σύνολο 5,2 δις ευρώ κεφάλαια. 
Τα 5,2 δις αποτελούν προκαταβολή και όχι το τελικό ύψος ανακεφαλαιοποίησης που εκτιμάται σε 5,7 με 5,8  δις ευρώ.
Το νέο ενοποιημένο σχήμα Πειραιώς – good ATE θα έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας tier 1 8,2% περίπου. 
Για να φθάσει ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας tier 1 το οποίο ταυτόχρονα είναι και core tier 1 καθώς είναι καθαρό κεφάλαιο από αμκ από  8,2% στο 10% θα χρειαστεί επιπλέον 750 εκατ ευρώ. 
Άρα 5,2 δις ευρώ τα υφιστάμενα κεφάλαια που δόθηκαν συν τα 750 εκατ η νέα τράπεζα Πειραιώς – good ΑΤΕ Bank θα έχει λάβει περίπου 6 δις ευρώ από το ΤΧΣ. 

Σε καθαρό κεφάλαιο το νέο σχήμα θα διαθέτει 3 δις τα υφιστάμενα κεφάλαια της Πειραιώς συν τα 500 εκατ που δόθηκαν ως προκαταβολή στο ενοποιημένο σχήμα συν τα 750 εκατ επιπλέον που θα χρειαστούν συνολικά δηλαδή 4,25 δις ευρώ.Με δεδομένο ότι σε μια διάσπαση good και bad το παθητικό είναι ανεπηρέαστο το ενεργητικό της ΑΤΕ εμφανίζει ένα χάσμα 6 δις που αφαιρέθηκαν για να τοποθετηθούν στην bad bank. 
Ως γνωστό το ενεργητικό και παθητικό είναι πάντα το ίδιο όπερ σημαίνει ότι προκύπτει ένα funding gap ένα χάσμα χρηματοδότησης συνολικά 5,5 δις ευρώ περίπου. 
Αυτά τα 5,5 δις ευρώ τα καταβάλλει το ΤΧΣ στο νέο σχήμα και προσοχή αυτά τα 5,5 δις το ΤΧΣ δεν θα ζητήσει να επιστραφούν πίσω. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα bonus προς την εξαγορά. Αντίστοιχο bonus 1,1 δις είχε δοθεί στην νέα Proton και 770 εκατ στην TBank. 
Το ΤΧΣ θα επιχειρήσει να πάρει πίσω ότι μπορεί από την διαδικασία της εκκαθάρισης των παλαιών δανείων. Η Πειραιώς έχει λάβει 25 δις ευρώ ρευστότητα από την ΕΚΤ και 7 δις η ΑΤΕ. Συνολικά 32 δις ευρώ. 

Η εξάρτηση αυτή θα αρχίσει να μειώνεται άπαξ και κάλυψε funding gap το ΤΧΣ

Αυτά λέγονται τραπεζική λογιστική και είναι μόνο ένα μέρος του όλου θέματος.  Αν δεν το ξέρετε, τα κεφάλαια του ΤΧΣ είναι αυτά που έχουμε δανειστεί και πληρώνουμε, ως λαός, με τους γνωστούς τρόπους. Αγοράζουν με ξένα κόλυβα και από τις κομένες συντάξεις, τους μισθούς , τους φόρους και την καταστροφή μας. 

Αλήθεια, τώρα: Όσοι ψήφισαν δεν ήξεραν; Πρόσφατη ήταν η συγκυβέρνηση Παπαδήμου. (Δεν λέμε, πως ο Τσίπρας ή οι αντιμνημονιακοί είναι καλύτεροι. Αυτοί απλώς παριστάνουν την αντιπολίτευση, σε δοσμένους έξωθεν ρόλους).

Αν μη τι άλλο, τώρα, όλοι μαθαίνουμε τι θα πει "αξιοποίηση".

 

Για την ιστορία, η ΑΤΕ δόθηκε σε έναν κύριο, ο οποίος θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί. Αλλά, εδώ, με νόμο Βενιζέλου απαλλάχτηκε ο καταχραστής Λαυρεντιάδης της Proton. Στην τραπεζική λογιστική και την εικονική εισφορά χρήματος θα κολήσουμε;

Ρίχτε μια ματιά στο "Πέπλο σιωπής" του κ. Βαρουφάκη.

Όλα είναι νόμιμα. Η πώληση της ζωής μας και της περιουσίας μας.

 

Η συγκυβέρνηση βοηθά τους τραπεζίτες, για το καλό μας. Θα μας βοηθήσουν στη συνέχεια.( ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ)

Για το τέλος, ένα σύντομο ανέκδοτο:  "δημοκρατική αριστερά"!!!

 

(εικόνα: Δον ΨΥΧΩΤΗΣ: "ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ!.. ΓΙΝΕΣΑΙ!")